ZF Transilvania

Noul stadion al Clujului va costa peste 45 mil. euro

14.04.2009, 16:18 88

 

Oficialii Consiliului Judetean Cluj au anuntat ca investitia in constructia viitorului stadion municipal se va ridica la peste 45 mil. euro, suma finala urmand sa fie stabilita in functie de ofertele firmelor care vor participa la licitatie. Anul trecut, reprezentantii Consiliului Judetean Cluj si ai Primariei Muncipiului Cluj-Napoca estimau ca proiectul de refacere a stadionului "Ion Moina" va presupune costuri in valoare de 30 de milioane de euro.

„Contractarea lucrarilor se va face prin licitatie deschisa. Termenul pentru depunerea ofertelor va fi de 40 de zile calendaristice de la data transmiterii anuntului de participare, iar evaluarea ofertelor se va face in termen de 20 de zile, prin procedura deschisa. Lucrarile de executie a stadionului vor dura 24 de luni de la data semnarii contractului’’, a declarat pentru ZF Transilvania Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj. Consiliul Judetean Cluj a anuntat luna trecuta ca intentioneaza sa aloce aproximativ 8,3 mil. euro (35.500.000 de lei) pentru lucrarile care vor fi efectuate in acest an la stadionul municipal Ion Moina, suma provenind din bugetul propriu al CJ Cluj, in valoare de aproximativ 91 mil. euro (391.725.352 de lei).
„Asa cum am promis, demaram lucrarile la viitoarea arena sportiva a orasului Cluj-Napoca. Am identificat sursele de finantare a proiectului, ceea ce ne pune in situatia de a afirma, in mod categoric, ca aceasta investitie va deveni realitate in urmatorii ani", a spus Alin Tise.
Reprezentantii Consiliului Judetean Cluj au spus ca pe actualul amplasament al fostului stadion "Ion Moina" se doreste construirea unei noi arene, la standarde internationale, cu o capacitate de 30.596 de locuri, dintre care 29.648 de locuri la gradene si 948 in loje pentru VIP-uri.
Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Cluj, noul stadion va fi conceput din imbinarea a doua tribune si doua peluze, iar stadionul va dispune de vestiare, sali pentru conferintele de presa, spatii pentru cluburile sportive (atletism, scrima, ciclism, box, haltere, lupte, tenis de masa), spatii de antrenament acoperite, Muzeul Sportului si cabinete medicale.
Conform oficialilor Consiliului Judetean Cluj, proiectul se va derula in perioada 2009–2011, urmand ca in bugetele anuale pe anii 2010 si 2011 sa fie cuprinse sumele aferente lucrarilor necesare. In momentul de fata, Universitatea Tehnica a finalizat studiile de fezabilitate si marketing pentru viitorul stadion. Noul stadion construit va corespunde normelor FIFA, va fi in proportie de 85% acoperit si va dispune de un numar de 1.700 de locuri de parcare.
Operatiunile de demolare a vechiului stadion au fost demarate in luna noiembrie a anului trecut. Proiectul este dezvoltat in intregime in cadrul unui parteneriat intre Consiliul Judetean si Primarie si cuprinde, pe langa stadion, si o sala polivalenta si un turn multi-functional de 25 de etaje.
Oficialii Consiliului Judetean Cluj anuntau anul trecut ca demararea lucrarilor de constructie a noului stadion e programata in luna mai a anului in curs, tinandu-se cont de faptul ca procesul de demolare va dura aproximativ 6 luni.
Planul Urbanistic Zonal si Planul Urbanistic de Detaliu a fost realizat de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN), care a realizat si proiectul stadionului. Oficialii UTCN spuneau anul trecut ca turnul multi-functional din cadrul proiectului va avea 800 mp pe nivel, insumand 20.000 de metri patrati. Primele 3-4 etaje ale turnului vor fi repartizate utilitatilor stadionului, cum ar fi sali de conferinta sau spatii comerciale.
Anul trecut, oficialii Consiliului Judetean Cluj si ai Primariei Municipiului Cluj-Napoca au prezentat o varianta schimbata a stadionului, care si-a modificat pozitia cu 5 grade. Reprezentantii Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca au anuntat ca stadionul a fost "inspirat" din proiectele altor 100 de arene cu o capacitate similara din intreaga lume. Noul stadion va dispune si de o instalatie de nocturna integrata in tribune. Pana la finalul anului trecut, Consiliul Judetean Cluj a investit peste 1 milion de euro in acest proiect.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO