ZF 24

Van Groningen, Raiffeisen: Posibilităţile de creştere naturală sunt minime, aşa că ne mai uităm după achiziţii

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank

2014 porneşte cu premise pozitive, sunt optimist din fire, dar dacă mă gândesc de unde ar putea veni lucrurile bune nu-mi vin prea multe în minte. Se vede bine că România a reuşit să-şi facă ajustările macroeconomice, ceea ce este foarte important şi deja aduce beneficii. Îngrijorarea mea este legată de instabilitatea politică şi legislativă. Alegerile clar nu ne ajută din acest punct de vedere, dar nici nu trebuie exagerat factorul politic.

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank 2014 porneşte cu premise pozitive, sunt optimist din fire, dar dacă mă gândesc de unde ar putea veni lucrurile bune nu-mi vin prea multe în minte. Se vede bine că România a reuşit să-şi facă ajustările macroeconomice, ceea ce este foarte important şi deja aduce beneficii. Îngrijorarea mea este legată de instabilitatea politică şi legislativă. Alegerile clar nu ne ajută din acest punct de vedere, dar nici nu trebuie exagerat factorul politic.

Autor: Razvan Voican

22.01.2014, 00:08 821

Raiffeisen a câştigat anul trecut o experienţă importantă prin preluarea portofoliului de retail al americanilor de la Citi (credite de 90 mil. euro şi depozite de 175 mil. euro) şi continuă să se uite la oportunităţile de achi­ziţie de pe piaţă în condiţiile în care creşterea organică încă nu are suport în piaţă, spune Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank.

„Posibilităţile de creştere naturală sunt minime atât timp cât nu există încredere la nivelul consumatorilor. De fapt este o adevărată luptă să rămânem la acelaşi nivel al creditelor pentru că avem multe credite pe termen scurt care vin la scadenţă şi sunt greu de înlocuit. Este important că acum avem acest exerciţiu cu Citi, dar trebuie să te poziţionezi bine pentru astfel de tranzacţii. Nu poţi să faci trei tranzacţii pe an“, afirmă Van Groningen.

El menţionează că pentru Raiffeisen o asemenea tranzacţie reprezintă mai mult o mişcare tactică, nefiind în situaţia de a cumpăra ceva pentru supravieţuire.

Van Groningen se declară foarte mulţumit de nivelul de integrare a portofoliului prealuat de la Citi. „Tranzacţia chiar este un succes din punctul de vedere al tranzacţiilor, al volumelor. Suntem peste aşteptări. Procesul a durat ceva mai mult, dar s-a derulat foarte lin.“

Cererea de credite reprezintă variabila care va determina şi destinaţia sumei în valută de care va dispune Raiffeisen în urma deciziei BNR de a elibera 500 mil. euro din rezervele minime obligatorii constituite de bănci în monedă străină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO