Ziarul de Duminică

REVISTE/ Epoca noastra - tensiunea etic-estetic

REVISTE/ Epoca noastra - tensiunea etic-estetic
26.11.2009, 14:05 47
Caietele de la Putna
La 20-22 august 2008 s-au desfasurat la Manastirea Putnalucrarile colocviului inchinat memoriei acad. ZoeDumitrescu-Busulenga - Maica Benedicta cu titlul Epoca noastra -tensiunea etic-estetic. Colocviul a avut binecuvantareaInaltpreasfintitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor,s-a bucurat de mesaje din partea IPS Bartolomeu si a Rosei delConte (care a ajuns la incredibila varsta centenara!) si deinteresante comunicari, evocari si interventii din partea lui: DanHaulica, Bruno Mazzoni, Ion Pop, Alexandru Zub, Dumitru Irimia, pr.Gheorghe Popa, Remus Rus, Mircea A. Diaconu, Alexandrina Cernov,Theodora Codreanu, Ioana Mircea, Raluca Serban, Silviu Mihaila, pr.Constantin Hrehor, Tudor Florin, Lucia Toader, Andrei Darlau, AncaPopoescu, Ionut Barbu, Stefan Mazilu, Maica Eufrosina, TeodoraStanciu.
Acad. Zoe Dumitrescu-Busulenga, Maica Benedicta dupa ce atrecut la monahism, s-a stins din viata in mai 2006. Cativadiscipoli, in frunte cu ambasadorul Dan Haulica, presedintele deonoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta, au creatnumaidecat "Fundatia Credinta si Creatie. Acad. ZoeDumitrescu-Busulenga - Maica Benedicta", cu sediul la ManastireaPutna, al carei staret, arhimandritul Velnic, s-a aratat neobositin a pune in opera o seama de initiative demne de larg interes.Intre acestea, s-a aflat primul colocviu desfasurat de nouaFundatie, cu tema "Traditie spirituala romaneasca si deschiderespre universal", desfasurat intre 18 si 20 august 2007, laManastirea Putna. Comunicarile colocviului au fost stranse inCaietele de la Putna I (aparute in 2008).
Al doilea coloviu, cu tema amintita, "Epoca noastra -tensiunea etic-estetic", voia sa insemne, cum afirma succintAlexandru Zub, "o continuare a reflectiei despre lumea in caretraim, pe linia conturata chiar de Zoe Dumitrescu-Busulenga, atuncicand se recunostea obsedata de <<nevoia inaltarii catre celede sus>>, cand facea din Eminescu zeul suprem al deveniriinoastre sau cand isi prevenea contemporanii asupra directieigresite in care se lasa prinsi. <<Drama care abia a inceputeste mai cu seama a popoarelor mici, cu frumoase identitaticulturale si care, puse in fata unei asa-zise superculturi globale,incepe a pierde treptat pretioasele valori ale istoriei si culturiiproprii si alearga dupa mode si modele straine ale fiinteilor>>, observa Maica Benedicta, vadindu-se atenta larealitati si in izolarea ei monahala. Este una dintre ideile lacare s-au referit numerosi intervenienti (la colocviul amintit -n.n.), sub diverse aspecte si pornind in ansamblu de la creatiaprofesoarei omagiate."
Concomitent cu al doilea colocviu, a avut loc o expozitie dearta Mariana Macri "Embleme pentru marea trecere".
Despre toate acestea dau seama Caietele de la Putna 2, II,aparute in 2009, relativ recent, la Editura Nicodim Caligraful, subindemnul introductiv al Maicai Benedicta: "Astazi nu ne intereseazatrecutul, numai prezentul. Asta ne taie radacinile; iar o lume fararadacini este o lume fara morala. Nu se poate trai fara modele."Pacat ca o asemenea revista instructiva si necesara are o difuzareatat de precara!

In finalul publicatie, un numar considerabil de pagini, cu textesi imagini, sunt consacrate disparitiei profesorului iesean DumitruIrimia, petrecuta in vara acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO