ZF News

Rusia recunoaşte că Putin graţiază condamnaţi pentru ca aceştia să se alăture grupului Wagner în Ucraina

Rusia recunoaşte că Putin graţiază condamnaţi pentru...

Autor: Daniel Belu

28.01.2023, 08:42 1401

Preşedintele rus Vladimir Putin graţiază condamnaţi pentru a le permite să lupte în Ucraina ca membri ai grupului paramilitar Wagner, a recunoscut Kremlinul, conform Financial Times.

Rusia a respins, de asemenea, demersul Trezoreriei SUA de a cataloga grupul lui Evgheni Prigojin, care joacă un rol tot mai important pe linia frontului, în timp ce invazia pe scară largă a Rusiei intră în cea de-a 12-a lună, drept “organizaţie criminală transnaţională”.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat vineri că prizonierii sunt graţiaţi “în strictă conformitate cu legea rusă” şi a lăudat un hoţ înarmat condamnat, recrutat de Wagner pentru “eroism” pe câmpul de luptă, după ce preşedintele i-a acordat o medalie. Legea rusă îi conferă lui Putin autoritatea exclusivă de a graţia prizonieri, deşi Peskov a spus că “există decrete deschise şi există decrete marcate ca fiind clasificate”, refuzând să facă alte comentarii.

Peskov a respins recenta mişcare a Washingtonului de a limita raza de acţiune internaţională a Wagner ca pedeapsă pentru rapoartele documentate pe larg despre presupusele atrocităţi comise de grup în ţări precum Republica Central Africană, Libia şi Siria, unde a luat parte la diferite evenimente sub acoperire. El a afirmat că SUA “demonizează” grupul Wagner de “mulţi ani” şi a spus că acuzaţiile sunt “nefondate”.

Serviciile secrete britanice estimează că Evgheni Prigozhin, un vechi confident al lui Putin care a recunoscut că a condus grupul din umbră anul trecut, a recrutat cel puţin 50.000 de prizonieri pentru a lupta pentru Wagner în Ucraina.

Deşi Rusia a negat iniţial că grupul lupta în Ucraina, iar Prigozhin a susţinut că acesta nici măcar nu a existat ani de zile, performanţele slabe ale armatei Rusiei şi nemulţumirea larg răspândită cu privire la campanie în rândul elitei ruseşti i-au permis fostului bucătar, poreclit “bucătarul lui Putin”, să îşi stabilească un rol de lider al unei facţiuni de linie dură pro-război şi a obţinut laudele grupului Wagner la televiziunea de stat pentru isprăvile sale pe câmpul de luptă.

În ajunul Anului Nou, Putin i-a acordat lui Aik Gasparyan, care ispăşea o pedeapsă de şapte ani pentru un jaf armat comis în 2019, o medalie pentru “curaj”. Peskov a declarat că Gasparyan “participa la operaţiunea militară specială şi a dat dovadă de eroism, care a fost recompensat cu o distincţie de stat”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO