ZF 24

Statul a împrumutat 336 mil. euro prin bonduri pe trei ani la un randament de 2,75%

Statul a împrumutat 336 mil. euro prin bonduri pe trei...

Autor: Razvan Voican

18.07.2013, 19:40 327
 

Ministerul Finanţelor a vândut ieri obligaţiuni de stat cu scadenţa la trei ani în valoare de 336,5 mil. euro, mai mult decât dublul sumei programate, în condiţiile în care randamentul mediu de adjudecare a scăzut la 2,75%, cu circa 0,4 puncte procentuale sub nivelul de la inaugurarea acestei serii de bonduri în aprilie 2013.

Randamentul de 2,75% se potriveşte cu aşteptările analiştilor, la fel şi cererea puternică din partea băncilor care s-a ridicat la aproape 600 mil. euro.

Atragerea unei sume mai mari în valută vine în contextul în care piaţa remarcase nivelul relativ scăzut al planului de emisiuni de titluri de stat pe trimestrul al treilea, de numai 5-7 miliarde de lei, conform unui anunţ al Minis­te­rului Finanţelor.

Licitaţia de ieri sugerează că volumul preconizat ar putea fi întrecut cel puţin prin atragerea unor împrumuturi mai mari în valută.

De la începutul acestui an Minis­terul Finanţelor a împrumutat peste 1,4 mld. euro prin trei emisiuni de obliga­ţiuni în valută pe piaţa internă cu maturitatea de trei ani, aproape triplul sumei planificate.

În acelaşi timp, statul se pregăteşte pentru o nouă ieşire pe piaţa internaţională de capital în cadrul programului de tip MTN (medium term notes). Recent, guvernul a aprobat majorarea plafonului de emisiune pe acest program de la 7 la 8 mld. euro.

La sfârşitul lunii mai Finanţele au selectat patru mari bănci de investiţii – Citi, HSBC, Deutsche Bank şi Société Générale - în vederea pregătirii unei prime emisiuni de eurobonduri pe anul acesta, însă apariţia unui nou episod de reducere a apetitului pentru risc al investitorilor a dus la amânarea planului. Prima de risc de ţară pentru România reflectată în cotaţia CDS-urilor (costul asigurării contra riscului de default) revenise peste pragul de 200 de puncte de bază. Ieri, CDS-ul României coborâse la circa 196 de puncte de bază (1,96%), în contextul unei mişcări de ameliorare a apetitului pentru întreaga regiune.

Premierul Victor Ponta a reafirmat ieri orientarea strategică de a se împrumuta mai mult de pe piaţa externă, astfel încât băncile locale să fie pre­sate să caute oportunităţi de creditare în locul variantei mult mai comode de a-şi plasa lichidităţile în obligaţiuni de stat.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO