ZF Transilvania

Nistor: Intotdeauna vor exista nise de piata cu potential

Nistor: Intotdeauna vor exista nise de piata cu potential

Calin Nistor, dezvoltator Akademia Center: Cu siguranta, orice dezvoltator imobiliar sau proiect imobiliar este afectat, mai mult sau mai putin, de criza financiara. Akademia Center nu intampina probleme de aceasta natura, fiindca investitia este sustinuta printr-un imprumut bancar de peste 30 de milioane de euro obtinut in iunie 2008.

02.04.2009, 17:28 761

 
Cel mai important proiect al omului de afaceri clujean este Akademia Center, cel de-al treilea mall demarat la Cluj-Napoca. Finalizarea proiectului in valoare de peste 30 mil. euro este prevazuta pentru primul semestru al anului 2010.
„Lucrarile de constructie a proiectului Akademia Center avanseaza fara probleme majore. In luna iulie a anului trecut, firma Soil Tech Drilling a fost desemnata sa execute lucrarile la fundatiile speciale ale proiectului. Aceste lucrari au ridicat anumite dificultati de ordin tehnic, cauzate de sapaturi la adancimi de 25 de metri, astfel ca am fost nevoiti sa aducem utilaje speciale din Germania’’, a spus Dan Calin Nistor.
Potrivit omului de afaceri clujean, la realizarea proiectului Akademia Center vor lucra peste 1.000 de persoane, in care sunt inclusi consultantii, antreprenorii, muncitorii, dar si echipa Nisco Invest. Antreprenorul general al centrului comercial este compania portugheza Engexpor, iar proiectul va fi promovat de compania Colliers International.
„Cu siguranta, orice dezvoltator imobiliar sau proiect imobiliar este afectat, mai mult sau mai putin, de criza financiara, din cauza lipsei de finantare, insa proiectul Akademia Center nu intampina probleme de aceasta natura, fiindca investitia este sustinuta printr-un imprumut bancar de peste 30 de milioane de euro obtinut in luna iunie a anului trecut de la BCR Erste’’, spune Calin Nistor.
In urma licitatiei organizate de Nisco Invest si Engexpor in 2008, compania desemnata sa administreze proiectul de construire Akademia Center, firma de constructii Soil Tech Drilling se va ocupa de lucrarile de constructie a noului centru multifunctional. Managementul proiectului este realizat de Engexpor, companie portugheza care are ca domeniu principal de activitate furnizarea de servicii de project&construction management, compania fiind specializata pe centre comerciale.
„Investitiile care sunt facute inteligent, in baza unei analize de piata, a unui plan, si care genereaza produse si servicii de calitate sunt benefice indiferent de perioada prin care trece o economie. Intotdeauna vor exista piete, nise de piata care au potential si care trebuie exploatate la momentul oportun’’, spune Dan Calin Nistor.
Akademia Center va avea o suprafata de 41.000 de metri patrati, din care 18.000 de metri patrati vor fi inchiriabili. Proiectul de la Cluj va include, pe langa spatiile de retail si de servicii, spatii de birouri de clasa A, precum si spatii medicale amplasate la nivele superioare. Proiectul de la Cluj va dispune de aproximativ 350 de locuri de parcare pe o suprafata totala construita de 13.000 de metri patrati, investitia in parkingul subteran fiind de peste 6 milioane de euro.
Mall-ul va fi construit pe un teren concesionat de la Consiliul Judetean Cluj-Napoca, pe o perioada de 49 de ani. Dezvoltatorul proiectului estimeaza ca noul centru va aduce anual aproximativ 200.000 de euro Consiliului Local Cluj, cifra reprezentand taxe de impozitare pe cladire. Proiectul din Cluj-Napoca al Nisco va fi promovat de compania Colliers International, cu venituri de peste 1,4 milarde de dolari si 241 de birouri in 54 de tari. La finele anului trecut, aproximativ 70% din totalul spatiilor comerciale din cadrul Akademia Center erau deja inchiriate.
„Dorim sa aducem in Akademia Center mai multe branduri internationale care nu se regasesc in acest moment pe piata clujeana. Cred ca zona comerciala va fi inchiriata in totalitate pana in luna august a acestui an’’, a spus Dan Calin Nistor.
Alaturi de Nisco Invest, la derularea proiectului Akademia Center participa si companiile Colliers International (agent exclusiv de inchiriere), BCR Erste, Engexpor (manager de proiect), Soil Tech Drilling (constructorul fundatiei), Arhimar (arhitectul de implementare), Primaria si Consiliul Judetean Cluj.
„In aceasta perioada de criza, amenintati de somaj, de reducerea salariilor si atrasi de dobanzile mari, romanii au inceput sa puna bani deoparte, schimbandu-si comportamentul de consum dintr-unul impulsiv intr-unul foarte prudent sau foarte selectiv. Totusi, cred ca banii trebuie reinvestiti in continuare in economie, in afacerile care se dovedesc producatoare de profit, chiar daca o vom face cu o doza mai mare de responsabilitate. A trecut vremea cand toata lumea era un mic antreprenor si miza pe speculatii si mai putin pe afaceri pe termen lung’’, a afirmat Dan Calin Nistor.
Compania Nisco Invest si-a inceput activitatea pe piata locala din anul 1990 si face parte dintr-un grup de opt firme, care anul trecut au realizat o cifra de afaceri totala de 23 de milioane de euro. Omul de afaceri a dezvoltat pana in prezent proiecte imobiliare in Cluj-Napoca si Satu Mare, valoarea lor totala fiind de aproximativ 5 milioane de euro.
Pe langa Akademia Center din Cluj, compania Nisco Invest anunta anul trecut ca intentioneaza sa dezvolte un proiect similar intr-o locatie din nordul Transilvaniei, precum si alte doua proiecte rezidentiale in Targu-Mures si Cluj-Napoca, terenurile pentru aceste investitii fiind deja achizitionate.
Omul de afaceri clujean, in varsta de 47 de ani, s-a numarat in perioada 1993-1994, printre fondatorii Bancii Transilvania. Debutul in investitiile imobiliare a avut loc in 1995, cand a fost construit sediul actual al companiei Nisco Invest.
Proiectul Akademia Center este cel de-al patrulea proiect de spatii comerciale anuntat in ultimii doi ani pe piata clujeana.
 
 
 

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO