ZF Transilvania

Timotei Giurgi, EVW Holding: Nu vorbim atat de o criza, cat de o panica financiara

Timotei Giurgi, EVW Holding: Nu vorbim atat de o criza, cat de o panica financiara

Timotei Giurgi, director general EVW Holding: Vorbim în prezent de o panica financiara, si nu de o criza financiara, pentru firmele care au luat credite bancare pe care în prezent nu le pot sustine.

21.01.2009, 19:28 465

Conducerea companiei EVW Holding din Cluj, importator si distribuitor al camioanelor DAF în Romania, spune ca va continua programul investitional demarat anul trecut. Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 135 mil. euro, în scadere cu 10% fata de anul precedent. In 2007, firma clujeana a obtinut vanzari totale de 150 mil. euro, in crestere cu 50% fata de anul 2006, cand cifra de afaceri realizata de EVW Holding a fost de 100 mil. euro.

„Vorbim în prezent de o panica financiara, si nu de o criza financiara, pentru firmele care au luat credite bancare pe care în prezent nu le pot sustine’’, afirma Timotei Giurgi, directorul general EVW Holding.
EVW Holding si-a planificat pentru acest an un program de investitii de aproximativ 20 de milioane de euro, ce vizeaza finalizarea celui de-al doilea punct de lucru al companiei din Cluj si demararea lucrarilor de constructie pentru alte doua centre de vanzari si service în orasele Brasov si Constanta.
„Am achizitionat anul trecut terenuri în Cluj, Brasov si Constanta în valoare de trei milioane de euro în vederea dezvoltarii unor centre de vanzari. Lucrarile de constructie la punctul de lucru din localitatea Gilau, judetul Cluj, au fost demarate în luna septembrie a anului trecut si estimam ca vom putea deveni operationali din vara acestui an. Tot în acest an vom demara constructia punctelor de vanzari din Brasov si Constanta, investitii pe care estimam sa le finalizam pana la finele anului 2010’’, a declarat pentru ZF Transilvania Timotei Giurgi.
Potrivit reprezentantilor companiei clujene, suprafata desfasurata a viitorului centru de vanzari de la Gilau va fi de 5.200 de metri patrati, firma clujeana detinand în zona un teren de aproximativ 4,5 hectare. Investitia în centrul de vanzari de la Brasov va depasi 4 milioane de euro si va fi demarata concomitent cu cea de la Constanta. Planurile de extindere a companiei EVW Holding în acest an prevad si constructia unui centru de vanzari în Iasi care nu va include si partea de vanzari.
Anul trecut, compania si-a bugetat investitii de aproximativ 14 mil. euro pentru dublarea capacitatilor de service de la punctul de vanzari din Arad, extinderea centrului de service din Constanta, a inaugurat un centru de vanzari în Craiova, a demarat constructia punctului de lucru din Gilau, judetul Cluj si a achizitionat mai multe terenuri.
„Activitatea companiei noastre, care consta în principal în întretinerea si reparatiile de camioane si comercializarea diferitelor tipuri de anvelope si piese auto nu este afectata de recesiunea financiara si estimam ca vom creste în acest an activitatile pe acest segment, chiar daca vanzarile de camioane sunt in scadere’’, a spus Timotei Giurgi.
Conform oficialilor EVW Holding, vanzarile de camioane DAF vor înregistra în acest an o scadere de aproximativ 30% fata de anul 2008. Anul trecut, compania a comercializat în total 1.300 de unitati DAF, iar pentru acest an reprezentantii firmei clujene preconizeaza vanzari cuprinse între 800 si 900 de unitati.
Cele mai bine unitati vandute în 2008 au fost camioanele din gama CF, modelele DAF CF 85 si din gama XF, modelele DAF CF 105. Modelele lansate pe piata romaneasca anul trecut au fost noile autocamioane DAF CF, masini fabricate pentru transportul de marfa intern si international pe distante mici, si noua serie DAF LF pentru distributia locala si regionala a diferitelor produse. Cei mai importanti competitori ai firmei EVW Holding pe segmentul autocamioanelor DAF sunt Mercedes-Benz si Volvo.
„Chiar daca în prezent vanzarile de camioane sunt afectate de evolutia pietei constructiilor, estimam ca investitiile majore în infrastructura se vor debloca în partea a doua a anului în curs, iar comertul cu autocamioane se va relansa. Chiar daca vanzarile de camioane noi sunt în scadere, necesitatea clientilor nostri în ceea ce priveste serviciile de service si vanzarile de piese de schimb va exista in continuare. Ne bazam si in acest an pe vanzarile obtinute din activitatile de service si pe comercializarea pieselor de schimb si a anvelopelor’’, a spus directorul general EVW Holding.
Potrivit reprezentantilor EVW Holding, acestia estimeaza ca în 2008 piata de camioane a scazut în ceea ce priveste numarul total de unitati comercializate cu 20% fata de anul 2007, iar estimarile pentru acest an prevad o scadere a pietei de aproximativ 15-20% fata de 2008. Pe segmentul de vanzari camioane, compania EVW Holding detine o cota de minim 13%. Piata romaneasca a autocamioanelor de peste 6 tone era estimata anul trecut la 12.000-13.000 de unitati.
„Scaderea cifrei de afaceri de anul trecut fata de anul 2007 nu implica si scaderea profitului companiei noastre. Ca strategii de dezvoltare pentru acest an intentionam sa diversificam activitatile de service, astfel ca în centrele noastre sa putem desfasura reparatii pentru orice tip de camion detinut de clientii nostri. In ceea ce priveste camioanele DAF, vom merge în continuare numai pe importul si distributia acestei marci’’, a afirmat Timotei Giurgi.
In prezent, compania desfasoara activitati prin intermediul biroului principal din Cluj si al reprezentantelor din Arad, Bacau, Bucuresti, Constanta, Suceava, Brasov, Craiova, Iasi si al centrului de vanzari si service din Chisinau, Republica Moldova.
„In ceea ce priveste angajatii, principala materie prima a companiei, nu vom face disponibilizari de personal, fiindca intentia noastra în acest an este de a mari numarul salariatilor EVW Holding. Daca în prezent detinem 530 de angajati, dintre care 200 numai la sediul din Cluj, intentionam sa mai angajam înca 60 de oameni anul acesta, luand în considerare si investitiile în curs de derulare’’, a spus Timotei Giurgi.
Compania desfasoara activitati de import si comercializare a autocamioanelor DAF noi si second hand in Romania, import si comercializare a pieselor de schimb si anvelopelor de camion si activitati de service auto.
In 1997 se infiinteaza la Cluj compania EVW Holding S.R.L. ca agent DAF pentru comercializarea camioanelor cu acelasi nume, societate mixta romano-olandeza organizata in cinci departamente functionale cu un capital social de 6,58 mil. lei (1,87 mil euro), numarul de angajati ai companiei EVW Holding în prezent fiind de 530 de persoane.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO