ZF 24

Time realizeaza topul celor mai vinovati oameni pentru criza financiara globala

22.03.2009, 14:21 33

Pornita de la caderea pietei subprime, criza financiara a reusit sa se extinda la nivel global, ducand pana la caderea guvernelor. In cautarea celor responsabili pentru pentru o asemenea situatie, revista Time a realizat un top al celor mai vinovati oameni pentru criza financiara globala.

Atfel, pe primul loc in topul vinovatilor de criza financiara globala s-a situat Phil Gramm, presedintele Comitetului Bancar din cadrul Senatului american si cel care a sustinut din rasputeri dereglementarea pietelor financiare. Prin actul pe care l-a trecut prin Congres in 2000, Commodity Futures Modernization Act, acesta a reusit sa permita tranzactiile cu derivative precum contractele de tip swap, fara a mai fi necesar controlul exercitat de Commodity Futures Trading Commission. Ca urmare a tranzactiilor cu contracte de tip swap, American International Group (AIG) a fost nevoita sa apeleze la ajutorul guvernului american pentru a nu intra in colaps.

Chris Cox, fostul sef al SEC (Securities Exchange Commission) a aterizat pe locul doi ca urmare a ignorantei de care a dat dovada in privinta activitatilor lui Madoff si a incapacitatii de a interveni pentru o mai mare transparenta in privinta datelor financiare ale Lehman Brothers si Merrill Lynch.

Pe locul trei se afla Angelo Mozilo, fiul unui macelar si cel care a pus bazele bancii Countrywide in 1969 si a transformat-o in cea mai mare banca ipotecara din SUA. Desi Countrywide nu a fost prima institutie care a oferit credite ipotecare clientilor care nu puteau dovedi ca pot sa isi plateasca datoriile, aceasta a facut din aceasta afacere un business.

In topul celor mai vinovati oameni pentru criza financiara se afla personalitati pornind de la fostul presedinte al Rezervei Federale Alan Greenspan (locul 17) si fostul presedinte al SUA George W. Bush (locul 15).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO