Ziarul de Duminică

REPORTAJUL SAPTAMANII / Proiecte imobiliare care mai au de asteptat

REPORTAJUL SAPTAMANII / Proiecte imobiliare care mai au de asteptat
22.09.2009, 15:17 27
Criza blocheaza tot ce misca, la capitolul imobiliare, lamalul Marii Negre. Atat la noi, cat si la bulgari, preturilecaselor de vacanta... au scazut, cu peste 40 la suta fata de anultrecut. Nimeni nu mai cumpara. Nu la fel stau lucrurile la malulMarii Egee. Acolo, s-au vandut cartiere intregi in aceasta vara.Daca la noi metrul patrat a ajuns la 800 de euro, grecul inca vindecase cu 2.000 de euro metrul patrat.
Imobiliarele la malul Marii Negre sunt blocate, daca nu chiarmoarte. Preturile au scazut cu 30-40 %, dar nu se mai vinde nimic.La blocuri incepute acum multi ani, nu se mai construieste nimic.Unul dintre ele este folosit de artisti pentru repetitii.
Constantin Zeica este proprietarul acestui cartier in nordulstatiunii Mamaia. Avea planuri mari, dar criza i le-a dat pestecap. "Dupa cum vedeti, sunt vreo 10 blocuri. Am construit vreo 244de apartamente. M-am oprit, pentru ca mai aveam 120. Asta edatorita crizei financiare; vanzarile au cazut liber…"
Constantin Zeica a reusit sa vanda jumatate din apartamenteleconstruite la preturi care sareau de 1400 de euro pe metrul patrat.Criza a scazut acum pretul sub o mie de euro, cu 40 de procente.Dar apartamentele nu se mai vand. A gasit o alta metoda de a facebani. A mobilat apartamentele nevandute si le inchiriaza. Unapartament se inchiriaza cu o sute euro pe noapte.
In Grecia, in schimb, preturile caselor au scazut mai putindecat in restul Europei: intre 10 si 20 la suta. Dimitris Melikokisare o agentie imobiliara. Are clienti pentru vilele scumpe (chiarsi de un milion de euro) si pentru apatamentele mai ieftine. Cu 60de mii de euro poti cumpara un apartament intr-o statiunegreceasca. In special englezii si nemtii cumpara case in Grecia. Inultimii ani, numarul strainilor care detin o proprietate in Greciaa ajuns la 70 de mii.
Se pare ca grecilor le merge destul de bine pe timp de criza.Se vand bine chiar si casle care costa intre 350 si 400 de mii deeuro. Undeva la 2 mii de euro metrul patrat. Iar agentii imobiliarispun ca in ultima vreme foarte multi romani au venit si si-aucumparat case aici.
Ajungem si la Varna, in Bulgaria. Pe locul unde, pana acumcativa ani, a fost o unitate militara, bulgarii au vrut saconstruiasca un ansamblu rezidential. Sunt zece blocuri cu 120 deapartamente de lux cu vedere la Marea Neagra. Din nefericire, totuleste blocat, lacatul e pus pe poarta si totul zace inparasire.
Si in Bulgaria preturile au scazut cu 40 la suta. Nu se maivinde mare lucru. Pana acum cativa ani, si aici englezii, inspecial, cumparau tot ce era de vazare. Acum nu se mai vinde nimic.Mai mult, peste 200 de hoteluri si case de oaspeti au fost scoasela vanzare. Preturile ajung si la 300 de euro metrul patrat.
La Mamaia, Constantin Zeica se uita acum la blocurile ramaseneterminate. Aici trebuia sa inceapa o noua statiune: Mamaia deNord. Deocamdata proiectul mai are de asteptat.

Reportaj difuzat de Protv, la Stirile Protv din 23august 2009

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO