Ziarul de Duminică

EVENIMENT EDITORIAL/ O sarbatoare a ochiului

EVENIMENT EDITORIAL/ O sarbatoare a ochiului
16.12.2009, 13:15 34
La inceput a fost Templul Muzelor (Museion-ul din Alexandria),in Evul Mediu au urmat cabinetele de curiozitati, in Quattrocento -papii si printii italieni colectioneaza obiecte antice si opere aleRenasterii, iar in secolul XVI colectiile private sunt stranse inpalate si apoi in gradini sau galerii (aceasta a fost vocatiaoriginara a Marii galerii a Luvrului, demarata in 1595). In secolulXVIII isi face aparitia termenul de muzeu si se deschid primelemuzee europene de arta: cele ale Vaticanului, cele din Florenta,Londra sau Paris. Putin mai tarziu, administratia napoleonianaraspandeste notiunea in toate colturile Europei. In secolul XX,muzeele prolifereaza, deturnand sensul initial al institutiei(acela de antologie destinata publicului a unor opere de primainsemnatate artistica), si prind sa colectioneze obiecte din ariaartizanatului sau industriei. La inceput de secol XXI, lumea esteinundata de muzee, pentru toate categoriile de varsta, gusturile,preocuparile sau obsesiile artistice sau non-artistice.
In aceasta jungla de colectii publice, "Muzeul muzeelor",impresionantul album tiparit de editura Litera, ne reaprinde inspirit ideea de pinacoteca sever selectiva, de spatiu unde seintalnesc, exclusivist si autoritar, doar capodoperele artisticeale geniului uman. In plus, desi ne poarta pe culoarele marilormuzee ale lumii, volumul este o pledoarie (aidoma Muzeului imaginaral lui Andre Malraux), impotriva mortificarii muzeale, impotrivamuzeificarii ca forma de "ingropare" a operei intr-o cladire.Purtandu-ne pasii prin Ermitajul din Sankt Petersburg, si apoi prinLuvru, Prado, Ufizzi, Alte Pinakothek din München, KunstistorichesMuseum din Viena, National Gallery din Londra, Rijksmuseum dinAmsterdam etc., ajungand, peste Ocean, la Metropolitan Museum saula Museum of Modern Art din New York, acest traseu ideal (care seinchide cu un popas la Muzeul de Arta al Romaniei) isi propune sacuprinda "intr-o singura privire opere care, in realitate, se aflala mii de kilometri distanta unele de altele, sa stimulezecomparatii si sa gaseasca asemanari intre tablouri apartinandaceluiasi autor sau intre stiluri, curente, scoli si artistidiferiti".

Tiparit in conditii de lux, cu ilustratii de mari dimensiuni sicomentarii apartinand unor profesionisti ai istoriei artei, Muzeulmuzeelor poate aduce in fiecare casa, pentru fiecare cititor, aerulunei continue sarbatori a ochiului si intelectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO