Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Amintiri din lagarul mortii

CARTEA DE ISTORIE/ Amintiri din lagarul mortii
10.11.2009, 15:14 351
CristianTroncota
Romania si frontul secret,1859-1945
Editura Elion
Volumul de fata oferacititorului un text revizuit si imbunatatit al altor trei cercetarianterioare, aparute sub tilurile "Istoria serviciilor secrete de laCuza la Ceausescu" (1999), "Tortionarii" si "Duplicitarii". Cartease ocupa de institutionalizarea serviciilor secrete in Romania, destructura si activitatea serviciilor de informatii romanesti panala Marea Unire, de comunitatea informativa din perioadaneutralitatii, de actiunile din preajma si din timpul celui de-aldoilea razboi mondial. Capitole seprate sunt dedicatepersonalitatilor lui Mihail Moruzov si Eugen Cristescu. Autorul daseama de multitudinea serviciilor secrete si mai ales de faptul caRomania a jucat intotdeauna la mai multe capte. O carte captivantasi pentru istoric, si pentru cititorul obisnuit.
Consiliul National pentruStudierea Arhivelor Securitatii
Ion Mihai Pacepa in dosareleSecuritatii, 1978-1980
Edituraenciclopedica
Studiu introductiv, selectiadocumentelor si indice de nume de Liviu Tucanu. Lucrarea este unvolum bazat pe 132 de documente preluate din dosarul ancheteiasupra defectiunii generalului-locotenent Ion Mihai Pacepa existentin Arhiva Consiliului National pentru Studierea ArhivelorSecuritatii. Volumul vizeaza trei momente principale: disparitia,ancheta si urmarile actului intreprins de seful adjunct alspionajului romanesc intre anii 1978-1980. "Cartea nu isi propunesa raspunda la intrebari la care altii au raspuns, inainte si dupa1989, in multiple feluri (condamnand sau dimpotriva elogiind pefostul adjunct al spionajului romanesc). Departe de noi este sigandul de a-l «scoate» pe generalul Ion Mihai Pacepa ca tradatorsau erou. Ceea ce dorim este sa clarificam, intr-o buna masura,contextul, disparitia, ancheta si urmarile fugii in Occident,prezentand documente nude care au fost redactate in acel moment sicare se pastreaza in arhivele romanesti. Gestul urmator ar fi, inmod firesc, o cerectare finalizata cu publicarea documentelorexistente pe acest subiect in arhivele CIA si, de ce nu, pe celeale serviciilor de informatii din RFG. Viitorul ne poate rezervasurprize placute din acest punct de vedere, mai ales ca inca deacum termenul legal (30 de ani) pentru desecretizarea acestordocumente este indeplinit."
AlexandruMihalcea
Salcia, un lagar almortii
Editura Ex Ponto

O extraordinara carte, aparuta incolectia "Dosarele secrete ale dictaturii", rod al investigatiilorziaristului Alexandru Mihalcea, el insusi trecut prin iadul de laSalcia. Lucrarea si-a propus sa informeze despre "colonia de munca"Salcia, de fapt un lagar de exterminare cu nimic mai prejos decatcele din URSS sau din Germania nazista, precum si despre alteunitati penitenciare din Balta Brailei si Dobrogea. Lagarul de laSalcia a fost infiintat in primavara lui 1952, in Insula Mare aBrailei, intr-un teritoriu aproape nelocuit. Denumirea oficiala era"colonie de munca". In lagarul de la Salcia erau in jur de 1.200 dedetinuti politici ("banditii") si 100 de infractori de drept comun.Se muncea din zori pana-n noapte la consolidarea digului si inorezarie. Autorul, nascut in 1936 si condamnat pentru "uneltireimpotriva ordinii sociale" (1959-1963), a trecut prin mai multeinchisori, inclusiv lagarul de la Salcia. Dupa 1990 a inregistratmarturiile unor fosti detinuti politici care cunoscusera ororile dela Aiud, Canal, Periprava si Balta Brailei si a publicat mai multecarti despre anii de puscarie. Cercetand voluminosul fond "Salcia"de la CNSAS, a dat peste numele adevaratilor monstri care i-auasuprit pe detinuti. In cartea de fata, de aproape 600 de pagini,Mihalcea descrie felul cum ajungeau detinutii in lagarul Salcia,cine erau "banditii", care erau metodele de exterminare, plusgrozaviile savarsite de comandanti. O rememorare aproape greu desuportat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO