Ziarul de Duminică

A noua intâlnire cu Ovidius la Marea Neagră

A noua intâlnire cu Ovidius la Marea Neagră
03.06.2010, 16:29 27

Sunt scriitori care, atunci când vorbesc despre Festivalul Zileşi Nopţi de Literatură, o fac cu o emoţie vie, care nu esteneapărat echivalentă cu admiraţia. In special cei care n-auparticipat la vreuna dintre cele opt ediţii derulate până acumvorbesc despre acest eveniment ca de o reuniune de castă, ca de uncerc inchis, ca de o manifestare fără ecou in rândul majorităţiiliteraţilor, dacă nu chiar ca de un soi de intâlnireconspirativă.

Dinăuntru, lucrurile apar diferit. Programul Zilelor şi Nopţilorde Literatură de la malul Mării Negre este atât de strâns, incât unceas de plajă, eliberat de orice constrângeri, este imposibil.Peste zi, cu valurile la câteva zeci de metri de ei, scriitoriiprezenţi la festival dezbat subiecte literare in sălile deconferinţe ale Hotelului President din Mangalia, sunt implicaţi inlecturi de poezie la Complexul Ambasador din Neptun sau asistă laceremonia de decernare a premiilor festivalului.

Ediţia de anul acesta este a noua, incepe duminică, 6 iunie, şise incheie miercuri la amiază, cu plecarea participanţilor. Searade duminică este rezervată festivităţii de premiere:Marele PremiuOvidius va fi decernat unei personalităţi literare de notorietate(acordat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional); şiPremiul Festivalului, decernat unui tânăr scriitor (acordat dePrimăria Sectorului 2 Bucuresti, prin sponsorii sai).

La momentul predării acestui material, plutea un mister absolutasupra numelor câştigătorilor.

Evenimentul va reuni aproximativ şaptezeci de participanţi dinţară şi de peste hotare (Armenia, Bosnia şi Herţegovina, Canada,Cipru, Egipt, Estonia, Franţa, Germania, Israel, Marea Britanie,Macedonia, Muntenegru, Polonia, Republica Moldova, Serbia,Slovacia, Slovenia, Turcia, Ungaria). Din lista "scurtă" pe care amavut-o la dispoziţie, am putut reţine câteva nume, printre carecele ale lui Matei Vişniec, Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, EugenNegrici, Ioana ieronim, Nicolae Prelipceanu, Aurel Pantea, RomulusBucur, Ştefan Borbely, Bujor Nedelcovici, Denisa Comănescu, VirgilPodoabă, Emilian Galaicu-Păun, Dumitru Chioaru, Florin Toma, DanLungu, Arcadie Suceveanu, Horia Gârbea, Dan Perşa, Florica Bud,Ioan Lascu, Ilinca Ilian Ţăranu, Mariana Dan, Constantin Buleu,Doru Munteanu - la capitolul români din România şi din afaragraniţelor ţării; şi Alev Adil, Dragoslav Mihailovic, AleksandarProkopiev, Donny O'Rourke, Madeleine Thien, Mohamed Salmawy, SamuelAbraham, Naim Araidy, Cheryl Antao-Xavier, Marusa Krese, ThorunnValdimarsdottir, Igos Stiks, Krzystof Czyzewski, Tomas Mac Siomoin(dea Domnul să le fi transcris numele aşa cum le-am primit de lasursă) - la capitolul străini.

Tema ediţiei de anul acesta este "Mărirea şi decădereapersonajului in ficţiunea literară", iar moderatorul primei sesiunide comunicări pe această temă va fi Nicolae Manolescu.

Nu va mai exista o zi a călătoriilor cu destinaţie culturală,aşa că, in lipsa băii de soare de peste zi, participanţii se vormulţumi cu atât de poeticul soare al nopţii, care pentru unii ca eichiar există.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO