Ziarul de Duminică

Aplauze frenetice pentru români la Varna Summer Fest/ de Ziarul de Duminică

Ruxandra Donose, dirijorul Iurie Florea şi Orchestra Naţională Radio

Aplauze frenetice pentru români la Varna Summer Fest

Autor: Ziarul de Duminica

01.07.2011, 00:01 42

Muzică all inclusive, performanţe vocale şi instrumentale,vedete ale muzicii clasice din România, o orchestră şi dirijoriaplaudaţi zeci de minute de un public de obicei rezervat, dar deaceastă dată extaziat. Acesta a fost meniul oferit bulgarilor deOrchestra Naţională Radio la Varna Summer Fest 2011 - cel mai vechifestival de muzică din Bulgaria şi unul dintre evenimentele cu ceamai lungă tradiţie din Europa, dedicate muzicii clasice.

Cele trei seri româneşti au adus cu siguranţă plus valoareacestui festival, ajuns la a 85-a ediţie, Roumi Petrova,directoarea festivalului, declarând chiar că "prezenţa acestorprestigioase formaţii româneşti şi a importanţilor solişti românide talie internaţională, va fi un argument pentru dosarul decandidatură a oraşului Varna la titlul de Capitală CulturalăEuropeană în 2019".

De altfel, ascultători din sase ţări au audiat aceste concerte,ele fiind transmise în direct prin circuitul muzical al UniuniiEuropene de Radio şi Televiziune, fiind preluate simultan şi deRadio România Cultural si Radio România Muzical.

Seria oferită spectatorilor bulgari a fost deschisă miercuri detrio-ul format din violonistul Alexandru Tomescu, pianistul HoriaMihail şi violoncelistul Răzvan Suma, care au oferit pentrudegustare publicului bulgar o lucrare românească, "Serenadelointaine" de Enescu, deosebit de agreată de cei prezenţi. Meniulserii de miercuri a fost apoi asezonat cu lucrari de J. Haydn, W.A. Mozart şi L. v. Beethoven, devenind astfel ideal pentru o searăpe malul mării însoţită de muzică de cea mai bună calitate, într-ointerpretare ce i-a uimit pe cei 500 de spectatori de la Opera deStat din Varna.

Joi a urcat pe scena Palatului Festivalurilor şi Congreselor dinVarna Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului IurieFlorea, căreia i s-a alăturat, cu farmecul şi vocea saexcepţională, mezzosoprana Ruxandra Donose care a fost pe rândCarmen, Dalila si Cenuşăreasa. Prestaţia sa şi a OrchestreiNaţionale Radio au fost, de asemenea, îndelung omagiate de cei cca1.000 de spectatori prezenţi, care au apreciat în mod deosebit şievolutia orchestrei în "Romeo şi Julieta" de Prokofiev. RuxandraDonose a fost o uriaşă surpriză şi o încântare ca apariţie scenicăşi ca performanţă artistică pentru spectatorii din toată lumea,veniţi la festival, care au apreciat în egală măsură şi orchestra:"A fost pur şi simplu fabulos. Nu o cunoşteam înainte peRuxandra Donose, dar acum voi povesti tuturor cunoscuţilor mei deea. Mi-a plăcut foarte mult", declara un spectator,altul afirmând: "Am ascultat în această seară o orchestra foartebună. Noi suntem din Polonia, am venit în vacanţă şi ne-am gânditsă ne petrecem o noapte ascultând muzică clasică la malul mării.Ne-am simţit foarte bine."

Cel de-al treilea moment românesc a fost deosebit de dorit şiaşteptat la Varna Summer Fest, mai ales după evoluţia trio-ului dinprima seară. Vineri, cei trei instrumentişti - violonistulAlexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail şi violoncelistul RăzvanSuma s-au alăturat Orchestrei Naţionale Radio pentru a interpretaTriplul concert de Beethoven, iar în cea de-a doua parte aconcertului orchestra, dirijată de Tiberiu Soare, a abordatSimfonia a X-a de Şostakovici. Publicul bulgar a răsplătit şi deaceastă dată cu îndelungi aplauze prestaţia românilor şi în moddeosebit dificilele solouri ale muzicienilor din orchestră.

"Faptul că am obţinut de la un public de obicei rezervataplauze de 10 minute adresate orchestrei şi dirijorilor, reprezintăpentru noi o mare satisfacţie şi confirmarea unui cert succespentru orchestra radio, in afara graniţelor României. Iar preluareaîn direct a acestor concerte de către alte radiouri publice dinEuropa este o onoare şi certifică faptul că muzicienii români suntcompetitivi la nivel internaţional" a declarat Oltea ŞerbanPârâu, director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Festivalul de la Varna a obţinut, de-a lungul timpului,recunoaştere naţională şi internaţională, contribuind în modsubstanţial la promovarea culturii muzicale bulgare şi nu numai.De-a lungul ediţiilor, au fost invitate ansambluri de renumeinternaţional, precum ansamblul Schubert, Cvartetul Borodin,Camerata Amsterdam, Teatrul Naţional Academic de Operă şi Balet -Odesa, Baletul Operei Maghiare, Compania de Balet a Operei Comicedin Berlin, Piccola Scala - Milano, Baletul Regal Suedez, OrchestraSimfonică Radio din Leipzig, Orchestra Simfonică Radio din SanktPetersburg. În fiecare an, festivalul aduce pe scena sa tineretalente şi compoziţii interpretate în premieră, precum şi o marevarietate de genuri muzicale de la operă, la concerte simfonice,muzică de cameră şi corală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO