ZF 24

Strategia-şoc de resuscitare a bursei a noului şef al BVB: două listări pe lună şi 120.000 de noi investitori până în 2015

Ludwik Sobolewski, şeful BVB

Mesajul meu despre listarea Romgaz este: vindeţi cât mai mult din ofertă către investitorii instituţionali şi alocaţi o tranşă decentă investitorilor locali. Împachetaţi cât mai puţin din acţiuni în instrumente de tipul Global Depositary Receipts şi cât mai mult posibil în acţiuni listate pe bursa de la Bucureşti. În acest fel, tranzacţia va fi benefică şi pentru bursă şi pentru economia României.

Ludwik Sobolewski, şeful BVB Mesajul meu despre listarea Romgaz este: vindeţi cât mai mult din ofertă către investitorii instituţionali şi alocaţi o tranşă decentă investitorilor locali. Împachetaţi cât mai puţin din acţiuni în instrumente de tipul Global Depositary Receipts şi cât mai mult posibil în acţiuni listate pe bursa de la Bucureşti. În acest fel, tranzacţia va fi benefică şi pentru bursă şi pentru economia României.

Autor: Roxana Pricop

04.09.2013, 00:08 13

Două listări pe lună şi 120.000 de noi investitori de retail pe bursă până la mijlocul anului 2015 sunt principalele obiective pe care polonezul Ludwik Sobolewksi şi le-a asumat ca director executiv al Bursei de Valori Bucureşti. Cu nicio companie listată din 2008, obiectivele noului CEO ar putea părea o misiune imposibilă pentru o bursă zdruncinată în ultimii ani de conflictele de culise în care au fost implicaţii brokerii, în loc să aducă companii şi investitori pe bursă.

De la 21 august, Luwdik Sobolewski, fost pre­şe­dinte şi director general timp de şapte ani al Bursei de Valori din Varşovia, a preluat controlul butoanelor de execuţie ale bursei de la Bucureşti, piaţă care în ultimii douăzeci de ani şi-a pierdut din reputaţia de mecanism de finanţare al economiei şi a devenit un teren de manifestare a intereselor minore ale brokerilor, prea prinşi în urmărirea orgoliilor personale şi a jocurilor de culise.

Venirea polonezului la cârma BVB, de la tranzacţii de 200 de milioane de euro la Varşovia la 10 milioane de euro într-o zi bună la Bucureşti, are loc în condiţiile în care bursa de la Bucureşti îşi caută de cinci ani un director executiv. După plecarea lui Stere Farmache în 2008 din funcţia de CEO, Bursa a schimbat trei directori executivi: pe Anca Dumitru, pe Valentin Ionescu, fost broker, şi pe Victor Cionga, bancher de investiţii, însă niciunul nu a reuşit să convingă vreo companie privată să se listeze la bursă. Valentin Ionescu şi Victor Cionga au căzut victime ale intereselor divergente ale brokerilor-acţionari ai bursei şi au fost demişi din funcţie: Valentin Ionescu după un an de mandat, iar Victor Cionga după doar şase luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO