Ziarul de Duminică

Bărbatul, între mamă şi nevastă/ de Ziarul de duminică

Bărbatul, între mamă şi nevastă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

07.09.2012, 00:03 280

J. Pintar, S. Jay Lynn

Hipnoza. Scurt istoric

Editura Trei

De-a lungul istoriei, hipnoza a constituit mai mult decât un instrument medical şi psihoterapeutic, fiind exploatată în diverse practici spirituale, precum şi în spectacole de magie şi divertisment. Credinţele populare s-au întreţesut cu teoriile medicale şi cu experimentele de laborator, aşa cum demonstrează această sintetică istorie a hipnozei. Cronologia ultimelor trei secole de mesmerism, hipnoză şi sugestie "placebo" este completată de trecerea în revistă a disputelor ştiinţifice legate de natura stării de transă şi a prejudecăţilor frecvente referitoare, de exemplu, la amnezia posthipnotică sau la posibilitatea creării de personalităţi multiple. Spre finalul cărţii, autorii rezumă cele mai noi abordări ştiinţifice ale hipnozei şi aplicaţiilor lor medicale şi psihologice.

"Abia în anii 1980 s-au efectuat studii riguroase ce au evaluat folosirea hipnozei în tratarea afecţiunilor medicale şi au început să aducă dovezi în favoarea meritelor intervenţiilor hipnotice. Spre sfârşitul secolului XX exista deja un corpus substanţial de dovezi empirice în sprijinul utilizării hipnozei în numeroase scopuri medicale, de la gestionarea durerii până la stomatologie. Hipnoza poate fi privită ca un adjuvant promiţător în tratamentul obezităţii, în renunţarea la fumat, în tratarea tulburărilor de alimentaţie, a anxietăţii şi, de asemenea, a afecţiunilor posttraumatice."
Judith Pintar, de la Universitatea din Illinois, este specializată în istoria socială a bolilor mentale.

Michael Gurian

Prezenţa invizibilă. Bărbatul şi femeile din viaţa lui

Editura Trei

Traducere din engleză de Brânduşa Popa. Te simţi inadecvat şi nu reuşeşti să înţelegi de ce? Eşti întotdeauna gata să îţi sacrifici adevăratul fel de a fi pentru un model pe care altcineva - în special soţia sau partenera - încearcă să ţi-l impună? Cartea lui Michael Gurian explorează, cu mare sensibilitate, trăsăturile pozitive şi negative ale legăturii mamă-fiu şi modul în care apare această legătură în relaţiile adulte.

Autorul apelează la poveşti şi exemple mitice, care te vor ajuta să înţelegi forţele care modelează personalitatea unui viitor bărbat, în copilărie şi adolescenţă: primul ataşament, abuzul, mesajele despre tată şi bărbaţi pe care mama le transmite fiului. El oferă, de asemenea, o serie de tehnici şi exerciţii practice pentru dezvoltarea emoţională şi spirituală a bărbaţilor: găsirea unui ritual personal, meditaţia ghidată, întocmirea istoricului familiei şi a istoricului propriu, realizarea unui jurnal personal şi a unei scrisori adresate mamei. Pledând pentru echilibru, cartea se încheie cu câteva teme de studiu oferite mamelor de băieţi şi femeilor implicate în relaţii cu bărbaţii.

"Ca barbati intr-o cultura ce se teme si uita de dezvoltarea spirituala, crescuti in foarte industrializatul secol XX, invatati ca bunurile materiale sunt felul in care dovedim ca suntem barbati, am pierdut legatura cu initierea tribala in masculinitate si cu tiparele mitologice ale dezvoltarii optime a masculinitatii. Multi dintre noi am crescut intr-un «subpaternaj» si un «supramaternaj». Ne-am inchistat intr-o atitudine de asteptare ca mama sa ne furnizeze stabilitatea emotionala; cu toate acestea, trebuie sa ne separam de ea si sa descoperim un mod masculin de a simti. N-ar trebui sa mire pe nimeni ca cei mai multi barbati ajung la varsta maturitatii avand o stare de confuzie, o atitudine defensiva fata de afectivitatea feminina coplesitoare si un sentiment de abandon din cauza lipsei intimitatii emotionale in relatiile cu alti barbati. Intrebarea esentiala pe care trebuie sa ne-o adresam cu totii referitor la povestile noastre de iubire este: iubesc eu pentru continutul relatiei sau iubesc pentru a-mi hrani stima de sine? Continutul unei relatii de cuplu profunde include prietenia confortabila, stimularea intelectuala, hrana emotionala si sprijin, extaz sexual si intimitate calda, procrearea/ cresterea copiilor. Cu totii cautam afectiune pentru a ne hrani stima de sine, dar intrebarea este: iubesc eu aceasta femeie/partenera deoarece fara ea nu as avea niciun sentiment (nicio oglinda) a sinelui meu esential sau am un sine esential si o iubesc deoarece ea este misterul de care are nevoie sinele meu esential, pe masura ce continui sa ma dezvolt ca fiinta umana?" - Michael Gurian

Michael Gurianeste un pionier al cercetarii diferentelor de gen si a impactului lor asupra familiilor, scolilor, afacerilor, corporatiilor si politicilor publice. Cofondator al Institutului Gurian, el preda, tine conferinte si conduce ateliere formative in Statele Unite si in lumea intreaga. Este autorul a peste douazeci si cinci de carti, dintre care Leadership and the Sexes si bestsellerul The Wonder of Boys.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO