ZF News

Aproape jumătate de miliard de euro rambursat României de UE în februarie

Aproape jumătate de miliard de euro rambursat României...

Autor: Iulian Anghel

04.03.2015, 00:03 186
România a încasat în ultimele zile 460 de milioane de euro de la UE, sume aferente cheltuielilor efectuate în proiecte cu fonduri nerambursabile. Pentru prima dată după multe luni, Programul  Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a reintrat la finanţare şi a primit 158 de milioane de euro.

În urma acestor intrări, sumele totate atrase de România de la UE din exerciţiul financiar 2007- 2013 au depăşit nouă miliarde de euro, reprezentând 47% din totalul sumei acordate în acest exerciţiu financiar, de 19,2 miliarde de euro.

POS Transporturi a atras 223 de milioane de euro, ceea ce face ca rata de absorbţie pe acest program să ajungă la 55% (2,4 miliarde de euro din totalul acordat de 4,4 miliarde de euro.)

POSDRU a atras 158 de milioane de euro şi astfel rata de absorbţie a atins 33% din totalul programului de 3,4 miliarde de euro. Programului Operaţional Regional (POR) i-au fost rambursate 80 de milioane de euro, iar gradul de abosorbţie (sumele rambursare) a atins astfel 57% din totalul finanţării acordate de 3,9 miliarde de euro în perioada 2007 – 2013.

În ianuarie României nu i-a fost rambursat niciun euro din fondurile Uniunii Europene, iar declaraţiile de cheltuieli au însemnat doar 12 milioane de euro. România este singurul stat membru care are o rată de absorbţie de sub 60% din sumele acordare exerciţiului financiar 2007 – 2013. Însă ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici contină să spună că România va atrage până la finele anului 80% din fondurile acordate.

Pentru aceasta România ar trebui să să transmită la Bruxelles declaraţii de cheltuieli de 15,3 mld. euro. La finele lui ianuarie transmisese declaraţii de 9,9 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că anul acesta trebuie să mai transmită (după ce a cheltuit deja banii) altele până la suma de 5,3 mld. euro. În prima lună a anului a transmis însă facturi de doar 12 milioane de euro, faţă de o medie lunară necesară de 500 mil. euro pentru a atinge ţinta propusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO