Ziarul de Duminică

Dincoace de Amazon

Dincoace de Amazon
16.05.2008, 19:12 55

Ultima generatie de poeti a avansat semnificativ in receptarea critica si publica, obtinand, prin unii dintre reprezentantii ei, o notorietate nu numai locala. Marius Ianus, Dan Sociu, Claudiu Komartin si alti autori tineri sunt activi in revistele culturale si pe net, iau si dau interviuri, intra in polemici; fac si desfac poezia autohtona, cu o ravna ce nu trece neobservata.

Bucurestii literari sunt un mediu propice pentru asemenea autopropulsari (pe deplin meritate in cazurile de fata), fiindca, orice s-ar zice, soarele afirmarii personale tot din Capitala rasare.
Exista insa pe langa aceste vedete metropolitane o serie lirica intru totul competitiva artistic: poeti care, traind in provincie, isi asuma cu o anumita voluptate masochista marginalitatea, incapatanandu-se sa fie "doar" poeti. Constantin Acosmei si Marin Malaicu-Hondrari, Dan Coman ori Stefan Manasia fac parte din acest lot risipit pe intinderea provinciilor romanesti si inchegat cu dificultate intr-o imagine critica unitara. De fapt, ei nici n-ar trebui varati cu tot dinadinsul intr-un standard poetic, intr-un format convenabil care sa-i institutionalizeze si sa-i faca buni la export. Cel care e "doar" poet se simte bine in hainele lui de zi si de noapte. Nu vrea sa fie nici importat, nici exportat, nici copiat, dar nici copiator al esteticilor la moda. Obsesia lui este sa fie, pur si simplu, nu sa figureze.
Din Cartea micilor invazii, volumul nou al lui Stefan Manasia (Editura Cartea Romaneasca), se poate vedea cum amplasamentul e transformat intr-un crez literar si un program cu adresa polemica. "Scrie despre margin(al)i, dinspre margine", noteaza poetul despre el insusi, pe una dintre clapetele plachetei, selectand pe cealalta un citat din scrisul unui alt tanar provincial de calibru, de data aceasta critic: Radu Vancu.
Manasia incearca acum o desprindere de Amazonul debutului sau, un volum dens si elaborat, vizionar si ceremonial in egala masura. Amazon parea chiar, la scara, un fluviu colectand intr-un acelasi debit aspectele realitatii inconjuratoare si fantasmele personale, sordidul postrevolutionar si metaforele dintotdeauna. Ceea ce acolo era captat si adaugat, integrat si topit intr-un discurs fluvial, dar extrem de bine controlat, este aici dispersat si ilustrat in mai multe registre lirice. Daca termenul n-ar fi capatat prin uzaj o semnificatie care nu mai semnifica aproape nimic, as spune ca tanarul autor isi deconstruieste lumea, evitand astfel alunecarea in autopastisa si experimentand in cateva directii.
Expresionismul ramane paradigma dominanta, dar, in interiorul sau, Stefan Manasia distribuie si redistribuie accentele, cautand varietatea acolo unde altadata urmarea unitatea. Cand tu vii, cu a ei "apa aurie, acida si moale", deschide o fereastra spre intimitatea poetului care, cand nu-si doreste regresia in copilarie (Razor Blade), scrie versuri de dragoste pe servetele si inalta ode casnice unei sotii ingaduitoare. Unul dintre cele mai bune texte ale volumului este un astfel de poem intens, scris dupa ce resursele adevaratei iubiri s-au consumat: "azi m-am simtit prima oara batran/ dupa ce am vazut filmul bobby deerfield al lui pollack/ dandu-mi seama ca nu am mai cunoscut de mult/ dragostea adevarata/ dragostea care face frescele vechilor biserici/ sa transpire mirt/ (...) azi m-am simtit prima oara batran/ cu creierul vlaguit si uscat/ cochilie albicioasa de melc/ tocurile ascutite pe care se leagana trecatoarele/ mi-au innegrit pielea ca socurile electrice// am iesit apoi pe balcon am fumat mult sub prelata inserarii/ as fi vrut sa plang ori sa sar in gol ca/ un personaj din hamsun/ care nu mai reusea dracului sa se inece/ in saculetul inimii scorojit am ascuns apoi totul/ totul" (Poem).
"Un volum de mare forta al unui poet tanar, putin cunoscut inca, dar adevarat", scriam cu un timp in urma despre debutul editorial al lui Stefan Manasia. Cartea micilor invazii ma obliga la minime modificari: e un volum de forta al unui poet tot tanar, deja mai cunoscut, dar inca adevarat...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO