ZF 24

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru, Vlad Popescu

01.07.2013, 19:50 109

Polonia a devenit anul trecut cel mai mare producător de zmeură la nivel mondial, cu o recoltă de 127.000 de tone, din care 90% este destinată exportului, scrie Warsaw Business Journal. Timp de mulţi ani producţia poloneză de zmeură a fost constantă, de aproximativ 50.000 de tone, dar recent a început să crească semnificativ, iar unul dintre principalii factori ai „exploziei” este introducerea soiului „Polana”, care rodeşte de mai multe ori într-un an. Astfel, Polonia a reuşit să cucerească primul loc de la producătorii din Siberia. Aceştia livrează aproximativ 90.000 de tone de zmeură pe an. Un alt factor de creştere îl reprezintă subvenţiile venite de la bugetul Uniunii Europene pentru cultivarea fructelor de pădure. Datorită acestor fonduri suprafaţa de teren cultivată cu zmeură din Polonia a crescut la 28.000 de hectare.

Ministrul bulgar al economiei şi energiei Dragomir Stoynev a acuzat guvernul anterior condus de fostul premier Boyko Borisov că a permis intenţionat ruinarea companiilor de stat, scrie agenţia Novinite. Acuzaţiile au fost făcute în timpul unei vizite într-un oraş din apropierea minelor de cărbune Maritsa Iztok, cele mai mari din Bulgaria. Minerii de aici sunt neliniştiţi din cauza perspectivei concedierilor pe fondul surplusului de producţie de energie al ţării şi a plăţii sporadice a salariilor. „În ultmii trei ani şi jumătate a fost aplicată intenţionat politica de a duce la faliment cele mai atractive companii de stat”, a afirmat Stoynev. Potrivit acestuia, în perioada menţionată preţul cărbunelui produs de minele Maritsa nu a fost majorat, iar compania care administrează exploatările a vândut cărbunele sub valoarea reală.

Şomajul din zona euro a crescut la 12,1% în luna mai, de la 12% în aprilie, în timp ce indicatorul a stagnat la nivelul Uniunii Europene la 10,9%, potrivit datelor anunţate ieri de Eurostat. În luna mai a anului trecut, şomajul din zona euro se plasa la 11,3%, iar în UE la 10,4%. Numărul şomerilor din UE a crescut cu 1,324 milioane faţă de mai 2012, la 26,405 milioane, dintre care 19,222 milioane în zona euro. În luna mai, numărul şomerilor a crescut cu 16.000 în UE şi cu 67.000 în zona euro. Cele mai scăzute rate ale şomajului au fost înregistrate în Austria (4,7%), Germania (5,3%) şi Luxemburg (5,7%), faţă de niveluri alarmante în Spania (26,9%) şi Grecia (26,8%). În ceea ce priveşte şomajul în rândul tinerilor, principalul punct pe agenda economică a liderilor europeni, rata a crescut la 23% în UE şi la 23,8% în zona euro. Numărul şomerilor cu vârste de sub 25 de ani a crescut la 5,5 milioane în UE, dintre care 3,53 milioane în zona euro.

Inflaţia anuală din zona euro a crescut în iunie la 1,6%, de la 1,4% în mai, cu scumpiri la toate categoriile de bunuri şi servicii, potrivit datelor prezentate luni de Eurostat. Astfel, preţurile de consum la alimente, băuturi alcoolice şi produse din tutun au înregistrat cea mai abruptă creştere, de 3,2%, urmate de energie (1,6%), servicii (1,4%) şi produse industriale (0,7%). Datele reprezintă estimări preliminare, iar raportul nu cuprinde estimări individuale pe ţări. Creşterea inflaţiei în pofida recesiunii ar putea descuraja Banca Centrală Europeană de la noi măsuri expansioniste, precum o nouă reducere a dobânzii de politică monetară sau un program de preluare de obligaţiuni din piaţă în vederea stimulării monetare a economiei. 

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 02.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO