ZF 24

Topul celor mai importante evenimente ale saptamanii

09.10.2009, 16:31 25

1. Numire surpriza in CA al BNR: Bogdan Olteanu,viceguvernator BNR. Isarescu va conduce Banca Nationala inca 5ani. Bogdan Olteanu a fost numit viceguvernator al BNR,aceasta fiind una din cele mai mari surprize a anului, inconditiile in care candidatura sa a fost anuntata chiar in ziuaaudierilor. Cristian Popa, cel care se ocupa de politica monetara aBancii Nationale din 1998, a primit al treilea mandat deviceguvernator al BNR. Lucian Croitoru, consilier al guvernatoruluiIsarescu de mai multi ani, a esuat in a deveni viceguvernator, cutoate ca pana marti dimineata sansele lui de alegere erau de 100%.Mugur Isarescu a fost votat in unanimitate pentru un nou mandat deguvernator al BNR, iar Florin Georgescu a primit aviz caprimviceguvernator.

2. Dinu Patriciu, pentru al doilea an cel mai bogatroman. Ion Tiriac, detronat de pe pozitia a doua de patronulInteragro in topul Forbes 2009. Dinu Patriciu este pentrual doilea an cel mai bogat roman, cu o avere estimata de Forbes la2,2 miliarde de euro. Tiriac a fost detronat de Ioan Niculae,patronul Interagro, care a devenit al doilea cel mai bogat roman almomentului, conform clasamentului Forbes Romania 500 de miliardari.Astfel, daca Tiriac are o avere estimata la 850-800 milioane euro,averea patronului Interagro a urcat in 2009 la 1,2 miliarde euro.Pe locul patru s-a aflat Gabriel Popoviciu, cu o avere estimata la600-650 milioane euro, iar pe locul cinci s-au aflat fratiicristescu, cu o avere estimata la 600 milioane euro.

3. PNL a depus motiunea de cenzura impotriva guvernuluiBoc. PNL a depus motiunea de cenzura marti la presedinteleCamerei Deputatilor. Documentul a fost adus la biroul RoberteiAnastase de fostul premier Calin Popescu Tariceanu. Tariceanu adeclarat ca documentul a fost semnat de 124 de parlamentari, cusapte in plus fata de numarul total al parlamentarilor PNL si UDMR.Fostul premier a depus textul motiunii si la Senat.

4. S-a spart gheata in retail - 63 mil.euro pe un parc la Braila. Fondul britanic de investitiiNew Europe Property Investements (NEPI) va prelua un parc comercialdezvoltat de compania belgiana BelRom in Braila, intr-o tranzactiede 63 mil. euro, prima afacere cu un centru comercial din acest anavand loc tocmai in orasul in care a fost pus primul lacat pe unmall - Armonia Center, tot in Braila. NEPI intentioneaza sa cumperesi proiectele din Focsani si Bacau, dezvoltate tot de BelRom,investitiile totale in aceste trei proiecte urmand sa treaca de 160mil.

5. Miscare soc pe piata asigurarilor: unul dintre ceimai influenti oameni din domeniu, Constantin Toma pleaca de laOmniasig. Constantin Toma (desen), 48 de ani, unul dintrecei mai puternici oameni din industria asigurarilor, directorgeneral al Omniasig de 14 ani, ar putea sa renunte la aceastapozitie in curand, afirma surse de pe piata asigurarilor.Informatia a fost confirmata de Vienna Insurance Group. "ViennaInsurance Group este in negocieri cu domnul Toma pentru a-sifinaliza mandatul la sfarsitul acestui an", a spus AlexanderJedlicka, responsabil de PR al companiei Vienna Insurance Group.Toma a fost ales ieri presedinte al grupului de firme care vorgestiona asigurarea obligatorie a locuintelor, chiar daca Omniasig,controlata de Vienna Insurance Group, nu face parte din acesta.


6. Scriitoarea de origine romana Herta Muller a primitpremiul Nobel pentru literatura pe 2009. Premiul Nobelpentru literatura pe 2009 a fost atribuit scriitoarei de origineromana Herta Muller, ale carei scrieri prezinta in mod poetic viatasub dictatura comunista in Romania, a anuntat, joi, comitetulNobel. Comitetul Nobel a decis sa-i acorde premiul pentruliteratura pe 2009 scriitoarei germane nascute in Romania HertaMuller, "care, cu concentratia poeziei si franchetea prozei descrieviata celor deposedati".

7. 15.000 de persoane au participat la mitingulconfederatiilor sindicale din fata Guvernului. Aproximativ15.000 de persoane s-au adunat in Piata Victoriei, lideriisindicali cerandu-le acestora sa nu mearga la votul pentrualegerile prezidentiale daca autoritatile nu vor incepe un dialogreal pentru rezolvarea cerintelor protestatarilor.


8. Leonardo intra in reorganizare judiciara.Retailerul de incaltaminte si marochinarie Leonardo, cu afaceri de136 mil euro in 2008, a cerut insolventa, decizand sa intre inreorganizare judiciara la presiunea creditorilor, potrivit Casei deInsolventa Transilvania, care se va ocupa de reorganizareacompaniei. Retailerul, detinut de omul de afaceri Florin Panea, ainchis de la inceputul anului 30 de magazine neprofitabile,disponibilizand in jur de 600 de persoane, dar va continuarestructurarea si in a doua parte a lui 2009, urmand sa mai renuntela circa 20 de unitati si aproximativ 300 de angajati, potrivitinformatiilor companiei.

9. Enache Jiru renunta la imputernicirea de a semnacontractul de administrare cu Franklin Templeton pentru FondulProprietatea. Seful comisiei de selectie aadministratorului Fondului Proprietatea (FP), Enache Jiru, arenuntat la imputernicirea acordata de Adunarea Generala aActionarilor Fondului de a semna contractul de administrare cuFranklin Templeton. Informatia a fost facuta publica dereprezentantii Fondului Proprietatea. Acestia nu au explicat caresunt motivele si implicatiile deciziei luate de Enache Jiru. El afost numit la conducerea comisie de selectie, primind sprijinulPSD, retragerea acestuia venind dupa retragerea partidului de laGuvernare.

10. Virgil Stoenescu, BNR, tulbura sectorul bancar:"Stiti ce probleme sunt la Carpatica...". VirgilStoenescu, membru al Consiliului de Administratie al BNR, s-areferit, marti, la audierea pentru un nou mandat in conducereabancii centrale, la "problemele" intampinate de Banca ComercialaCarpatica (BCC). "Sigur ca trebuie sa avem banci romanesti. Eumi-am spus parerea si l-am citat mereu pe Keynes, eu nefiind totusiun keynesist, sunt mai degraba, sa va spun sincer, un neoricardian.Totul este facut de munca. Acest lucru m-a obsedat intotdeauna. Nupoti sa nu ai in vedere economia reala si o banca... dar aici sepune problema garantiilor de care vorbea colegul dumneavoastra.Stiti ce probleme sunt la Banca Carpatica. Sa dea Dumnezeu ca sanu... sa avem probleme cu Banca Feroviara!".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO