Ziarul de Duminică

Ratacit in cartier

25.04.2008, 16:03 17

Nu e bine sa lipsesti mai mult de o saptamana, hai sa zicem zece zile, din partea ta de cartier. Daca o faci, vei avea surprize neplacute. Pleci si, ca intr-o naratiune aflata sub zodia lui Mircea Eliade, cand te intorci nimic nu mai este cum era. Macelaria din colt a devenit farmacie, iar alimentara s-a transformat intr-un sediu de banca.

Asta daca ai noroc, deoarece mai mari sunt sansele sa descoperi un cazinou ori o casa de pariuri, in locul pravaliei de unde cumparai candva parizer. Dar e bine, deoarece parizerul nu este bun de nimic, nu e decat un subprodus al imaginatiei functionarilor cu manecute care visau sa-si ia "Dacia" economisind banii la CEC. Multi nu au mai primit masina, fiindca au avut ghinion. Daca te iei dupa ei, ai crede ca evenimentele din decembrie au fost provocate de cei interesati sa-i priveze de dreptul lor de a calatori cu masina proprietate personala. Functionarii cu manecute, despre care se spunea ca iau dimineata un ceai, la pranz un iaurt si seara ceva usor, au avut incredere in CEC, dar nimeni nu le-a spus ca poate aparea o forta majora si, desi CEC-ul ramane in picioare, el se goleste de continut, adica de bani. Dar nu din cauza lor, care sunt pe cale sa-si recapete dupa aproape 20 de ani depunerile, dar in moneda, sa-i spunem, temporala, adica in moneda vremii nu a locului, ci din pricina unei absolvente de Litere de la Cluj, care a avut nastrusnica idee sa spuna tuturor ce i se intamplase - ea dormea linistita, iar CEC-ul veghea. Zeci, sute de mii de functionari cu manecute au facut la fel, visand la masinuta sau la casuta lor care se implinea, in vreme ce ei dormeau linistiti. Dar s-au trezit in plin vuiet de prabusire. Nu era insa o prabusire oarecare, ci o prabusire controlata, vegheata, cum s-ar spune.
Cred ca fenomenul golirii de continut are mare legatura cu ciudatele schimbari ce se petrec in cartierul de Est. As spune ca sunt aproape convins de faptul ca adevarata putere este aceea care detine controlul asupra valorilor imateriale. Valorile materiale pot fi castigate si pierdute de oricine, depinde de noroc, de ghinion, de relatii si de informatii. Valorile imateriale dicteaza, bland sau violent, dar dicteaza asupra celor materiale. O valoare imateriala este si placerea de a merege cativa pasi pana la magazinul pe care il stii dintotdeauna si a-ti cumpara acelasi pachet de unt pe care il stii din copilarie. Acelasi pachet, cu acelasi gust, cu acelasi ambalaj, chiar daca nu mai are acelasi pret. Merita sa dai un ban in plus, daca asa reusesti sa tulburi proprietatea unei valori imateriale care se cheama traditie. Intre altele, fie spus, pe traditie s-au construit imperii; de ce nu s-ar putea construi si propria viata? Dar traditia nu e totul. Mai este si dorinta de nou, de imbunatatire, de progres. Si acestea sunt valori imperiale, pe care orice om are deptul sa le posede. Si unele si altele nu pot fi cunoscute decat prin intermediul valorilor materiale. Aici se da batalia. Ti se flutura progresul pe la nas si apoi esti invitat la credite cu dobanzi si taxe care iti vor face viata un infern. Afli ca exista leac pentru boli inspaimantatoare si apoi descoperi ca ele costa cat toate zilele vietii tale. Esti bombardat pe toate canalele cu imagini rupte din Paradis, cu sugestia ca si tu oricand poti sa faci parte din ele. Apoi iti dai seama ca este posibil doar daca devalizezi o banca. Banca deschisa de curand in locul magazinului alimentar. Unii chiar incearca.
Acest atac continuu asupra spiritului de conservare al cetateanului are drept rezultat declansarea unei febre consumistice la niste subiecti total nepregatiti sa reziste tentatiilor. Daca inainte de '89 iti trebuia imaginatie sa-ti cheltuiesti banii, dupa decembrie iti trebuie multa imaginatie ca sa faci rost de bani. Ratacim inca intr-o lume schimbatoare, dar care are tinta precisa, la urma urmei - schimbarea sensului cuvantului "fericire". Folosind aceleasi cuvinte, dar cu sens schimbat, este foarte usor sa te ratacesti. Cautam alimentara si am dat de Cazino. Asa ajungi si flamand si cu banii luati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO