Ziarul de Duminică

CULTURA UNDERGROUNG / Cui naiba ii trebuie arta?

CULTURA UNDERGROUNG / Cui naiba ii trebuie arta?

Imagine de la evacuarea sediului UAP, Mediafaxfoto

13.01.2009, 15:59 28

 

 
Pentru toti, 2009 a inceput cu emotii – eufemistic spus – din cauza crizei economice mondiale despre care se stie ca va lovi si România (a inceput deja s-o faca, punctual, ici-colo), dar nimeni n-ar putea preciza cât de grav ori pentru cât timp.
Exista insa si oameni – ba chiar bresle intregi – pentru care intrarea in dumasianul (sau brucanianul) an 2009 a insemnat o catastrofa imediata si dureros de concreta, fara referiri la credite sub-prime sau evolutia cursului de schimb. Si, dintre toti, cine v-ati fi asteptat sa fie cei mai loviti daca nu artistii?
In urma cu cinci luni, Uniunea Artistilor Plastici fusese evacuata din fostul sediu, „Casa Slatineanu", cladire retrocedata conform legii. Ca „solutie" de urgenta, personalul Uniunii s-a inghesuit intr-un... chiosc din curtea imobilului. Fara incalzire, daca v-ati pus problema. In vremea asta, o parte dintre obiectele de patrimoniu au fost depozitate in câteva incaperi din Casa Presei – in rest, Dumnezeu cu mila. Arhiva a fost imprastiata prin galerii de arta, subsoluri, sali ale Combinatului Fondului Plastic sau… hale de productie. Nu-i de mirare ca destui artisti nici nu stiau ca UAP mai functioneaza in vreun fel!
Dupa cinci luni, Teatrul National Bucuresti a oferit Uniunii gazduire in Galeria Artis, spatiu apartinând, de altfel, chiar UAP. Dar nu vorbim decât despre o solutie pe termen scurt, caci intregul TNB urmeaza sa intre in reparatii capitale!
Alte variante? Cumpararea de catre MCC (care are drept de preemptiune) a fostului sediu. Mostenitoarea casei a cerut sapte milioane de euro… La rândul ei, Primaria Capitalei a oferit câteva spatii mici in… cladiri cu bulina rosie.
Uitati-va in jur. Zeci, sute de cladiri goale, despre care e greu de spus cu ce gânduri au fost ridicate. Chiar daca nu venea criza, tot n-avea cine sa le populeze – firme sau persoane fizice. Deschideti un ziar la intâmplare si cititi despre sumele fabuloase pe care ORICE institutie a statului, centrala sau locala, le arunca pe te miri ce. Dar pentru artistii plastici români – dintre care cel putin o parte fac furori oriunde in lume – nu se gaseste un sediu. La naiba, cui ii trebuie arta in vremurile astea! Lasca mergem inainte cu creditele imobiliare si speculatiile financiare, sa vedeti ce frumos ne scoatem.
 
tczarojanu@yahoo.com


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO