Ziarul de Duminică

CE VEZI, CE AUZI, CE PASTREZI / Duplex expozitional Romania-Norvegia la Oslo

CE VEZI, CE AUZI, CE PASTREZI / Duplex expozitional Romania-Norvegia la Oslo
14.04.2009, 13:54 41

Marele dictionar roman-polonez ajunge in sfarsit in librarii
"Marele dictionar roman-polonez" al Halinei Mirska Lasota, una dintre cele mai mari romaniste poloneze ale secolului al XX-lea, a fost publicat la Editura Universitatii Jagellone din Cracovia, cu sprijinul Centrului National al Cartii al Institutului Cultural Roman (ICR). Dictionarul, cuprinzand 200.000 de intrari si aproape 1.000 de pagini, este o opera lexicografica indelung asteptata, care apare la doi ani dupa moartea initiatoarei ei, profesoara si traducatoarea Halina Mirska Lasota. Lucrarea include constructii gramaticale si frazeologice, termeni de specialitate din domeniile istorie, religie, mitologie, termeni arhaici, regionali si colocviali si nume proprii. Renumita specialista poloneza in domeniul limbii si literaturii romane Mirska Lasota a decedat pe 14 august 2006, fiind decorata postum de presedintele Romaniei cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, pentru promovarea culturii romane. Discipola sa, Joanna Porawska, a preluat responsabilitatea terminarii dictionarului, dupa ce a colaborat cu Lasota timp de cinci ani la elaborarea acestuia.

Un debut cu "Om de lut"
Artista basarabeana Alexandrina Hrisov si-a lansat recent primul album din cariera, intitulat "Om de lut", un material ce cuprinde 12 piese si un remix, printre care si cantecele "Fata merge pe jos" si "Numai tu", care au facut-o cunoscuta pe cantareata. "Om de lut" prezinta o combinatie originala de soul, jazz, funk, R&B, electropop, rock si alternative si este disponibil in magazinele Carturesti si Diverta din intreaga tara. Desi este la primul sau album, Alexandrina Hrisov este cunoscuta publicului roman inca din 2006, cand Fundatia Phoenix i-a descoperit talentul. Cantareata s-a nascut la Chisinau si a absolvit Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice.
 
Targu Mures Jazz Festival
Un festival international studentesc de jazz va avea loc, in perioada 23-25 aprilie, in municipiul Targu Mures. La manifestare va fi prezent un juriu recunoscut. Nume consacrate in Romania si in strainatate vor sustine concerte, printre artisti numarandu-se Mircea Tiberian, bateristul John Betsch (SUA) si Luiza Zan, castigatoarea Premiului pentru cel mai bun vocalist la Festivalul de Jazz de la Montreux. Concursurile de interpretare se vor desfasura in sala de spectacole a Casei de Cultura "Mihai Eminescu", iar concertele vor avea loc atat in locatia amintita, cat si la Dublin Irish Pub si la cafeneaua G Point.
 
La Pro TV in lunea de Pasti
Lungmetrajul "Tache", in regia lui Igor Cobileanski si produs de Domino Film, va avea premiera la Pro TV, pe 20 aprilie. Cu Mircea Diaconu, Mara Nicolescu si Constantin Draganescu in rolurile principale, "Tache" este povestea inedita a unui gropar in varsta de 61 de ani care afla ca mai are doar doua luni de trait. La cumplita veste, Tache nu se pierde cu firea si isi da seama ca pana si el doreste ceva maret de la viata: o inmormantare care sa rupa gura targului si un loc de veci exclusivist. Astfel, cei 6.000 de dolari pe care i-a agonisit de-a lungul vietii il indreptatesc sa viseze la funeralii cum n-au mai existat. Regizorul de film Igor Cobileanski s-a nascut in 1974, la Chisinau. In urma cu trei ani, a regizat primul sau scurtmetraj de fictiune, "Cand se stinge lumina". Dupa acesta au urmat "Sasa, Grisa si Ion" (2006), "(Plictis) si Inspiratie" (2007), care au fost invitate la festivaluri internationale si la diferite "saptamani ale filmului romanesc" la Toronto si Londra.
Un film simplu, live pe blog
Sambata, 11 aprilie, a fost lansat DVD-ul Un Film Simplu (vezi arhiva foto), la Centrul Comercial Feeria din Baneasa. Smiley, CRBL, Omul Negru, Piticu si Francezu au sustinut un megaconcert, avandu-i ca invitati pe Alex si Connect-R. DVD-ul Un film simplu poate fi comandat on-line de pe www.provideo.ro, la pretul de 39,9 lei.
Premiul Lortel pentru Marina Draghici
Scenografa Marina Draghici a primit doua nominalizari la prestigioasele Premii Lortel, ca recunoastere pentru realizarea scenografiei si a costumelor spectacolului Fela! (vezi galeria foto), semnat de coregraful Bill T. Jones. Spectacolul, bazat pe viata si muzica legendei africane Fela Anikulapo Kuti, creatorul afro-beat-ului, a avut premiera off-Broadway in septembrie 2008, bucurandu-se de un imens succes de public si de critica la New York. Pentru scenografia si picturile murale care au acoperit peretii teatrului 37 Arts, unde piesa s-a jucat pana in 5 octombrie 2008, Marina Draghici a colaborat cu street artistii romani Omar, Nuclear Fairy si IRLO. Alaturi de cele doua nominalizari ale Marinei Draghici, Fela! a mai primit alte 3 nominalizari la Premiile Lortel: pentru cel mai bun musical, cel mai bun coregraf (Bill T. Jones) si cel mai bun actor principal (Sahr Ngaujah). Premiile Lortel au fost infiintate in 1985 si reprezinta cea mai importanta distinctie acordata productiilor off-Broadway pe scena teatrala new yorkeza.
 
"Arta dialogului" la Bruxelles
Centrul Roman de Informare de la Bruxelles cu sprijinul Institutului Cultural Roman organizeaza marti, 28 aprilie 2009, in cadrul programului "Jazz from Romania at the Music Village", concertul sustinut de Harry Tavitian (pian, voce) si percutionistul Cserey Csaba. Muzica propusa de Tavitian si Csaba promite sa surprinda cele mai importante momente din istoria jazz-ului, alaturi de explicatii care sa ilustreze mecanismul care a dus la nasterea diverselor stiluri de jazz in contextul vremurilor pe care acest gen muzical le-a traversat. In spatiul romanesc in care s-au dezvoltat cei doi artisti, se intalnesc traditiile culturale ale Orientului si Occidentului.
 
Biserici la Fabrica de Paine
Joi, 23 aprilie, ora 20.00, la Fabrica de Paine Plevnei, fosta Manutanta Centrala a armatei, Fundatia Dala – Historia X inaugureaza expozitia intitulata „Historia X" (vezi galleria foto), o suprapunere de limbaje vizuale: film, fotografie si un spatiu arhitectural inedit. Subiectul expozitiei il reprezinta bisericile satesti de lemn de secol XVIII-XIX din sudul Transilvaniei si nordul Olteniei. Cele 60 de biserici inventariate de Fundatia Dala de-a lungul a doi ani de cercetare de teren sunt expuse pentru prima oara publicului, intr-o forma inedita: aceea a unui film mut. In perioada derularii manifestarii, vor avea loc zilnic workshop-uri la care sunt invitati ca moderatori arhitecti, urbanisti, istorici de arta, restauratori si artisti vizuali, antropologi, fotografi, folcloristi, scriitori: Mariana Celac, Liviu Gligor, Irina Iamandescu, Alexandru Beldiman, Stefan Balici, Bogdan Iancu, Laura Jiga Iliescu, Serban Bonciocat, Bogdan Selin Gyemant, Dan Mohanu, Dana Postolache, Serban Sturdza, Indrei Ratiu si altii.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO