Ziarul de Duminică

REPORTAJ / Craiova vazuta din carul poeziei (I)

REPORTAJ / Craiova vazuta din carul poeziei (I)
05.03.2009, 00:41 43

 

 
Pas cu pas, Timisoara, Clujul, Iasiul, dar si Satu Mare, Pitestiul, Constanta isi configureaza identitati culturale. Cu edituri, teatre, ateliere de pictura, sali de ezpozitie, reviste si manifestari culturale ce promoveaza valori culturale exceptionale. In multe cazuri, aceste centre si-au adus valorile inapoi acasa, redimensionându-le. Complexul provinciei s-a transformat – sau e pe cale sa se trasnforme – intr-un orgoliu justificat al provinciei. De la Bucuresti, statura poetica a lui Marin Sorescu parea sa nu mai fie atât de impunatoare cum era inainte de ‘89, chiar daca istoriile recent aparute il asaza fara dubiu pe cele mai inalte trepte. Vorbesc de perceptia curenta si mai larga a imaginii lui Sorescu. Nu a beneficiat, ca sa zic asa, de negarile violente de care au avut parte Nichita Stanescu sau Marin Preda, dar nici de o emulatie, in sensul redescoperirii si reactualizarii sale. Când se vorbeste, daca se vorbeste, se aduce in discutie mai mult statura administrativa (legata si de statura politica) a lui Marin Sorescu sau, cum zicea Mircea Dinescu, "pâna si Sorescu a patit rusinea de a fi fost ministru". Dar nu numai asta se spune. Cam pripit, cam peste umar, se arunca vorbe in doi peri despre cât de mult (prea mult) a fost tradus Sorescu in strainatate, despre cât si cum a reusit el sa prinda toate bursele, despre ce si cum s-au petrecut lucrurile când a fost la condcerea revistei Ramuri.
Am intâlnit la Craiova un alt Sorescu, o alta imagine a sa. Aceasta imagine se coagualeza din ceea ce inseamna Zilele Marin Sorescu, din productia editoriala dedicata lui Marin Sorescu si din spectacolele având ca suport textele lui Marin Sorescu.
Zilele Marin Sorescu se afla la a IX-a editie si cea de-a anul asta a adus la Craiova o pleiada impresionanta de oameni de cultura care au dat staif manifestarii. Au fost prezenti aacdemicieni (presedinti sau fosti presedinti de academii), scriitori de anvergura si un invitat de marca din Belgia. E de-ajuns sa le scriu numele pentru a intelege ce s-a petrecut la Craiova: Eugen Simion, Dan Haulica, Nicolae Dabija, Vasile Tarâteanu, Adrian Paunescu, Mircea Dinescu, Mircia Dumitrescu, Victor Craciun, Ioan Grosan, Varujan Vosganian, Lucian Pavel, Dan Mircea Cipariu, Ioana Craciunescu, Mircea Chelaru. Din Belgia, a venit secrearul perpetuu al academiei, Jacques de Decker. Trebuie sa mentionez, nu numai pentru ca asa e politicos, prezenta la vârf a autoritatilor craiovene si doljene: primarul Craiovei, Anton Solomon, presedintele Consiliului Judetean, Ion Prioteasa, prefectul judetului, Florin Ionut Stancu, si IPS Irineu, mitropolit al Olteniei si arhiepiscop al Craiovei. Sala de Onoare a Primariei Craiovei a avut pentru câteva ceasuri un invitat si o gazda – cel care a fost omul si care este si acum poetul Marin Sorescu. In mapa festivalului s-au aflat nu mai putin de sase volume cu si despre Marin Sorescu, recent aparute, Ilie Gheorghe ne-a oferi un regal actoricesc cu Iona, iar seara am asistat la un alt regal actoricesc, cu Mircea Albulescu, Victor Rebegiuc, Virgil Ogasanu, Dorel Visan, George Mihaita, Ion Caramitru, Valentin Mihali, Romanita Ionescu, farmecul, savoarea, bunul-gust, caldura artistica si umana fiind sustinute de un Tudor Gheorghe exceptional.
Cum de-abia am venit de la Craiova si cum merita insistat asupra a ceea ce s-a petrecut acolo, voi reveni, sapatmâna viitoare, purtându-va un pic si pe la conacul lui Mircea Dinescu, aflat in mal de Dunare, la Cetate.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO