Ziarul de Duminică

COLECTII/ Destine ciudate

COLECTII/ Destine ciudate
10.02.2010, 15:20 88
Cartile aparute pana acum in colectia Raftul Denisei,ingrijita de Denisa Comanescu la Editura Humanitas fiction, arputea in mod sigur umple cateva rafturi ale unei biblioteciobisnuite. Ritmul este probabil de cateva volume pe luna. Asa caacela care incearca sa le prezinte cititorilor trebuie sa imbineselectarea cate unui singur volum in "Cartea de literatura", cualegerea mai multor titluri la "Colectii", chiar daca nu existaapropieri intre autori sau subiecte.
Kurt Vonnegut - "Puscariasul". Traducere dinengleza si note de Viorica Boitor. Eroul, care ar putea fiintruchiparea visului american (e fiul unor emigranti saraciest-europeni, caruia un mare industrias i-a platit studiile laHarvard), are o cariera nesabuita si ajunge la puscarie in calitatede cel mai putin cunoscut inculpat implicat in scandalul Watergate(cel in urma caruia presedintele Nixon a fost obligat sademisioneze). Un roman de un comic negru.
Jennifer Johnston - "Barbatul de lagara".Traducere din engleza si note de Antoaneta Ralian.Actiunea acestui roman, aparut in 1984 si ecranizat in 1992, cuJulie Christie si Donald Sutherland in rolurile principale, sepetrece in Irlanda, unde eroina se retrage pe coasta, sa picteze,iar sotul ei - sa renoveze halte dezafectate. Dar insula estedeparte de a fi linistita si bucolica, abunda atentatelesangeroase, iar intr-unul dintre ele barbatul este rapit. Un romanplin de tensiune.

J.M.Coetzee - "Jurnalul unui an prost".Traducere din engleza de Irina Horea. Un scriitor aflat la varstasenectutii este invitat de un editor sa contribuie la realizareaunei carti intitulate "Opinii transante". Scrie eseuri despredemocratie, anarhie, erotism, sport, muzica si literatura.Angajeaza o tanara atragatoare, intalnita in spalatoria blocului,sa-i dactilografieze manuscrisul. Iar fata are un prieten caruianu-i place angajamentul iubitei sale, dar e intersat de baniiscriitorului. Un roman care se remarca in primul rand prininventivitatea formala - paginile se compun din trei paliere,fiecare autonom, legate printr-o plasa fina de corespondente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO