Ziarul de Duminică

Crichet, dragoste si putere politica

Crichet, dragoste si putere politica
20.05.2010, 16:16 41
Joseph O'Neill s-a nascut in Irlanda, cu ascendenta pejumatate turca, a copilarit in Mozambic, Iran si Turcia, a trait inOlanda, a invatat in Anglia, devenind avocat si traieste la NewYork. A publicat patru romane. Pentru cel de fata a obtinut premiulPen/Faulkner in 2009 si a fost nominalizat in luna aprilie a.c.laIMPAC Dublin Literary Award (veziBuletinul de stiri din Ziarul de Duminica, din 30 aprilie). Romanula fost primit cu entuziasm de critici dintre cei mai diferiti."NewYok Times Book Review" il considera romanul cel mai bun scrisdespre viata din New York si Londra dupa prabusirea turnurilorgemene, in atentatul de la 11 septembrie 2001. A fost inlcus pelista celor mai bune zece carti ale anului 2008. Intr-un interviudin 2009 acordat BBC, presedintele Barack Obama l-a descris drept"un roman excelent".*)
Eroul, Hans van den Broek, este un tanar englez cu origineolandeza, bine facut (1,96 m!), analist financiar de succes, cureputatie de guru, clasat al patrulea in domeniul sau, apreciat,invidiat si fara probleme financiare, care traieste intraumatizatul New York post 11 septembrie ("orasul care a luat-orazna"), impreuna cu sotia, Rachel, si fiul sau, Jake. Silit deevenimentele din 11 septembrie sa-si paraseasca domiciliul, cuplulse instaleaza in hotelul Chelsea (celebru deja de decenii, in urmabaladei lui Leonard Cohen). Cand casatoria da semne de anemie,sotia se intoarce la Londra, pentru o pauza de reflectie. Darplecarea la Londra are si o cauza dincolo de cuplu: Rachel crede cafiul ei va fi in mai mare siguranta la Londra, departe de GeorgeBush si Statele Unite, o tara despre care gandeste ca e "bolnavaideologic". Ramas singur, Hans deambuleaza in marele oras, isiocupa sfarsiturile de saptamana cu practicarea crichetului, e atrasde subcultura acestui sport si, prin el, descopera o alta fata aNew Yorkului, cu totul diferita de birourile financiare cuatmosfera aseptizata. Cunoaste o multime de imigranti, ca si el,dar de culoare, intre ei un oarecare Chuck Ramkissoon, venit dinTrinidad, care viseaza sa construiasca la marginea orasului, pe unteren pe care l-a cumparat deja, o enorma arena de crichet de nicioalta intrecuta in lume. Dar pana la implinirea visului, ChuckRamkissoon este un factotum al unui mafiot rus si, probabil dinacest motiv va disparea si va fi gasit peste doi ani, cu mainilelegate si inecat in fluviu. America este vazuta prin ochii acestorpersonaje. O America in care se naruie certitudinile. Prin urmare,sunt doua planuri ale cartii care se intrepatrund: cel al familieisi dramei personale si cel al politicii mari.
Intr-o lume debusolata, Hans simte ca-si "dezamagise sotia sifiul" pentru ca, mai ales, "pierdusera darul de a comunica unul cucelalalt". Lumea in care traieste este una a indivizilor care nucomunica - "N-am primit nici macar o data un telefon desocializare." Convesatiile sunt sablon. Personajele care locuiescin Chelsea Hotel sunt pitoresti, dar debusolate si atinse toate deoboseala, "sindromul constant al maladiei vietilor noastre din aceaperioada." Singura evadare e in crichet. Hans este "singurul albcare putea fi vazut pe terenurile de crichet din New York"."Statele Unite nu-s intregi, nu si-au implinit visul, nu sunt pedeplin civilizate, pana cand nu imbratiseaza crichetul." Dar"exista o limita a puterii de intelegere a americanilor. Limitaeste crichetul." Si, pentru ca "America nu priveste mai departe desuprafata lucrurilor", Hans mai evadeaza intr-un fel - calatorestepe Google cu functia satelit, ajunge la Londra in toiul noptii,intre altele isi urmareste, pe fereastra, fiul dormind.
"New Yorkul nu este ceea ce isi imagineaza majoritateaoamenilor - scrie Jonathan Safran Foer, unul dintre criticii luiJoseph O'Niell, a carui sentinta editura o tipareste pe coperta.Tot asa cum nici casnicia, familia, prietenia sau barbatia nu suntacelasi lucru. "Netherland" este plin desuspans, maiestrit, cu un dozaj psihologic perfect, si - mai ales -o lectura minunata. Joseph O'Neill a reusit sa zugraveasca orasulcel mai faimos din lume si conceptul cel mai familiar din lume(dragostea) intr-o maniera cu totul inedita."

*) Joseph O'Neill - "Netherland", Editura Leda. Traducere deCarmen Botosaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO