Ziarul de Duminică

DISPUTE / Femeile si spionajul (I). De la Dalila, la spioanele din Lumea Noua

DISPUTE / Femeile si spionajul (I). De la Dalila, la spioanele din Lumea Noua

In imagini: 1. „Samson si Dalila”. Tablou de Gustave Moreau; 2. Aphra Behn, spioana si scriitoare; 3. Pauline Cushman, actrita si spioana

03.11.2009, 15:43 433

De ce spioane?
"Femeile sunt mai buni si mai folositori agenti decat barbatii",iar "o femeie bine plasata e mai productiva decat zece diplomati".Este opinia unuia dintre cei mai cunoscuti spioni-sefi,conducatorul temutei STASI, Markus Wolf.
Femeile sunt "arme efective" in lumea informatiilor si spionajului.Ele au fost, de-a lungul timpului, "spioane, tradatoare, eroine,sabotoare, teroriste". Sunt concluziile unor lucrari despecialitate cu aceasta tema al caror numar s-a inmultit in ultimavreme, dintre care amintim Women in Espionage: A BiographicalDictionary de M.H. Mahoney (1993).
Dar care sunt calitatile care au facut ca femeile sa devina"amazoane ale spionajului"? Filosoful indian Kautilya scria, incain secolul IV i.Hr., ca folosirea femeilor in activitatile despionaj se datoreaza capacitatii lor de a patrunde neobservate, dea-si disimula prezenta in "lumea barbatilor" sau, in tot cazul, dea nu putea fi banuite de asemenea actiuni. S-a mai considerat ca unalt atu al femeilor in "lumea spionajului" ar fi prejudecatapotrivit careia ele au fost considerate "obiecte frumoase, faraprea mult creier", ceea a facut ca aportul lor in spionaj sa fiesubestimat, permitandu-le sa isi desfasoare activitatileinformative mai mult sau mai putin nestingherite. Alti autori suntde acord ca insesi calitatile specifice ale "sexului slab" (maieste nevoie sa le enumeram?) au devenit tot atatea "arme" pe"frontul secret".
Inca in urma cu 2.500 de ani, Sun Tzu, autorul lucrarii Artarazboiului, a vorbit despre folosirea concubinelor in obtinerea deinformatii. Iar unul dintre cei mai importanti agenti FBI, I.C.Smith, declara, intr-un interviu acordat presei din Romania:"Istoria este clara in acesta privinta: sexul si spionajul au fostmana in mana inca de la inceputuri". In tot cazul, daca "traficulcu amor" a fost considerat drept cea mai veche meserie din lume,cel cu informatii, deci spionajul, il urmeaza la mica distanta,

Spioanele in Biblie
Primele consemnari despre femei-spioane se gasesc chiar in Bibliesi ele prefigureaza chiar cateva dintre tipurile lor arhetipale.Este vorba despre prostituata Rayhab care, prin transmiterea deinformatii, i-a ajutat pe evrei sa ocupe orasul Jericho. In totcazul, in Divina Comedie a lui Dante, Rayhab apare ca "sufletvirtuos". Adesea, activitatile de spionaj sau chiar asasinatelesavarsite de femei au avut motivatii materiale. Este cazulpersonajului Dalila care, cum iarasi ne incredinteaza Biblia, l-atradat pe Samson "pentru bani". Astfel, Dalila este consideratadrept cea dintai reprezentanta a spioanei interesate. Tot in aceaperioada sunt consemnate actiunile pe care acum le-am numiinformative desfasurate de Jezebel, regina a Sidonului, in vedereaconvertirii evreilor la religia lui Baal. Ea a ramas in traditie caprototipul femeii promiscue amestecate in combinatii dubioase.

Imparatesele si spionajul
Inca din cele mai vechi perioade, in calitatea lor de partenere alecapetelor incoronate sau chiar de conducatoare de state,imparatesele, reginele au fost implicate in actiuni informative sauatentate, fie ca initiatoare, organizatoare ale acestora, fie caobiective, tinte ale lor.
Theodora (500-548) organizeaza, din proprie initiativa, o retea deinformatori, in interiorul si exteriorul Imperiului Bizantin.
In conditiile politice complicate ale perioadei, legate deconflictul cu sora sa, catolica Maria Stuart si amenintareamilitara a Spaniei, Elisabeta I (1533-1603), regina a Angliei siIrlandei, a luat initiativa infiintarii a ceea ce a fost consideratprimul serviciu regulat de informatii, condus de Sir FrancisWalsingham.
Sunt cunoscute relatiile dintre imparateasa Rusiei, Elisabeta(1741-1762) si agentul regelui Frantei, cavalerul D'Eon, care aactionat travestit. Intalnirile dintre imparateasa Rusiei,Ecaterina a II-a, "cea Mare" (1762-1796), si agentii sai aveau locintr-un compartiment "secretizat" al dormitorului sau.
Maria Theresa (1717-1780), imparateasa a Austriei, a fost unuldintre cele mai spionate "capete incoronate" ale perioadei. Dorindsa intre in posesia unor informatii de la Curtea din Viena, regeleFrederic al Prusiei a dispus sa fie trimise la Viena "feteprezentabile" care sa devina cameriste pe langa nobileleaustriece.
Au existat si o serie de imparatese care au fost tinta unor actiuniteroriste, a unor atentate, cum au fost Joséphine de Beauharnais(1763-1814), prima sotie a lui Napoleon, devenita imparateasa aFrantei, sau Elisabeta (1837-1898), imparateasa a Austro-Ungariei,sotia lui Franz Josef.

Agente la Curtile Europei
In tot cazul, pana in secolul al XVII-lea, avem de a face cuspioane ocazionale. Cea dintai agenta (dar si scriitoare!)profesionista a fost englezoaica Aphra Behn (1640-1689),supranumita si "incomparabila Astrea". Intr-o perioada in careAnglia era amenintata de o invazie din Tarile de Jos, ea a fosttrimisa la Antwerp, in 1656, de unde a transmis informatiipretioase despre miscarile si capacitatea de atac ale floteiolandeze. Ca si in cazul altor spioni, recompensa in bani promisade guvernul englez a intarziat sa vina. In cele din urma, aportulsau a fost recunoscut, astfel incat scriitoarea-spioana a fostinmormantata la Westminster Abbey.
Conducatorii politici, dar si capetele incoronate au avut spioanelelor "personale", favorite. Cardinalul Richeleu i-a incredintatcontesei de Carlyle misiunea de a spiona in Anglia, aceastadevenind model pentru maleficul personaj Milady de Winter dinromanele lui Alexandru Dumas-tatal. Marion Delorme l-a servit pecardinalul Mazarin, fiind insa si prima agenta dubla din istorie.Iar spioana lui Ludovic al XIV-lea a fost frumoasa Louise deKeroualle, insarcinata de rege sa-l spioneze pe cel care avea sadevina regele Angliei, Carol II, fiind probabil spioana careprimise pana atunci cea mai substantiala recompensa baneasca.

Spioanele din Lumea Noua
La fel ca in alte domenii, America, abia aparuta pe harta politicaa lumii, s-a bucurat de privilegiul de a fi introdus o serie de"inovatii" si in ceea ce priveste "spionajul feminin". In primulrand, este vorba de faptul ca numarul agentelor sporeste in modsubstantial, iar activitatea lor capata un caracter organizat,fiind coordonata sistematic de autoritatile politice similitare.
Mai intai, "teatrele de operatiuni" ale Razboiul de Independenta alcoloniilor din America (1775-1783) au fost "scena" pe care si-auinterpretat "rolurile" o serie de spioane. Intre acestea,invatatoarea Esther Bates, care a reusit sa spioneze pentrubritanici chiar in interiorul Statului Major al lui GeorgeWashington, ca si cea care a ramas doar sub "numele de cod" MissJenny, probabil una dintre primele agente care au avut curajul saspioneze chiar pe teatrele de operatii. Bineinteles ca si trupeleamericane si-au avut spioanele lor, intre care Lydia Darragh, carenu a ezitat sa-si implice in transmiterea de informatii catreacestea atat sotul, cat si fiul.
Prezenta femeilor in diferite actiuni de pe "fronturile secrete"ale Razboiului Civil din America (1861-1865) in care fortele"Confederatiei" sudiste s-au confrunta cu cele ale "Uniunii" dinnord, a fost substantiala si pe "frontul secret".
Iata doar cateva exemple de spioane care au actionat pentru"Uniune": Mary Elizabeth Bowser si Harriet Tubman, primele femei deculoare, sclave eliberate, care au devenit spioane; actrita PaulineCushman, care a schimbat scena cu "teatrul de razboi"; EmmaEdmonds, care a actionat in cursul intregii campanii deghizata inbarbat; frumoasa Antonia Ford, care a reusit sa il seduca chiar pemaiorul sudist ce o arestase; Elizabeth Van Lew, care i-a transmisinformatii pretioase insusi comandantului fortelor "Uniunii",generalul Grant.
Desi serveau o cauza oricum pierduta, nu mai putin curaj au doveditspioanele care au actionat pentru "Confederatie": Belle Boyd,supranumita, datorita frumusetii sale, La Belle Rebelle, care,devenita dupa razboi actrita, isi interpreta propriul rol despioana pe scena; si Loreta Velazquez, o alta agenta dubla.
Dar probabil cea mai cunoscuta spioana a Razboiului Civil dinAmerica a fost Rose O'Neal Greenhow (1817-1864), cunoscuta,datorita frumusetii sale, si sub numele de "Trandafirul salbatic",conducatoare a unei ample retele de agenti care au avut un rolhotarator in victoriile dobandite de fortele sudiste in prima partea conflagratiei. "Vaduva vesela", cum mai poate fi denumita, nu aputut fi anihilata decat de celebrul Allan Pinkerton, conducatorulrecent infiintatului serviciu secret, care reuseste sa o aresteze.Scapa insa nejudecata (martorul principal a fost gasit cu beregatataiata) si pleaca in Europa, unde face o asidua propaganda sudista,chiar la curtea lui Napoleon III si la cea a reginei Victoria. Isirelateaza misiunile sale de spioana si agent de influentare inbiografia pe care o publica in 1864, la Londra. In acelasi an,vasul la bordul caruia se reintorcea in America, avand asupra sa obuna parte a tezaurului Confederatiei, se scufunda. Esteinmormantata cu onoruri militare.

Fragmente din volumul in pregatire "Frumoaseleagente. Femeile si spionajul. O istorieuniversala"

Dr. Alexandru Popescu,istoric,etnograf si diplomat, a studiat la Universitatea din Bucuresti si,ca bursier al Fundatiei Alexander von Humboldt, la cea din Bonn,unde a obtinut titlul de doctor. In perioada 1966-1990, a activatca cercetator stiintific la Institutul de Etnografie si Folclor alAcademiei Romane. Din 1990, a facut parte din corpul diplomatic,indeplinind functia de atasat cultural al Ambasadelor Romaniei inGermania, Austria si Finlanda, precum si pe aceea de directoradjunct al Directiei Culturale din M.A.E. Este autorul a 24 devolume aparute in tara si peste hotare, a 35 de studii stiintificesi a sute de articole. A sustinut cursuri si conferinte launiversitati din Romania, Germania, Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO