Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE / Un panteon al grecilor din Tarile Romane

CARTEA DE ISTORIE / Un panteon al grecilor din Tarile Romane
16.09.2009, 15:36 50
Andronikos Falangas
Jacques Vassilikos-Despot(Despot Voda), un Grec, voïévode de Moldavie, a la lumi're dessources narratives roumaines des XVIe etXVIIe si'cles
Présences grecques dans lesPays roumains (XIVe-XVIe si'cles). Letémoignage des sources narratives roumaines
Editions Omonia
Editura Omonia din Bucuresti, alcarei principal scop il constituie promovarea literaturii sicivilizatiei Greciei moderne in Romania, a publicat doua lucrari inlimba franceza apartinand cercetatorului grec Andronikos Falangas,specialist in cercetarea lumii bizantine sipostbizantine.
Cea dintai este consacrataprimului domn grec care ocupa tronul Principatului Moldovei,Iakovos Vasilikos (1561-1563), supranumit si Despot Voda. Carturarumanist cu studii in Occident, apostol al ideilor Renasterii,condotier care s-a remarcat pe campurile de lupta ale epocii,exponent al ideii imperiale bizantine, Despot Voda este totodataintemeietorul Colegiului de Limba Latina din Cotnari, primainstitutie cu profil umanist de pe teritoriul Moldovei. Figuradomnului moldovean cu pretinse radacini in insula Samos si destinullui meteoric i-au fascinat pe contemporani, ecouri despre elregasindu-se in cronici timp de trei veacuri. Autorul intreprinde oanaliza critica a numeroaselor surse narative, de la cele romanestisau polone pana la cele occidentale (franceze, engleze etc.), de lacele contemporane domnului moldovean pana in secolul al XVIII-lea.Studiul atent al documentelor, ca si examinarea bogateibibliografii, romanesti si straine, dedicate lui Despot Voda impunlucrarea ca un titlu de referinta al domeniului, poate cel maiimportant consacrat acestui subiect.
Cea de a doua lucrare,Présences grecques dans les Pays roumains(XIVe-XVIe si'cles), Le témoignage dessources narratives roumaines, in egala masura un titlu dereferinta, reprezinta o cercetare exhaustiva a cronicilor romanestireferitoare la prezenta grecilor in tarile Romane de-a lungulsecolelor XIV-XVI. O atentie particulara este acordata unui numarde greci care: a) sunt cinstiti ca sfinti de catre poporul roman;b) au activat pe teritoriul romanesc ca importante personalitatibisericesti; c) au asumat, in ciuda originii lor straine, functiide seama la curtile domnesti ale Moldovei si Tarii Romanesti.Bazata pe o bogata documentare care acopera ansamblul surselornarative ale epocii, dar si un mare numar de documente diplomaticesi de alt gen, cartea inlesneste o mai buna cunoastere a roluluijucat de diaspora postbizantina in istoria celor doua PrincipateRomane, dar si a relatiilor complexe dintre greci si romani.
Redactate in limba franceza,cele doua lucrari vor interesa deopotriva specialistii romani,greci si straini.

Andronikos Falangas este unistoric grec cu studii la Universitatile din Bucuresti si Salonicsi specializare la Paris-I (Panthéon-Sorbonne), unde a obtinutdoctoratul. In prezent este stabilit in SUA, la Chicago. A predatla mai multe universitati si alte institutii academice din Franta,Romania, Cipru, Grecia, Israel si SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO