Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA / Orbul prin Nord si Profesoara de abstinenta

CARTEA DE LITERATURA / Orbul prin Nord si Profesoara de abstinenta
10.09.2009, 15:29 54
George Orwell
Omagiu Cataloniei
Editura Polirom
O carte mai putin cunoscuta, publicata in 1938, a autoruluicelebrului roman "O mie noua sute optzeci si patru". Un reportajformidabil despre primul an al razboiului din Spania, inca nenumitrazboi civil, in care se adunasera numerosi europeni de stanga,fara sa fie comunisti, dornici sa lupte impotriva fascismului. Inegala masura o excelenta carte de istorie, pentru oricine vrea saafle ce se intampla in Spania acelui timp, cu descrierea derutelor,framantarilor politice, lasitatilor, puzderiei de partide cudoctrine asemanatoare si doua excelente anexe (tot alescriitorului) cu analize despre pozitia reala a comunistilor siobedienta lor totala la politica Moscovei. Traducere din limbaengleza de Radu Lupan. Prefata de Vladimir Tismaneanu.
Steven Saylor
Valul profetiilor
Editura Allfa
Actiunea romanului se petrece in anul 48 i. H., cand fortelearmate ale lui Iulius Caesar si ale lui Pompeius cel Mare seinfrunta intr-un razboi sangeros, iar Roma era un focar de intrigisi tradari. Pe acest fundal, o tanara este asasinata iar eroul,Gordianus Descoperitorul, incepe sa investigheze si afla secretecare-i pun viata in pericol, dar pot afeca si viitorul Romei.Steven Saylor este autorul a douasprezece volume din seria "RomaSub Rosa", o istorie secreta a Romei vazuta prin ochii luiGordianus Descoperitorul. Traducere din limba engleza de VeronicaSerbanoiu.
Tom Perrotta
Profesoara de abstinenta
Editura Trei
Eroina, profesoara de educatie sexuala intr-un liceu american,ajunge tinta dezaprobarii publice dupa ce da un raspuns dezinhibatla intrebarea despre felatie pe care o eleva i-o adreseaza ("Unorale place"). Actiunea se petrece intr-o comunitate puritana, incare, pe langa puritani, apar si un profesor fost rocker, dependentde droguri, cu care eroina are conflicte deschise pana intelege ca,de fapt, se simte bine alaturi de el. Traducere din limba englezasi note de Ciprian Siulea.
Peter Esterhazy
Editie revazuta
- addenda la Harmonia coelestis -
Editura Curtea Veche
La cateva zile dupa ce termina "Harmonia coelestis", inianuarie 2000, autorul afla ca tatal caruia ii adusese un omagiu incarte fusese agent al politiei politice din Ungaria. Esterhazyconsidera ca e datoria sa morala sa prezinte cititorului si aceastafateta a tatalui sau, incepe un jurnal, la care lucreaza doi ani,perioada in care citeste fila cu fila cele patru dosare cu noteinformative si multe alte documente. O carte de o sinceritateuluitoare. Traducere din limba maghiara si note de AnamariaPop.
Jose Eduardo Agualusa
Vanzatorul de trecuturi
Editura Leda
Jose Eduardo Agualusa s-a nascut in Angola, a trait inBrazilia si Portugalia, din 2006 a infiintat o editura brazilianadedicata exclusiv literaturii in limba portugheza, a publicat maimulte romane, iar cu cel de fata a obtinut Independent ForeignFiction Prize in 2007. Eroul cartii vinde trecuturi false unoroameni de afaceri prosperi, politicieni, generali etc., care nu sepot mandri cu stramosi ilustri si carora le confectioneaza ogenealogie de lux, le face rost de fotografii si amintiri fericite.Pana cand apare un strain misterios in cautarea unei identitatiangoleze. Traducere din limba portugheza si note de AncaMilu-Vaidesegan.
George Vulturescu
Orb prin Nord
(antologie de poezie 1996-2007)
Editura Paralela 45

Un poet optzecist care a debutat cu intarziere si despre carecriticii spun ca s-a format in afara cenaclurilor generatiei sale.A fondat revista "Poesis" din Satu Mare, pe care o realizeaza din1990 pana azi, precum si Festivalul International "FrontieraPoesis" (15 editii) si a publicat unsprezece volume de poezie.Antologia de fata cuprinde o selectie de poezii din sase dintreaceste volume. Cuvant inainte de Nicolae Oprea. In loc de postfata:o scrisoare de la Marcel Moreau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO