Ziarul de Duminică

Somnul iubirii naşte romane/ de Stelian Ţurlea

Somnul iubirii naşte romane/ de Stelian Ţurlea

Somnul iubirii naşte romane

Autor: Stelian Turlea

18.11.2010, 23:40 24


Diane Johnson
Le Divorce
Editura Leda
Diane Jonson este romancieră,eseistă şi scenaristă ameri­cană, de două ori finalistă la PulitzerPrize şi de trei ori la National Book Award, comparată cu JaneAusten şi Edith Wharton pentru comediile ei de moravuri despreamericani care trăiesc în străinătate. Romanul de faţă estepovestea unei americance isteţe şi sexy care vine la Paris să-şiviziteze sora vitregă, pe Roxy, o poetă a cărei căsnicie cu unmembru al unei familii de aristocraţi francezi i-a asigurat un locde invidiat în societatea pariziană. Însă la vie en rose nuprea se regăseşte în căminul familiei Persand: soţul lui Roxytocmai a părăsit-o pe aceasta pentru soţia cehoslovacă a unuiavocat american. Se aud oare zvonuri de …divorce? Romanul afost ecranizat în 2003, în regia lui James Ivory, cu Kate Hudson,Naomi Watts, Glenn Close, Leslie Caron, Rona Hartner, Stephen Fryetc. Filmul a fost recompensat cu Premiul Wella pentru regie laFestivalul de film de la Veneţia. Traducere din limba engleză şinote de Ioana Jelea.
Matei Vişniec
Domnul K.eliberat
Editura CarteaRomânească
"Domnul K. eliberat este,în primul rând, un omagiu adus lui Kafka. Această carte e însălegată şi de un anume moment din viaţa mea: plecarea din România,în 1987. În România nu avusesem niciodată de gând să scriu un romancare să se raporteze direct la Kafka, scrisesem doar piese legatede lumea kafkiană în care trăisem. Ajuns la Paris însă, am simţitun şoc: şocul libertăţii. Ieşeam parcă dintr-o închisoare şi nuştiam ce să fac cu libertatea mea. M-am simţit, brusc, capersonajul lui Kafka, domnul K., dar trăind o traumă în sensinvers, altfel spus, nu şocul arestării, ci şocul eliberării."(Matei Vişniec) Foarte pe scurt: Josef K. este eliberat dinînchisoare şi aşteaptă sine die întâlnirea cu directorulînchisorii, pentru a afla ce presupune "a fi liber".
Alan Bradley
Plăcinta e dulce la sfarşit
Editura Trei
Romantradus în 36 de limbi şi încununat cu mai multe premii, care aredrept eroină o fetiţă detectiv de 11 ani, Flavia de Luce,îndrăgostită de experimente chimice şi expertă în prepararea unorotrăvuri pe care le testează pe propriile ei surori răutăcioase.Acţiunea se petrece în Anglia anului 1950, la conacul Buckshaw dinBishop's Lacey, unde cadavrul unui necunoscut apare peste noapte înparcela cu castraveţi a grădinii. Când stăpânul casei, colonelul deLuce, este arestat ca suspect, fiica lui cea mică, Flavia, începesă cerceteze cazul şi descoperă o poveste cu magicieni,colecţionari fanatici de timbre şi sinucideri dubioase. Traduceredin engleză de Monica Vlad.
GheorghePerian
Literatura înschimbare
Editura Limes
"Schimbarea despre care sevorbeşte în această carte a avut loc la sfârşitul secolului trecut,începând cu anii 80, când o nou generaţie de scriitori - ce se vanumi postmodernistă - şi-a făcut intrarea în literatura română.(...) Tipărită cu întârziere, cartea face pereche cu<<Scriitori români postmoderni>>, volum apărut în 1996,pe care îl completează, dar se şi deosebeşte de el. Acela era unstudiu preponderent analitic, cuprinzând portretele critice aleunor importanţi scriitori postmodernişti, în vreme ce culegerea deacum vine cu abordări mai degrabă sintetice, fiind orientată cătrefenomene şi probleme literare cu aspect general." Articolele aufost publciate în diferite reviste literare, începând cu anul1978.
Walter Benjamin
Copilărie berlineză la1900
Editura Humanitas
Cu studiu introductiv de Peter Szondişi o postfaţă de Theodor W.Adorno. Traducere din germană şi note deAndrei Anastasescu. Începută în 1932 şi revizuită de mai multe oripână în 1938, "Copilărie berlineză la 1900" a rămas nepublicată întimpul vieţii lui Walter Benjamin (1892-1940). Amintirea copilărieipetrecute în sânul unei familii evreieşti din marea burgheziedevine o succesiune de locuri şi lucruri - străzi, pieţe, parcuri,încăperi, obiecte ale vieţii de zi cu zi - care, fără a ţine contde vreun imperativ cronologic, se aranjează după bunul plac almemoriei înseşi. Cititorului i se arată "pe viu" cum funcţioneazămemoria: prin suprapuneri între prezent şi trecut, vis şi amintire,prin "nesfârşite interpolări în ceea ce a fost" (Benjamin), prinizolarea şi reasamblarea spontană a imaginilor, prin analogie şideformare. Cartea, susţine editura, este un text fundamental almodernismului.
Adrian Păunescu
Vinovat de iubire
Editura Curteaveche
Nu e un volum de versuri, ci un roman,scris, după cum mărturiseşte autorul, în 1990, la sugestiaregizorului Cornel Diaconu, roman din care au apărut fragmente înrevista Trup şi suflet. Cartea n-a fost încredinţată tiparuluivreme de 20 de ani. Este povestea a doi bărbaţi care împărtăşesc undestin comun, un actor şi un poet supunându-se în sanatoriului unuidoctor unei terapii prin somn, considerându-se bolnavi de iubire.Acţiunea se desfăşoară în preajma Craciunului 1989.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO