Ziarul de Duminică

REPORTAJUL SAPTAMANII / Romanii de la Cirque du Soleil

REPORTAJUL SAPTAMANII / Romanii de la Cirque du Soleil
04.08.2009, 15:07 373
Meserii diferite cu un numitor comun: viata relaxata si un trai fara grija zilei de maine. La Cirque du Soleil, spectacolul Love este inchinat legendarilor Beatles. O adevarata industrie a spectacolului. Acrobati, lumini, muzica si mii de spectatori in fiecare seara. Se intampla in capitala distractiei, Las Vegas, iar pe scena sunt si romani.
Rares Orzata a fost gimnast in lotul olimpic roman la Sydney in 2000, si campion modial la juniori. Repeta fiecare detaliu din spectacol de sute de ori. In fata publicului, totul trebuie sa arate impecabil. Un bilet costa 185 de dolari. Un minut pe scena are in spate luni de antrenamente.
Gabriel Manta este antrenorul echipe de la Cirque du Soleil. "Sunt din 95 la cirque du soleil, adica de 14 ani ! E destul de greu, in sensul ca suntem responsabili pentru toti artistii, pentru integritatea lor in spectacol."
Alaturi de Rares Orzata, evolueaza pe franghie Marina, logdnica lui. Au o fata de patru luni. Marina este din Rusia, vorbeste foarte putin romaneste.
Romanii nostri ma lasa in culisele Circului, pe mine si operatorul cu camera de filmat. Cred ca ne putem numi norocosi ca am fost indaratul cortinei, presa nu are acces de obicei nici in sala de spectacole, dar mai ales la antrenamente.
Claudiu a fost mai multi ani acrobat in spectacol. Acum spune ca s-a "paradit", l-a lasat spatele si a trecut deasupra scenei. Acum se ocupa de partea tehnica si de salvarea acrobatilor.
Spectacolul, de doua ori pe zi, este o calatorie in universul Beatles, de cand s-au nascut, in Liverpool. Fiecare piesa muzicala este ca un fel de videoclip. Sunt folosite o suta douazeci si ceva de piese.
La Cirque du Soleil, angajarile nu se fac usor, ca sa intri in echipa trebuie sa treci teste severe si nici dupa ce ai fost acceptat nu ai viata usoara, pentru ca la fiecare sase luni se dau alte teste, iar daca nu esti in forma maxima, ajungi foarte usor in strada. In Las Vegas sunt 6 spectacole, iar unul dintre cele mai bune este "The Beatles love". Circul isi permite sa angajeze ce e mai bun pe piata: cei mai buni patinatori cu rotile, cei mai buni la trambulina si asa mai departe.
 
Multe dintre reclamele pentru Cirque du Soleil sunt facute de Mark Otto. Mark este sotul Simonei Mitrica. Multi dintre romanii care ajung in Las Vegas si la spectacolele Cirque du Soleil sunt adusi de agentia ei de turism. Are pentru Romania cateva pachete. Un pachet turistic pentru o persoana ajunge la 5 mii de dolari. Turisti sunt, iar anul trecut numai agentia Simonei a avut o cifra de afaceri de 4 milioane de dolari.
In ultima vreme, Mark lucreaza cu greii din Showbiz. A facut reclama pentru deschiderea Planet Hollywood, cu Bruce Willis.
Cand nu lucreaza, se relaxeaza la inaltime, evadeaza impreuna cu sotia din Las Vegas, isi iau avionul particular si zboara spre diverse colturi ale Americii.
 
 
Dupa o cursa cu peripetii cu avionul Simonei Mitrica, am ajuns la o alta familie de romani. Familia lui Catalin, alias Boby Davis. Catalin lucreaza intr-unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Vegas-Belllagio. Lucreaza intr-un domeniu de cinci stele, asa ca totul trebuie sa fie impecabil. E ospatar si expert in vinuri. A plecat din Romania in urma cu 20 de ani. "Am avut un vis de cand eram copil si s-a realizat. Sunt foarte fericit. Aveam o situatie foarte buna, nu-mi lipsea absolut nimic, tata a fost ofiter in armata si totul era foarte bine, dar am avut un vis..." Si-a indeplinit visul, iar acum e relaxat, ca dealtfel aproape toti romanii pe care i-am intalnit in Las Vegas. "Secretul, spune el, este ca Las Vegas ofera ceea ce nicaieri in lume nu ai sa gasesti; in permanenta in orasul asta e un show, se intampla in permanenta ceva."
La cativa metri de restaurantul lui Catalin, cazinoul Bellagio. Si aici se vorbeste romaneste. Aici il intalnesc pe Marian Rogoveanu. E mandru ca a aparut cateva secunde la inceputul filmului Ocean 11. Figurant. Marian este dealer in cazinou. Alt roman, Vasile Vasilica, a plecat din Vaslui acum aproape 30 de ani. E supervisor. "Am lucrat pe vapor in 1980, pe nava Giurgiu. Am fugit de pe vapor, am sarit in apa, am aruncat valizele. Eu si inca un prieten... A fost foarte greu, mi-era teama sa ma nu ma trimita inapoi. Nu mi-a placut comunismul, asta a fost ideea..."
De mai bine de 20 de ani, amandoi lucreaza in Las Vegas, la jocurile de noroc. Despre munca lor spun ca e usoara, dar stresanta. La o masa se pot juca si milioane de dolari, iar toata raspunderea cade pe umerii lor. Se castiga bine din bacsis, daca stii cum sa te porti cu clientii, iar romanii nostri nu au probleme. 200 de dolari castiga un dealer pe zi numai din bacsis, iar castigul supervisorului sare 260 de dolari. Trebuie sa stea insa cu ochii in patru tot timpul, sa vada daca nu incearca cineva sa triseze.
Intre timp, Simona Mitrica a ajuns acasa. Ii facem o vizita. O cunoastem pe fetita ei, Alexandra, care vorbeste si romaneste. Simona pregateste cina la care are invitati alti romani.
Nu departe, la Cirque du Soleil, o voce anunta ca pauza a luat sfarsit si ca actorii trebuie sa se intoarca la treaba, pentru cel de-al doilea sepctacol al zilei. Afara, sute de turisti se pregatesc sa intre in sala. Platesc bani grei pentru un loc, bani care ajung in industria Vegasului, o industrie la care si romanii contribuie din plin.
In "orasul norocului" sunt peste 5.000 de familii de romani. Lor norocul le-a suras. Traiesc, muncesc si se bucura de o viata relaxata. Au plecat din Romania in cautarea unei vieti mai bune si nu vor sa se mai intoarca. Nu uita insa cine sunt, de unde vin, care le este tara de origine.
 
 

Reportajul a fost difuzat de Protv in emsiunea Romania, te iubesc! din 7 iunie 2009 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO