Ziarul de Duminică

25 de poeţi pentru mileniul trei

25 de poeţi pentru mileniul trei
02.09.2010, 23:47 34

Michael Birbaek
Relaţii exuale
Editura Allfa

Michael Birbaek s-a născut în Danemarca, trăieşte în Germania, afost benzinar, portar de fotbal, inventator al sit-down comedy şiautor al mai multe romane. Romanul de faţă este unul surprinzător,despre un comendiant în căutare de noi contracte, pe care în sineasa nu şi le doreşte, într-o perioadă în care femeia pe care oiubeşte şi cu care nu mai face dragoste de doi ani, este pe cale săse transforme din iubită în prietenă, iar tatăl pe care îl veneraajunge la capătul vieţii. Un roman tandru, sentimental, plin deumor şi impecabil tradus din limba germană de Matei Martin.

HeatherDavis
Nu plange sub clar de lună
Editura Leda

Heather Davis a studiat în California, a lucrat ca maestrubucătar în Alaska, a fost profesoară într-un oraşel din munţi, şi-apublicat prima carte în anul 2000 şi e convinsă că aceia care credîn magic îi vor aprecia scrisul. Tanără adolescentă, Shelby estesurprinsă de mama ei vitregă sărutându-se, seara, cu un coleg deliceu. Urmarea? Toate planurile de vară ale fetei sunt anulate, iarea se vede nevoită să-şi facă bagajele şi să plece într-o tabără dereeducare. Dar Tabăra Semilunii devine un loc interesant când încale îi apare fermecătorul Austin Bridges al III-lea, fiul uneivedete rock. Tânărul ascunde însă un teribil secret, pe care i-ldezvăluie noii sale prietene: este vârcolac! Shelby ştie limpede cănu ar trebui să se încurce cu un băiat care i-ar complica viaţa,dar nu poate întoarce spatele unui tip aflat la greu, mai ales cândacesta arată atât de bine! Traducere din limba engleză şi note deCarmen Botoşaru.

DanielD. Marin
Poezia antiutopică
O antologie a douămiismului poetic romanesc
Editura Paralela 45

"Daniel D. Marin a făcut o antologie menită să-mi contrazicăscepticismul. O antologie care să valideze pluralismul douămiist şicare să-i propună pe cei 25 de poeti care vor face gloria viitoarea generaţiei. Antologia lui Daniel D. Marin nu mai e atat oantologie-manifest, cat o antologie-dovadă. Poeţii fericiţi în easunt prezentaţi cu cicluri substanţiale, definitorii. Ea vine cupoeţi acreditaţi deja, oricat de relative ar fi acreditărileliterare. Şi vine la vreme, înainte ca poeţii să se învechească orisă se rutineze. E vorba, în opţiunea lui Daniel D. Marin, denucleul tare al generaţiei; de fascicolul, mai bine zis,semnificativ al acesteia." (Al Cistelecan)

AmosOz
Deodată în adancul pădurii
Editura Humanitas

O fabulă admirabilă despre exil şi excludere şi despre virtuţileinocenţei, cum numai Oz poate scrie. Dintr-un sat aflat la capătullumii, înconjurat de munţi, au fugit într-o noapte toate animalele.De atunci un zid al tăcerii înconjoară pană şi amintirea vieţii dealtădată. Dar doi copii se hotărăsc să dezlege misterul şi pătrundîn pădurea adancă în care niciun locuitor nu s-a mai aventurat defoarte multă vreme. Şi află sfaturi preţioase: "Aveţi mare grijă sănu vă molipsiţi de boala batjocoririi. Faceţi taman pe dos."Traducere din limba engleză de Dana-Ligia Ilin.

DainaChaviano
Insula iubirilor nesfarşite
Editura Humanitas fiction

Traducere din spaniolă şi note de Ana Maria Tamaş. Cel maitradus roman din istoria literaturii cubaneze, despre care Ziarulde Duminică a mai scris pe larg, la rubrica "Ficţiune la feminin".În 1881, pe coastele Africii de Vest, o tanără este răpită şivandută ca sclavă dincolo de ocean. Douăzeci de ani mai tarziu,fata unor munteni spanioli pleacă în lume să-şi caute fericirea.Este începutul secolului XX, destinele celor două femei seîmpletesc. Romanul este o saga ce explorează destinul unei femei,al familiei sale şi al unui tărâm exotic şi magic, binecuvântat şiblestemat parcă în acelaşi timp, născut din împletirea aproapeneverosimilă a trei culturi diferite: Cuba.

MirceaGheorghe
Clepsidra
Editura EuroPress

Romanul lui Mircea Gheorghe (născut în 1943 în Focşani, Romaniaşi stabilit din 1990 în Montreal, Canada) este unul dacă nuautobiografic nouăzeci şi nouă la sută, cel puţin intens irigat deevenimente din istoria personală, autorul fiind uşor de identificatîn spatele personajului Paul Iulian, dascăl de ţară orbecăind prinnoaptea totalitară înainte de a ajunge la "luminile" Bucureştiuluipredecembrist şi a emigra în 1991 în Canada. Există pagini foarteputernice în roman, personajele sunt vii, iar naraţiunea nutrenează. "Cuplul Paul şi Maria este aidoma unui cuplu de peregriniplecaţi în căutarea Graal-ului vremii noastre - o lume mai bunădecat cea de acasă - care descoperă însă la sfarşit cu totulaltceva decat voiau să descopere. (...) Sunt emigranţi, dar romanulnu este propriu-zis un roman despre emigraţie. Emigraţia nu e decatun accelerator al existenţei lor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO