Ziarul de Duminică

Hard Disk Cafe

Hard Disk Cafe
07.03.2008, 23:52 27

In sfarsit, oamenii strangatori ca furnica si cei pusi pe distractie non stop precum greierele pot fi, laolalta, fericiti. Graba tehnologica din domeniul IT a facut posibila iesirea pe piata, la preturi accesibile, a hard-disk-urilor multimedia.

Muzica, filmele sau fotografiile pot fi acum stocate, in apartamentul personal, in cantitati cvasinelimitate si, ce este mai important, pot fi vizionate/ascultate in conditii de confort maxim, la o cafea, doua, trei.
Este vorba despre niste cutii autonome de talia unui dictionar, cu alimentare proprie si cu iesiri audio-video care se pot conecta direct la televizor, la o combina audio sau la un videoproiector, astfel incat proprietarul sa se poata bucura de continutul lor in cele mai bune conditii, fara a mai apela la calculatorul propriu-zis si a se plia la constrangerile pe care acesta le impune (au propriile circuite electronice, deci nu au nevoie de un decodor suplimentar). Anumite modele dispun si de un adaptor Wi-Fi sau Ethernet, care permit recuperarea continutului unui PC via reteaua locala, fara a deplasa aparatul.
Pe scurt, nu mai este nevoie sa inscriptionam CD-uri sau DVD-uri (care in curand vor ajunge, probabil, la fel de vintage ca vinilurile) si nici sa mutam calculatorul in sufragerie, operand tot soiul de cablaje anevoioase ca sa-l legam la televizor. Capacitatea de inmagazinare a noilor biblioteci portabile merge de la 250 de Giga la 1 Terra (1.000 de Giga), ceea ce inseamna ca pot adaposti sute de filme si mii de melodii. In plus, beneficiaza de un design foarte discret, daca nu chiar chic, ce se poate asorta perfect cu ambientul camerei dumneavoastra. Au si telecomanda, asa ca pot fi manevrate la fel de simplu precum un aparat video. Toate hard-disk-urile multimedia citesc formatele obisnuite: Mpeg (mai ales Mpeg-2 si Mpeg-4), DivX si XviD - pentru video, JPEG pentru fotografii si MP3 pentru audio. Anumite modele au acces la formatele audio WMA si video WMV sau la mai sofisticatele H-264 sau AVCHD.
Si-acum un bilant. Cata vreme un film, in format DivX, ocupa circa 700 de Mega, iar o piesa muzicala solicita in medie 4 mega, un hard multimedia de 300 de giga poate pune la pastrare fie 400 de filme (de vazut intr-o viata), fie doar 200 si de restul muzica, pentru cateva zeci de petreceri. Preturile, deocamdata, se invart intre 100 si 400 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO