Ziarul de Duminică

BESTSELLER INTERNATIONAL/ Asterix, notre amour

BESTSELLER INTERNATIONAL/ Asterix, notre amour
09.12.2009, 15:13 36
Pe 29 octombrie 1959, in primul numar al revistei "Pilote", senasteau hatrul Asterix si mereu insatiabilul Obelix. Doi eroi care,in cincizeci de ani de existenta, au sarit din paginile revistelorin albume, apoi in pelicula cinematografica (atat filmepropriu-zise cat si desene animate) si, de acolo, direct ineternitate. In aceasta jumatate de veac s-au vandut 325 de milioanede albume cu pataniile lor, iar delicioasele lor povesti de papa(in principal mistreti) si sfada (mai ales intre bravii gali dinArmorique) au fost traduse in 107 limbi. Inclusiv latina siesperanto!
Daca aveti ocazia sa treceti prin Cartierul latin si sapatrundeti in librariile Gibert sau in vreunul dintre numeroaseleanticariate care impanzesc zona, puteti constata ca, insuperabundentele sectoare de benzi desenate, pentru care, pemalurile Senei, s-a dezvoltat o pasiune aproape obsesiva, existaintotdeauna un raion numit, simplu, "Les incontournables". Iarprimii dintre Inconturnabili (alaturi de Lucky Luke si Tintin) suntdesigur, Asterix si marele sau prieten, Obelix.
Drumul lor triumfal spre inimile cititorilor din intreaga lumea cunoscut insa si niste sincope. Prima, cea mai dramatica, a fostmoartea lui René Goscinny (in 1977, la 51 de ani), scenaristul degeniu care i-a inventat pe cei doi veseli companioni. Dupa cativaani de ezitari si sterile tribulatii, celalalt "tatic" al luiAsterix, desenatorul Albert Uderzo, se hotaraste sa continueaventura de unul singur si alcatuieste scenariul si deseneleprimului album fara Goscinny: "Le grand fosse" - 1980). Mitul luiAsterix isi continua drumul, pret de inca 10 albume. Penultimul adeconcertat publicul, pentru ca ideile scenaristice ale lui Uderzon-au izbutit sa se ridice la inaltimea talentului sau de desenator.Volumul (al 33-lea din seria Asterix), intitulat "Le ciel lui tombesur la tete", este o incursiune, cam stupida, in science-fiction:in binecunoscutul satuc din nordul Galiei, unde "o mana deireductibili razboinici rezista cu indarjire in fatainvadatorilor", ajung pe nepusa masa niste extraterestri. Adaugandla aceasta traznaie influenta manga (in mare voga si in Franta) sicea a comic books-urilor americane, iata ca avem premisele unuiesec. Doar premisele, pentru ca, desi albumul a fost primit curaceala, vanzarile au mers struna. Desi Uderzo anuntase ca seretrage din activitate si desi vanduse, in decembrie 2008, lainceput de criza, editura Albert Rene celor de la Hachette(autorizand continuarea aventurilor lui Asterix si dupa moarteasa), a revenit la planseta de desen si a reusit sa intre iar infavorurile publicului, tiparind, cu ocazia celor zece lustri deviata ai personajelor sale, un ultim album, din specia celor"tari". E vorba despre Le Livre d'Or. O carte mucalita, unde razisi surazi fara oprire vazandu-i pe Asterix si Obelix la varsta de50 de ani, si unde ai prilejul sa te plimbi printr-un veritabilmuzeu dedicat celor doi: Asterix inspirandu-l pe Arcimboldo, Obelixfiind model pentru Ganditorul lui Rodin iar frumoasa Falbaladevenind Gioconda. Peste toti si toate, o hazlie mise-en-abime:printre personaje apare insusi Uderzo, un "pusti" de 82 de ani carestie sa hohoteasca si dupa ce incaseaza o scatoalca strasnica de laObelix.

DANIEL NICOLESCU. Absolvent, in 1982, alUniversitatii Bucuresti, Facultatea de filologie, sectiaromana-portugheza. Redactor principal (si, incepand cu 1991,grafician copertator) la Editura Eminescu, intre 1985-2003.Colaborari (cronica literara, cronica plastica, traduceri) lanumeroase reviste culturale, incepand cu 1974. Redactor siart-director la diverse publicatii din tara. A semnat mai multevolume de traduceri si un volum de interviuri. Din anul 2000 -editor executiv la Ziarul de duminica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO