Ziarul de Duminică

Balota - editii definitive

Balota - editii definitive
14.03.2008, 16:58 20

Editura Ideea europeana a initiat editiile definitive ale operei lui Nicolae Balota. De fapt, sunt doi Balota, cunoscutului eseist adaugandu-i-se sotia, Bianca, prozatoare disparuta in 2005.

Nicolae Balota - Caietul albastru, 2 vol. Timp mort 1954-1955. Remember 1991-1998. Editia a treia adaugita. "Adevarata putere, scria tanarul erudit Balota in ianuarie 1955, se afla in puterea fara glorie, in puterea ascunsa, in fecunditatea tainuita. Nimic manifest, samanta este ingropata adanc. In somnul semintei e puterea fara glorie. Insasi pasivitatea ei e rodnica. Secerisul, gloria tarzie a semintei dincolo de orizontul ei. Samanta e puternica in timpul agoniei sale subterane". In '91-'98 ochiul lucid al eruditului Balota il "priveste" pe junele din '54-'55, il judeca, il trateaza cu intelegere de carturar. Se obtine astfel un efect al stranietatii; e ca si cum ai inainta printr-un labirint al timpului, plin de oglinzi. In timp ce vezi diferite chipuri reale in oglinda, asisti la descrierea lor luxurianta, iar numai peste cateva clipe vezi aceleasi chipuri vii, descrise de acelasi spirit ce a acumulat o experienta de patruzeci de ani aproape.

Nicolae Balota - Literatura germana. De la Sturm-und-Drang la zilele noastre. Monografia despre literatura germana constituie un model de analiza a uneia dintre culturile majore ale lumii. Cartea apare pentru prima data in colectia Editii definitive.

Nicolae Balota - De la Homer la Joyce. "Se poate comunica si e necesar sa se comunice cu valorile literaturii universale, pastrandu-se o perspectiva istorica, citindu-l pe Sofocle ca pe contemporanul lui Pericle. Dar am inceput sa intelegem, spre deosebire de secolul trecut, istoricist, ca tot atat de necesara, ba poate chiar mai fecunda, e o comunicare cu trecutul adoptandu-se o perspectiva actualizatoare, citindu-l pe Sofocle ca pe contemporanul nostru. Dincolo de aceasta perspectiva care, in cele din urma, e si ea oarecum istoricista, doar ca istoria e localizata in actualitate, se deschide o perspectiva a sincroniei literare care dispune sa-l citim pe Sofocle ca pe contemporanul nimanui ori al tuturor, ca pe un martor al esentialitatii umane si nu numai al unei existente istoric cantonate." (Nicolae Balota)

Bianca Balota - Masina de fugit in lume. Nuvele. Aceasta editie definitiva in doua volume reuneste o buna parte din textele remarcabilei scriitoare exilate mai bine de trei decenii in Franta. Primul volum cuprinde sapte nuvele si romanul Strabunica Hedviga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO