ZF 24

Ultimele ciocniri pe Codul insolvenţei

Ultimele ciocniri pe Codul insolvenţei

Autor: Mediafax

08.10.2013, 19:32 620
  • Premierul Ponta explică de ce a dat OUG la Cod

Codul insolvenţei a fost promovat de guvern prin ordonanţă de urgenţă, nu printr-un proiect de lege, deoarece evaziunea fiscală şi neplata către buget a contribuţiilor indicau o situaţie de urgenţă, chiar FMI cerând guvernului să îmbună­tăţească rata de colectare, a declarat ieri premierul Victor Ponta.

„Au avut loc dezbateri, a fost în dezbatere publică şi situaţia privind evaziunea fiscală şi neplata către buget a contribuţiilor era o situaţie de urgenţă. De altfel, FMI ne-a şi cerut să îmbunătăţim rata de colectare şi o să vedeţi că rata de colectare va creşte semnificativ odată cu intrarea în vigoare a Codului insolvenţei.“
 

  • CSM cere amânarea Codului până în februarie

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat ieri după încheierea plenului CSM că majoritatea judecătorilor au cerut amânarea intrării în vigoare a Codului insolvenţei până la 1 februarie 2014.

„Având în vedere că majoritatea judecătorilor sindici şi colegii noştri din ţară au solicitat amânarea intrării în vigoare a Codului insolvenţei, s-a făcut această solicitare către ministrul justiţiei, reprezentantul guvernului în CSM.“

  • Avocatul Poporului s-ar putea plânge Curţii Constituţionale

Avocatul Poporului Crişu Anastasiu a declarat ieri că posibila ridicare a unei excepţii de neconstituţionalitate privind Codul insolvenţei este analizată încă de vineri, urmând să fie consultaţi cei implicaţi, pentru a stabili „care a fost intenţia legiuitorului“. Avocatul Poporului este singura instituţie care poate ataca la Curtea Constituţională o ordonanţă de urgenţă.

„Având în vedere criticile exprimate privind necon­sti­tuţionalitatea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, Avocatul Poporului, în limitele competenţelor prevăzute de Constituţie şi legea sa de organizare şi funcţionare, analizează posibilitatea ridicării unei excepţii de neconstituţionalitate în faţa Curţii Constituţionale privind dispoziţiile acestei ordonanţe“, spune instituţia Avocatului Poporului.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO