ZF 24

Una din nouă companii vrea să facă recrutări în primele trei luni ale anului viitor

Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup România

Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup România

Autor: Corina Mirea

10.12.2013, 08:00 929

Aproape unu din nouă angajatori de pe piaţa locală are în plan creşterea numărul de salariaţi în primul trimestru al anului viitor, cu doar 1% în plus faţă de numărul celor care anunţă restructurări de personal în următoarele trei luni. În acelaşi timp, 78% dintre ei susţin că nu au planuri de modificare în plus sau în minus a efectivelor de salariaţi în perioada ianuarie-martie 2014, arată cel mai recent studiu al ManpowerGroup România, al treilea cel mai mare jucător de pe piaţa locală de recrutare şi muncă temporară.

Rezultatele studiului, realizat pe un eşantion de 625 de companii prezente în România, arată însă că previziunea netă de angajare, după ajustarea sezonieră (calculată ca diferenţă între procentul de companii care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de companii care prevăd o scădere a numărului de angajaţi în fiecare trimestru al anului – n.red) este mai mare cu 1% pentru primele trei luni ale lui 2014 decât cea din T4 a acestui an (de +3%). Faţă de aceeaşi perioadă a lui 2013 însă, previziunea netă de angajare (ajustată sezonier) pentru trimestrul unu din 2014 este cu 6 procente mai mică.

„Pe tot parcursul anului 2013 atitudinea angajatorilor a fost definită de prudenţă, iar planurilor de angajare le-a lipsit magnitudinea. Am observat că până şi cei mai optimişti dintre angajatori şi-au reevaluat constant nevoile în funcţie de context. Ei aşteaptă semnale mai clare de îmbunătăţire, având nevoie de stabilitate pentru a lua decizia de a-şi mări numărul de angajaţi. În condiţii de volatilitate economică prelungită, orice schimbare fiscală sau legislativă care afectează relaţiile de muncă poate inversa modesta tendinţă ascendentă care se prefigureaza pentru T1 din 2014”, spune Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup România, companie cu afaceri de peste 37 de milioane de euro în 2012 (în creştere cu 40% faţă de anul anterior).

La nivel regional, cele mai optimiste perspective de angajare pentru primele trei luni ale anului viitor vin din partea companiilor care activează în Sudul ţării, previziunea netă în această regiune crescând cu 17 puncte procentuale faţă de trimestrul IV al acestui an, până la +8%. Totuşi, perspectivele de angajare pentru aceeaşi zonă a ţării pentru trimestrul unu al anului viitor sunt cu 8% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a lui 2013. Printre regiunile care au anunţat cele mai multe angajări pentru prima parte a lui 2014 se numără Bucureşti-Ilfov şi Centrul ţării (cu o previziune netă de angajare de+8%), dar şi zona de Nord-Est (cu o previziune netă de angajare de +6%).

„În regiuni precum cea de Vest, unde previziunea netă de angajare avea până de curând valori pozitive, intenţiile de angajare au scăzut până la -3% pentru trimestrul unu al anului viitor. De asemenea, în Sud-Est, previziunea netă de angajare este de -4%, în scădere cu 6 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Aceste fluctuaţii regionale de la trimestru la trimestru confirmă că piaţa forţei de muncă este extrem de sensibilă la schimbările economice, iar efectele se văd foarte repede”, explică Valentin Petrof.

Industriile care vor genera cele mai multe oportunităţi de angajare pentru cei care îşi vor căuta un loc de muncă în prima parte a anului viitor sunt agricultura (unde previziunea netă este de +12%) şi industria prelucrătoare (cu o previziune netă de angajare de +13%). La polul opus, angajaţii din industria extractivă, energie electrică, gaze şi apă şi construcţii vor avea cel mai mult de suferit, previziunea netă de angajare fiind cuprinsă între -1% şi -11% pentru primele trei luni ale anului 2014.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO