Ziarul de Duminică

GRAVURI/ Fata de taina a domnitei Sutu

GRAVURI/ Fata de taina a domnitei Sutu
26.11.2009, 14:47 484
Intre gravurile ce impresioneaza prin executia desenului,sensibilitate si frumusetea personajului se numara, fara indoiala,si cea semnata de Louis Dupre, elev al marelui David, carereprezinta o printesa Sutu.
Nenumita trebuie sa fi fost Elena, fiica lui Mihai Sutu. Ogasim intr-un album dedicat calatoriei de studiu de la Atena laConstantinopol intreprinsa de pictorul francez - in vârsta de 29 deani - pe la finele anului 1818.
Albumul cu pricina avea un scop informativ pentru cititorul siprivitorul occidental, scop ce poate parea suspect daca ilcoroboram cu pregatirea in culise a razboiului pentru emancipareaGreciei.
Dupre a stat aproape un an in preajma lui Mihai Sutu, pe carel-a insotit in iunie 1819 la Iasi, unde trebuia sa ocupe tronulMoldovei dupa mazilirea lui Scarlat Calimachi.
Nu se cunoaste perioada cât a locuit Dupre acolo, ce a facutsi ce a desenat. Poate, din motive de oportunitate politica impusede cenzura, albumul calatoriei sale a aparut pe piata târziu, dupaconsumarea evenimentelor care au condus la eliberarea Greciei. Inacel rastimp, Mihai Sutu a participat cu sârg la actiunile Eteriei,reusind sa se compromita atât in ochii sultanului, cât si in ochiitarului. S-a refugiat cu familia in tânarul stat grecesc si pesteani, in 1832, a reusit sa reintre in viata politica de anvergura catrimis al regelui Othon la Paris.

Daca l-a reintâlnit pe Dupre, care avea sa decedeze in 1837, nustim. Banuim ca da, imaginea domnitei Elena topise inimileparizienilor, chipul si gestica ei putând fi regasite, vagdisimulate, in picturile lui Ingres…

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO