Ziarul de Duminică

ISTORIA CARTII POSTALE / Un aliat obligatoriu

ISTORIA CARTII POSTALE / Un aliat obligatoriu
13.01.2009, 16:22 221

 
Convins de rolul sau mesianic de salvator al neamului, Antonescu a crezut sincer nu numai in justetea deciziilor si actelor sale, dar si in sensul propriu al flamboaiantei sale retorici publice, pe care astazi o calificam unanim drept propagandistica: "In aceste vremi de zbucium si framantare, inimile noastre se linistesc unite in nadejdea pe care un neam o pune in noua Domnie" (mesaj pe o carte postala, discurs din 9 septembrie 1940); "Retraind o clipa botezul sfant al mortii pentru Patrie, veti simti mai puternic decat oricand sufletul daruirii pentru Neam" (discurs rostit la adunarea fostilor luptatori, 8 decembrie 1940, reprodus pe o scrisoare de campanie gratuita).
Alianta cu Germania nazista nu se bucura de o simpatie prea mare din partea romanilor, care nu puteau uita ca Hitler si Mussolini le impusesera Diktat-ul de la Viena, rapindu-le Ardealul de Nord; in contextul geopolitic al epocii, era singura alternativa la dezmembrarea si desfiintarea sine die a statului roman. In atari conditii, masinaria condusa de Mihai Antonescu, ministrul propagandei, trebuia sa-i lamureasca permanent pe romani de rostul acestei noi fratii de arme, opusa aliantelor traditionale cu Franta si Anglia, devenite brusc caduce. Astfel, cartile postale si scrisorile de campanie gratuite, destinate exclusiv militarilor, ilustrate cu imagini bine alese de la intalnirile Antonescu-Hitler si insotite de citate elocvente din discursurile Conducatorului, au fost distribuite in tiraje de masa mai ales soldatilor de pe front, pentru ca acestia sa le trimita acasa. Evident au fost alese doar acele clisee care-l infatisau pe Antonescu intr-o atitudine de aparenta deferenta fata de Hitler.
Intr-o brosurica miniaturala (6 pe 4 cm) conceputa si scrisa de Mihai Antonescu pentru a fi purtata de soldati in buzunarul de la piept al vestonului si intitulata "Maresalul nostru", a fost reprodusa o declaratie a lui Hitler din 3 octombrie 1940: "Am gasit si in Romania un om de onoare in persoana Generalului Antonescu, care si-a respectat cu sfintenie cuvantul dat". Pe o carte postala, Hitler ii strangea mana cu o usoara plecaciune lui Antonescu, care zambea la randul sau protocolar: "Pot sa va asigur astazi ca ma intorc cu increderea Führerului si a poporului german" (generalul Antonescu in 23 noiembrie 1940, dupa semnarea la Berlin a aderarii Romaniei la Pactul Tripartit). La un an dupa declansarea Operatiunii Barbarossa, care alinia Romania in lupta alaturi de Germania impotriva Uniunii Sovietice, mai precis la 7 iunie 1942, atunci cand dezastrul germano-roman de la Stalingrad era inca departe, maresalul Antonescu afirma fara echivoc: "Stransa fratie de arme germano-romana calita pe campurile de lupta din Est si-a dat astfel roadele cu care ne vom mandri totdeauna".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO