Ziarul de Duminică

Cartea de istorie

Cartea de istorie
07.04.2009, 13:22 26

 
 
Richard Bassett
 
Spionul-sef al lui Hitler
 
Misterul Wilhelm Canaris
Editura RAO
 
„Nu cred ca poate exista o sarcina mai dificila ca aceea de a scrie o biografie a lui Canaris", isi incepe autorul cartea. Deoarece, „daca am lua in considerare alte cateva biografii extraordinare despre el, am putea spune ca misterul amiralului german, care intr-un fel a ajutat Marea Britanie sa castige razboiul, a ramas nedezlegat chiar si la mai bine de cincizeci de ani de la moartea sa. De aceea am decis sa arunc si eu o raza de lumina asupra beciurilor deja foarte vizitate ale Abwehrului". Autorul infatiseaza traiectoria urmata de Canaris, numit in 1935 sef al serviciului de spionaj militar german, care apoi s-a opus planurilor lui Hitler. Canaris a prticipat activ la eforturile de a pune capat dictaturii si s-a implicat in organizarea unei lovituri de stat, esuata. Desi cei mai multi membri ai cercului sau au fost executati de Gestapo sau au ales sa se sinucida, Canaris a continuat sa lupte si a salvat numeroase victime ale persecutiilor, inclusiv sute de evrei, pe motiv ca ar fi fost agenti ai sai. In 1944, totusi, Hitler il demite, un tribunal militar il gaseste vinovat, este condamnat si executat prin strangulare lenta. Bassett dezvaluie cum activitatea secreta a lui Canaris a schimbat cursul celui de-al doilea razboi mondial. Traducere din limba engleza de Alexandru Retegan.
 
 
Greg Annussek
 
Raidul lui Hitler pentru eliberarea lui Mussolini
Editura Meditatii
 
Autorul, absolvent al Universitatii din New York, s-a remarcat in calitate de jurnalist. Cartea de fata este rodul a patru ani de cercetari, a aparut in 2005 si a fost tradusa in numeroase limbi. In 1943, dupa inlaturarea lui Benito Mussolini de la putere, Hitler, aliat loial, a promis eliberarea acestuia si refacerea axei Roma-Berlin. Operatiunea a constat in atacarea hotelului-inchisoare in care era tinut Mussolini cu un grup de planoare. Soldatii germani au pus mana pe hotel si l-au eliberat de Duce. Actiunea a intrat in istorie drept una dintre cele mai faimoase operatiuni de comando ale secolului trecut. Traducere de Mihai-Dan Pavelescu.
 
 
Rochus Misch
 
Am fost garda de corp a lui Hitler (1940-1945)
 
Marturie culeasa de Nicolas Bourcier
Editura Meteor Press
 
Rochus Misch a fost garda de corp a lui Adolf Hitler vreme de aproape cinci ani. A stat alaturi de dictatorul nazist zi si noapte, oriunde se afla, la Berlin, la Berchtesgaden, in Ucraina ori in alta parte. A fost ultimul soldat german care a parsit buncarul unde s-a sinucis Hitler. Astazi traieste singur. Nicolas Bourcier, care i-a cules marturia, este jurnalist la „Le Monde". Cartea a aparut in Franta in 2007 si are si un foarte util dosar cu notite biografice. Traducere de Ion Doru Brana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO