Ziarul de Duminică

Literatura norvegiana

Literatura norvegiana
20.10.2006, 14:09 136

De o amploare si o valoare indiscutabile, literatura norvegiana este slab cunoscuta la noi, mai ales cea contemporana. Editura Pandora, cu acordul autorilor, a realizat in ultimii ani o colectie de peste 15 titluri din aceasta literatura, avand ca intermediar variantele in limba engleza ale lucrarilor. Va prezentam mai jos cele mai recente aparitii.

ATLE NAESS - TOMA NECREDINCIOSUL. Romanul vietii pictorului Caravaggio dupa marturii contemporane. Carte ce reproduce (pretinse?) documente de epoca, descoperite recent in arhivele Vaticanului, referitoare la viata si sfarsitul nefericit al marelui artist. Noua marturii, intre care si aceea a lui Rubens, care vorbesc despre dragoste pasionala, senzualitate, credinta in Dumnezeu, dar si brutalitate, chiar crima. Traducere din limba engleza de Ion Monafu.

THORVALD STEEN - DON CARLOS. Pe urmele lui Charles Darwin In Argentina si GIOVANNI. Scrisoarea unui cerSetor rebel. Doua romane tandem despre Don Carlos alias Charles Darwin, aflat la bordul vasului Beagle, in vizita in Argentina primei jumatati a secolului al 19-lea. Totul invelit in confesiunea dureroasa a lui Giovanni, un emigrant italian neadaptat, suflet rebel, haituit si salbaticit. Traducere de Ion Monafu.

FINN CARLING - JURNAL PENTRU SOTUL DISPARUT. Un tulburator roman datorat unuia dintre cei mai distinsi scriitori contemporani norvegieni (m. 2004). Dupa moartea sotului, Felicia, eroina romanului, scrie intermitent un jurnal, ca sa-l tina la curent cu evenimente din familie, trecand in revista intreaga lor casnicie, de patruzeci de ani, trista si ratata. Ceea ce parea o confesiune in singuratate devine marturia unei crime premeditate. Traducere din limba engleza si prefata de Luiza Marinescu.

ROY JACOBSEN - OPERATIUNEA DE SALVARE. O carte de dragoste, dar mai ales una de mistere, chiar politista. Autorul e considerat un copil-minune al literaturii din tara sa. O calatorie in sufletul torturat si parasit al unui tanar norvegian insular, puternic implicat in moartea Lisei, iubita lui din copilarie. Traducere de Ion Monafu.

KJELL ASKILDSEN - ORELE ASTEPTARII. Autorul a fost comparat cu giganti ai literaturii universale ca Thomas Mann, Proust, Kafka, Hemingway, prin urmare si-a adjudecat aproape toate premiile literare din zona nordica a Europei. Culegerea de fata include povestiri si microromane, cateva dintre acestea, love stories, de un inefabil particular. Traducere de Ion Monafu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO