Ziarul de Duminică

O aniversare sinceră: Leontina Văduva – 50/ de Oltea Şerban-Pârâu

O aniversare sinceră: Leontina Văduva – 50/ de Oltea Şerban-Pârâu

Autor: Parau Oltea Serban

09.12.2010, 23:22 134

Trecem în această perioadă printr-ofebră a aniversărilor în zona muzicii clasice. Corul de Copii Radioa împlinit de curând 65 de ani, iar pe 9 decembrie se marchează 70de ani de la înfiinţarea Corului Academic Radio. Pe 16-17 decembriese încheie la Ateneu manifestările româneşti dedicateBicentenarului Chopin, iar pe 2 decembrie, la Sala Radio, s-a puspunct final concertelor şi tuturor celorlalte evenimente Lipatti -60.

Între toate acestea, remarcamun concert plin de sinceritate şi căldură, dedicat uneia dintrecele mai importante voci pe care le-a dat România scenei mondialede operă în ultimele decenii, Leontina Văduva, concert susţinut încompania Orchestrei Naţionale Radio dirijată de Radu Popa,partenerul protagonistei în duete fiind tenorul RobertNagy.

Vocea ei lirică a strălucit pe mari scene ale lumii, înpersonaje precum Julieta, Violeta din Traviata sau Margaretadin Faust, în care a realizat creaţii pline de farmec. Dinrepertoriul ei foarte larg, a ales pentru publicul de acasăCeaikovski - AriaScrisorii din opera EvgheniOneghin, Filaret Barbu - Aria La răscruceadrumului din opereta Ana Lugojana, Verdi - AriaSalciei şi Ave Maria din operaOtello.

O poveste a strălucitei ei cariereinternaţionale porneşte de la debutul la Teatrul Capitole dinToulouse cu rolul Manon din opera omonimăde Massenet, urmat denumeroase invitaţii pe scene lirice importante, în contextul unorfestivaluri internaţionale şi alături de orchestre şi artiştirenumiţi. O înşiruire a unora dintre numele maeştrilor baghetei cucare a cântat Leontina Văduva îi cuprinde pe Sir Colin Davis,Charles Mackerras, Riccardo Muti, Zubin Mehta, Kent Nagano, AntonioPappano, Michel Plasson, Marco Armiliato, Gary Bertini, MyungChung, iar în materie de parteneri celebri putem vorbi desprePlacido Domingo, Alfredo Kraus, Grace Bumbry, Jose van Dam, RobertLloyd, Thomas Hampson, Samuel Ramey, James Morris, Roberto Alagna,Viorica Cortez, Jose Cura etc.

Absolventă a Academiei de Muzicădin Bucureşti, Leontina Văduva este laureată a Concursului de laVerviers, câştigătoare a Marelui Premiu la competiţiile de gen dela Hertogenbosch, Toulouse, Barcelona (unde a obţinut şi PremiulVerdi) sau Verona.

Mai recent, ea a realizat discuricu operele Boema (dirijor Antonio Pappano), Rigoletto(dirijor Carlo Rizzi), Povestirile lui Hoffmann (dirijorKent Nagano), Carmen (dirijor Alain Lombard), dar şi DVD-uricu operele Romeo şi Julieta, alături de Roberto Alagna,Carmen, cu Zubin Mehta la pupitru sau documentarul Artacântului. În ultimul timp, Leontina Văduva s-a orientat şicătre profesorat, susţinînd cursuri de măiestrie la solicitareaOperei Naţionale din Bucureşti, a Operei Lirice din Baltimore, laConservatoarele din Istanbul, Santander, Toulouse, Geneva sauParis, fiind membră în juriile unor concursuri internaţionaleimportante, urmând ca în ianuarie 2011 să participe la proiectul"Opera pentru toţi" de la Marsilia.

Dar, revenind la recenta seară dela Bucureşti, am redescoperit-o pe Leontina Văduva abordând curafinament unele dintre cele mai impresionante arii lirice alerepertoriului romantic, fie că vorbim de Aria scrisorii dinEvgheni Oneghin de Ceaikovski sau Aria salciei şiAve Maria din Otello de Verdi. Un control inteligental expresiei aşa cum rareori întâlneşti o personalizează peLeontina Văduva în generaţia vocilor de operă care s-au dezvoltatpe scenele europene în ultimii douăzeci de ani.

Deşi pentru ea acest contactdirect cu un public entuziast, aşa cum a fost cel de la Sala Radio,este de departe cel mai important, amintim şi faptul că arta ei afost onorată de distincţii precum Ofiţer al Ordinului Artelor şiLiterelor (2010), Premiul Academiei Discului la Paris şi Premiul"Orfeul de Aur" pentru întreaga carieră artistică (2009), OrdinulNaţional pentru Merit în Grad de Mare Ofiţer conferit dePreşedinţia României (2004).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO