Ziarul de Duminică

Buletin de stiri

Buletin de stiri
19.01.2009, 17:29 25

El si Ea sau dragoste si moarte la Madrid
 
Premiera spaniola a piesei Istoria ursilor panda povestita de un saxofonist care avea o iubita in Frankfurt de Matei Visniec a avut loc marti, 20 ianuarie, in capitala Spaniei. Spectacolul a fost prezentat la sala La Cuarta Pared, in cadrul MADferia, cea de-a cincea editie a Targului de Arte Scenice din capitala Spaniei. Istoria ursilor panda… este o tulburatoare poveste despre dragoste si moarte, traita de El si Ea, personaje care se trezesc intr-o dimineata in acelasi pat, dupa o noapte in care El o vrajise cu acordurile muzicii de saxofon si cu versurile lui Bacovia. El ii propune sa petreaca noua nopti impreuna, iar Ea accepta. Regia spectacolului este semnata de Pamela Durr, din distributie facand parte Isabelle Stoffel si Joaquim Candelas. Piesa, pusa in scena dupa o traducere de Angelica Lambru, este o productie GO Theaterproductionen si Valldum Producciones.

 
 
Cand s-o-mpartit norocu’
 
Pe 15 ianuarie, Matilda Staicu, castigatoarea Marelui Premiu Reader’s Digest, in valoare de 50.000 de euro, a primit cecul onorific din mana Andreei Marin-Banica,membru onorific al Comisiei de Tragere la Sorti. Matilda Staicu este brasoveanca si are 65 de ani. 

 
 
Cimpoesu, talmacit a doua oara
 
 
Dupa succesul repurtat cu Simion Liftnicul, cu care a obtinut Magnesia Litera – Cartea Anului 2007 –, cel mai prestigios premiu literar din Cehia, Petru Cimpoesu revine in atentia cititorilor cehi cu un nou roman: Christina Domestica si vanatorii de suflete. Acest fapt se datoreaza traducatorului PhDr. Jiri Nasinec, care talmaceste cu fidelitate si maiestrie literatura romana contemporana. Volumul in limba ceha a aparut in colectia Kamikaze a editurii pragheze Havran, in luna decembrie 2008. Publicarea cartii s-a facut cu sprijinul Institutului Cultural Roman, prin TPS – Translation and Publication Support Programme. Lansarea traducerii in limba ceha, Christina domestica a lovci dusi, a avut loc la Prvni podzemni antikvariat, pe 15 ianuarie.
 
 
 
Intalniri incrucisate cu Anca Damian
 
Filmul romanesc Intalniri incrucisate al regizoarei Anca Damian va fi proiectat in cadrul Festivalului International de Film de la Goteborg, ce se desfasoara in perioada 23 ianuarie – 2 februarie. Cu un program de aproximativ 450 de pelicule din 70 de tari, festivalul este cel mai important eveniment cinematografic din tarile scandinave. Intalniri incrucisate infatiseaza trei povesti diferite care se desfasoara pe parcursul a doua zile. Destinele personajelor se intersecteaza si sunt afectate unele de altele. Cele trei povesti nu sunt unite numai de personaje, ci si de recitirea acelorasi teme in registre diferite.

 
La Union! La Union!
Cele mai bune filme ale Kinofest 2008, singurului festival de film digital din Europa de Est, desfasurat in luna noiembrie la MNAC, vor fi proiectate pentru prima data intr-o sala de cinema din Romania, la Cinemateca Union. Mai putin cunoscut in Romania, filmul digital combina metodele clasice cu grafica digitala, fiind un gen la realizarea caruia contribuie atat echipe de filmare propriu-zise, cat si graficieni, programatori, animatori. Primul calup de scurtmetraje din cadrul retrospectivei Kinofest a rulat pe 15 ianuarie, iar cel de-al doilea, pe 22 ianuarie. Acesta din urma se va relua duminica, 25 ianuarie, de la ora 15.30. Punctele de atractie ale programului vor fi castigatorul sectiunii, Malcik (regia Dimitri Geller, Rusia) si filmul care a triumfat in competitia de productii realizate cu telefonul mobil, The Flower, realizat de canadienii Dale Hayward si Phil Dubrowsky.
 
 
Arte Martiale, prima runda
 
Marti, 27 ianuarie 2009, de la ora 18.00, in ringul primei intalniri de Arte Martialedin 2009 de la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) vor urca artisti, publicitari, consumatori si instante critice. Sub genericul Publicitarte, invitatii Bogdan Naumovici, Emanuel Borcescu, Florin Ciulache, noper (Radu Pop) si Dan Voinea vor dezbate pe marginea raporturilor intre doua domenii divergente, dar care se adreseaza, deopotriva, ochiului. Moderatorul seriei de intalniri Arte Martiale este Erwin Kessler.

 
Se apropieConferintele de la Sosea (FOTO)
 
Muzeul Taranului Roman (MTR), cunoscut pe vremuri si ca Muzeul de la Sosea, lanseaza un ciclu de conferinte ce vizeaza dezbaterea publica a problematicii traditiilor in cultura romana actuala. Prima tema va raspunde intrebarilor: Ce inseamna, de fapt, "traditii" si cum se deosebesc acestea de "obiceiuri"? Ce mai inseamna astazi traditiile si care mai sunt relatiile noastre cu trecutul "traditional"? Cum se fac, se imagineaza, se vand si se cumpara astazi "traditii" in spatiul public romanesc? De la filosofia traditiei la practica si marketingul traditiilor. Ciclul de conferinte va incepe miercuri, 28 ianuarie, de la ora 17.00, la Clubul Taranului din incinta MTR, in prezenta lui Theodor Paleologu, ministru al Culturii, Cultelor si Patrimoniului National. La discutii vor participa Vintila Mihailescu, directorul MTR, Bogdan Iancu, cercetator MTR, si Marius Chivu, redactor la Dilema Veche, in calitate de moderator. Cu aceasta ocazie va avea loc si lansarea celui mai recent numar al revistei Martor, intitulat Piata de artizanat.
 
Katalin Varga merge la Berlin

Editia din 2009 a Competitiei Festivalului International de Film de la Berlin (5-15 februarie) si-a anuntat concurentii. Dupa 16 ani de la precedenta prezenta a unui film romanesc in Competitie (Patul conjugal al lui Mircea Daneliuc), Katalin Varga, film de debut si coproductie europeana (Romania - Marea Britanie - Ungaria) in care producatorul roman este majoritar, reuseste sa patrunda in cercul select al competitiei unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din lume. Pelicula va concura pentru Ursul de Aur. Personajele principale sunt interpretate de actorii Hilda Peter de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj si Tibor Palffy de la Teatrul din Sf. Gheorghe. Regizorul debutant Peter Strickland s-a facut cunoscut inainte pentru scurtmetrajul Bubblegum'(1995-96)

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO