Ziarul de Duminică

Harfa de iarbă cântă din nou/ de Stelian Ţurlea

Harfa de iarbă cântă din nou/ de Stelian Ţurlea

Harfa de iarbă cântă din nou/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

15.06.2011, 23:29 72

Truman Capote

Harfa de iarbă

Arborele nopţii şi alte povestiri

Editura Polirom

Traducere de Const. Popescu. Ediţia a III-a. Volumul cuprindeîntâi microromanul din 1951. E povestea superbă a unui adolescentdintr-un orăşel de provincie care, împreună cu două mătuşinoncoformiste, două bătrâne aiurite, se izolează de o a treia şitrăiesc o vreme într-o căsuţă construită într-un copac, sprenemulţumirea unei mari părţi a comunităţii, care vede aceastăhotărâre ca pe o jignire la adresa tuturor. "Un om care nu viseazăe ca un om care nu asudă." Celelalte povestiri ale volumului, înnumăr de opt, au în majoritate eroi care suferă de singurătate sausunt incapabili să iubească.

David Foenkinos

Despărţirile noastre

Editura Humanitas

Traducere din franceză de Marioara Sima."Autorul ainventat tot ce era mai greu de inventat: un stil seducător pecare-l recunoşti imediat: autoironie, inteligenţă şierudiţie."(Le Figarolitteraire).Editura prezintă pe scurt romanul:Alice, fatăde familie bună, profesoară de germană, şi Fritz, redactor laLarousse, se iubesc, dar îşi petrec viaţa despărţindu-se. Motivele- neprevăzutul mişcărilor amoroase, părinţii şi socrii, colegii,munca, prietenii din copilărie, părul şi dinţii, o cravată, geloziaşi... Schopenhauer. Ca Romeo şi Julieta, cei doi nu par făcuţipentru fericire: se iubesc, se ceartă, se despart, se pierd dinvedere, se regăsesc, prinşi în vârtejul vieţii. David Foenkinos amai publicat în româneşte o carte de succes, "Potenţialulerotic al soţiei mele", tot în colecţia "Cartea de penoptieră", şi a fost prezent la Bucureşti la lansarea ei.

Clive Cussler, Paul Kemprecos

Gheaţa de foc

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Ana Veronica Mircea. Este altreilea roman din seria de aventuri "Dosarele Numa", care îi are caprotagonişti pe şeful Agenţiei Naţionale de Studii Subacvatice şiMarine şi echipa lui, serie din care au mai apărut "Şarpele" şi"Aurul albastru". În Marea Neagră, Kurt Austin şi echipa NUMAdescoperă o bază pentru submarine abandonată, aflată înproprietatea unui magnat care pretinde că este descendent alfamiliei Romanov. Având la dispoziţie o avere incredibilă, magnatulnebun s-a proclamat ţarul Rusiei şi este hotărât să răstoarneguvernarea şi aşa fragilă a acestei ţări - iar opoziţia StatelorUnite nu îl deranjează deloc, căci are pentru ele o surprizăterifiantă. Clive Cussler împleteşte suspansul cu ironia, cudescrieri ale locurilor, oamenilor şi moravurilor.

Dan Scroggins

Igluuri în deşert

Crime scene

Traducere din limba engleză de Alexandru Macovescu. Autorul apetrecut mai bine de treizeci de ani proiectând sau construindstaţii de tratare a apei sau a reziduurilor lichide. Subiectulcărţii sale îi este, prin urmare, extrem de familiar. "Nu va lăsaţiînşelaţi de abundenţa termenilor tehnici din acest thriller - scrieGeorge Arion în recomandarea de pe coperta a patra. Acţiunea pecare o imaginează Dan Scroggins îi lasă în umbră. Ea, acţiunea, neatrage atenţia în ce pericol trăim din pricina unor sceleraţidornici să pună bazele celui de Al Patrulea Reich, realizând armechimice din reziduurile care nu sunt arse potrivit instrucţiunilorde securitate ale armatei." Cuplul de anchetatori este formatdintr-un medic şi un poliţist.

Hakan Nesser

Punctul lui Borkmann

Un roman poliţist cu inspectorul Van Veeteren

Editura Trei

Traducere şi note de Lorena Lupu. Dacă vă închipuiaţi cumva căseria neagră de romane poliţiste nordice s-a încheiat, vă înşelaţiamarnic. Literatura poliţistă septentrională este foarte vie, iarEditura Trei continuă s-o prezinte publicului român. De astă dată,un roman care a obţinut premiul Best Swedish Crime Novel, în anul1994. Autorul, am mai spus-o, s-a născut în 1950 în Suedia şi esteunul dintre cei mai bine vânduţi autori de romane poliţiste. Aobţinut premiul amintit mai înainte de încă două ori - în 1996 şiîn 2007. Acţiunea cărţii este declanşată de două crime oribile - unfost puşcăriaş şi un mogul imobiliar au fost ucişi cu lovituri detopor.

L.J.Smith

Cercul secret

Cartea întâi - Ritualul

Corinteens

Traducere de Alexandru Deliu. L.J.Smith este o scriitoareamericană autoare a peste douăzeci şi cinci de cărţi, despre caream mai scris în această rubrică, prezentându-i seria de mare succes"Jurnalele Vampirilor", cinci volume, apărută la acelaşi grupeditorial. Seria amintită a fost adaptată pentru televiziune. Deastă dată editura a publicat primul volum din trilogia "Cerculsecret". Mai urmează "Captiva" şi "Puterea". Este o poveste deiubire, cu mistere şi puteri supranaturale. În toate este implicatăadolescenta Cassie Blake, nevoită să se mute din California în NewSalem unde ajunge subiectul unor incredibile aventuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO