Ziarul de Duminică

Ce mare păcat că muzeele tac!/ de Tudor Călin Zarojanu

Ce mare păcat că muzeele tac!/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Tudor Calin Zarojanu

18.11.2010, 23:57 34

Pe cât de fascinantă e lumea muzeelor, pe atât de regretabilă -ca să nu zic jenantă - este tăcerea din jurul lor.
Situaţia este valabilă - paradoxal? - mai degrabă în Bucureştidecât în provincie şi, fireşte, are excepţiile ei. Cea maisemnificativă - după ştirea mea - este situaţia Muzeului ŢăranuluiRomân, transformat într-un adevărat centru cultural multiartisticşi multimedia. Aici, permanent se întâmplă ceva şi toateevenimentele sunt promovate pe mai toate căile posibile. Pentru că,să ne înţelegem, nu e vorba numai de bani. Sigur că un muzeu nu areputerea financiară să plătească reclamă TV. Dar, slavă Domnului,există mail-ul, Messenger-ul, blogurile, site-urile, fără a uitapromovarea prin "telefonul fără fir", de la om la om, extrem deeficientă.

Ne-am dus copiii în majoritatea muzeelor bucureştene. Mai toatesunt remarcabile prin comorile pe care le adăpostesc, dar mai toatesunt goale, inclusiv în weekend. Şi să nu spuneţi că lumea n-aretimpul, dispoziţia şi∕sau aplecarea culturală pentru a vizitamuzee. Noaptea Albă a Muzeelor demonstrează, an de an, contrariul.Sau amintiţi-vă cozile de ore care s-au făcut la expoziţia "400 deani de pictură franceză" de la Muzeul Naţional de Artă!
Cât despre bani, să fim serioşi! Am văzut o superbă expoziţiedespre istoria scrisului la Muzeul Literaturii Române, doi adulţişi trei copii, contra "exorbitantei" sume de 2 (doi) lei...Personalul foarte amabil al muzeului (aflat la acea oră lasfârşitul unei frumoase renovări) ne-a descuiat sălile de expunere,pentru că eram singurii vizitatori, într-o duminică dimineaţa încare vremea potrivnică anula alternativa plimbărilor în parc şi aieşirilor din Bucureşti.

Aproape la fel de singuri am fost, în aceeaşi zi, în impozantulMuzeu Naţional de Istorie, unde, pe lângă multe altele, existăreproducerea Columnei lui Traian şi Tezaurul Naţional - al doileadin Europa ca valoare, din câte se pare!
Singurei am fost şi în Muzeul Naţional de Artă Contemporană - care,e drept, cel puţin în acel moment, nu prea avea cu ce să te atragă,în afara lifturilor exterioare. Aproape singuri am fost, de fiecaredată, la Muzeul Tehnicii din coasta Parcului Carol I. Nici măcaracolo, în parc, nu exista vreun afiş care să te îndemne să faci unpopas în spectaculosul teritoriu al ştiinţei, un spaţiu, dinpăcate, foarte rece, la propriu şi la figurat. Dar exponatele, fieele şi foarte vechi, sunt atractive, mai ales pentru copii. Rareorine-am întâlnit cu cineva în Muzeul Militar, extrem de incitant înspecial pentru băieţi.

În multe muzee n-am prea auzit să se organizeze ceva special, uneveniment atractiv, un program şcolar, un atelier, o PROVOCARE.Spre deosebire de Muzeul Geologic, de pildă, unde - în condiţiileunui patrimoniu relativ puţin atractiv - destul de des se întâmplăceva. Vizavi, se aşteaptă redeschiderea - într-o formă promisă a fisuperspectaculoasă - a bătrânului Muzeu Antipa.
Unde sunt şcolile? Unde sunt grupurile organizate din Casele deCopii? Unde sunt ONG-urile şi instituţiile culturale care săpromoveze asemenea bogăţii estetice şi culturale? Probabil au altepreocupări.
Concluzia are doar două cuvinte: e păcat.

tczarojanu@yahoo.com


TUDOR CĂLIN ZAROJANU (n. 1956) a absolvit secţia de Informatică aFacultăţii de Matematică, Universitatea Bucureşti, cu lucrarea delicenţă "O privire matematică asupra piesei «Romeo şi Julieta»",publicată ulterior de Editura Academiei. A lucrat 12 ani îninformatică, pe toate sistemele de calcul şi în toate tipurile delimbaje de programare. Din 1992 lucrează în presă: cotidian,săptămânal, lunar, agenţie de ştiri, radio, TV. A debutat editorialcu volumul de proză scurtă "Viaţa ca troleibuz" (1992, PremiulUniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia "Viaţa luiCorneliu Coposu" (1996, ediţia a doua 2005), romanele "Reluare cuîncetinitorul" (1997) şi "Sfârşitul lumii" (2005), culegerea deproză scurtă "Copiii asfaltului" (2007). În prezent lucrează înTVR, fiind realizatorul talk-show-ului "În spatele uşilordeschise", şi este colaborator permanent al Ziarului de Duminică,Revistei Flacăra şi Radio România Cultural.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO