Ziarul de Duminică

Realitati sud-africane

02.03.2007, 21:10 23

In Africa de Sud este sfarsit de primavara. Temperatura urca peste 20 de grade, insa vantul starnit de imensitatea albastra sufla napraznic, ridicand spre cerul sticlos perdele transparente de nisip si apa.

Afundat in pantecul "ogarului cenusiu", privesc insatiabil in jur, despletind clipa de emotie si sentimentele unice. Dealuri domoale, inghitite de vai verzui sau bej-maronii, se harjonesc cu neastampar, descriind o hora fara sfarsit in zarea care se pierde tremurand. Pe aceste spinari uriase stau agatate casele bastinasilor, dispuse in cea mai mare dezordine cu putinta. Si saracie. Pe bucati de cativa metri patrati, pamantul a fost jupuit pentru a se inalta locuintele dreptunghiulare sau cilindrice; vopsite strident, in galben, ciclam si turcoaz, peisajul aduce cu un joc de figuri geometrice inchipuit de fantezia pictorilor naivi. Senzatie adancita si de inflorescenta mov, rosie sau albastra a copacilor, condamnati parca sa repare esteticul indoielnic. Spre Cape Town aveam sa constat ca adaposturile respective sunt infinit mai confortabile decat "shack"-urile (improvizatii din tabla, carton si plastic, nu mai mari decat bucataria unui bloc de la noi), in care vietuiesc laolalta cateva persoane, astfel de cartiere gazduind sute de mii de suflete. In ciuda eforturilor evidente, nu stiu cand va fi rezolvata problema, deoarece populatia de culoare accepta cu greu sa se scolarizeze si sa munceasca, asteptand totul de la un guvern in care albii au o reprezentare minora (5-10%). Motiv pentru care, in ultimii ani, au parasit Africa de Sud 500.000 de albi, dintr-un total de 5.000.000, iar pronosticurile nu sunt deloc optimiste. Aglomeratiile umane din aceste tarcuri mizere sunt de fapt surse ale sordidului, ceea ce explica aria de raspandire a virusului SIDA (la cinci persoane una este infestata cu purtatorul de moarte!). Regimul trecut a ignorat problema, considerand ca ea ii priveste doar pe negri, iar cel de acum tace, determinand SUA sa il ameninte cu incetarea oricarui ajutor, daca nu se actioneaza in vreun fel. Infricosate, posturile nationale de televiziune anunta ca la fiecare 26 de secunde o femeie este violata! Cat despre crime, elocventa este istorioara unui ziarist olandez ajuns aici pentru a transmite stiri despre realitatile africane. Dupa prima saptamana, europeanul se napusteste in biroul redactorului-sef si declama victorios: "Sefu, 17 omucideri in numai 7 zile!". "Cati morti sunt albi?", intreaba cinic si misterios boss-ul, familiarizat cu obiceiurile tinuturilor. Ulterior, tanarul si entuziastul reporter constata ca noua sunt negri si opt mulatri, ceea ce a determinat conducerea gazetei sa nu mai publice articolul, din lipsa de inedit si interes pentru cititori.
Dincolo de umbrele firesti ale celei mai dezvoltate tari ale continentului negru, turistul are bucuria sa descopere oaze de civilizatie impresionanta, pe care doar natiunile superioare sunt in stare sa o cladeasca. Si englezii o dovedesc cu prisosinta! De la East London si pana la Capul Bunei Sperante, omul s-a depasit pe sine, revarsandu-si intregul talent creator, sporind splendoarea paradisului natural. Continui sa cred ca fara sacrificiul cuceritorilor (sa admitem totusi ca existenta printre salbatici este un risc maxim!), marea parte a lumii ar fi ramas inca in coliba sau in cort.
La cateva mile marine distanta de Cape Town (Hollywood-ul Africii), pe o insula minuscula a Oceanului Atlantic (Robben Island), Nelson Mandela a stat inchis 20 de ani, asteptand ca Zana cea Buna sa-i desferece lanturile pentru a se intoarce intre semenii sai. Cum Capul Bunei Sperante este foarte aproape, conotatia binefacatoare a prelungirii stancoase a cernit peste sud-africani libertatea promisa. Dar insuficienta, deocamdata, pentru depasirea handicapului educational, estompat din plin de reveriile picturale ale taramurilor ce nu pot fi descrise, ci doar visate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO