Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE / Ziua Drapelului Romaniei la Londra

DOSARE DECLASIFICATE / Ziua Drapelului Romaniei la Londra
31.03.2009, 15:39 59

In acest context, statul roman s-a implicat in realizarea unei biserici la Memorialul Interaliat de la Liege sau in trimiterea unui monument comemorativ la Memorialul Militar din Canada (despre acesta nu au fost identificate, in 2007, detalii in teren).
Anglia a amenajat in Palatul Crystal (foto), la 20 km deLondra, imediat dupa prima conflagratie mondiala, un Memorial de Razboi. In cadrul acestuia au fost expuse fotografii, arme, uniforme, decoratii si alte obiecte care au apartinut militarilor aliati. La 22 februarie 1921, locotenent-colonelul Douglas Capitanescu, atasatul militar al Romaniei la Londra, a propus conducerii Memorialului o lista cu 50 de obiecte ale armatei romane care sa se regaseasca in cadrul acestuia. Ofiterul roman a fost informat de englezi, la 3 martie 1921, ca din impresionanta lista de obiecte acestia nu au ales decat o uniforma de infanterie, o arma cu baioneta, o sabie de cavalerie, o medalie de razboi, steagul Romaniei, un drapel de infanterie si unul naval.
Din cauza ca memorialul englez a fost amenajat provizoriu in Palatul Crystal, pana cand britanicii aveau sa construiasca un Muzeu Militar, partea romana a hotarat ca drapelul Romanei sa fie depus la Spitalului Regal din Chelsea, cea mai veche institutie a invalizilor din Anglia, similara cu cea din Franta.
Festivitatile au inceput cand doua companii engleze din Garda Regala, aflate in fata Legatiei Romaniei, au prezentat onorul ambasadorului Boerescu. Coloana de mars a parcurs strazile principale ale Londrei, oprindu-se in Curtea Invalizilor a Spitalului Regal din Chelsea. Diplomatul Boerescu a tinut un scurt discurs si a inmanat drapelul lui Sir Milne, reprezentantul Ministerului de Razboi britanic. A urmat defilarea trupei. Drapelul a fost preluat de generalul Sir Lyttelton, cel mai vechi general din armata engleza si Guvernatorul Invalizilor Chelsea. Acesta l-a incredintat unui ofiter invalid, escortat de 6 veterani din Razboiul Crimeii (1853-1856), nici unul mai tanar de 90 de ani, care l-a depus in Sala Mare a Spitalului.
Incepand cu ora 01.25 p.m., ministrul britanic de razboi a oferit, la Hotelul Charlton, un dejun in onoarea colonelului Paun. Cu acest prilej, generalul Macdonog a tinut un discurs, referindu-se la „glorioasa lupta de la Marasesti".
Festivitatea a ramas mentionata in documentele diplomatice ca o „Zi a drapelului Romaniei la Londra".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO