Ziarul de Duminică

Spitale în comă

Spitale în comă

Spitale în comă

05.08.2010, 23:36 113

Spitale in faliment, sali de operatie inchise, medicidescurajati, pacienti obligati sa-si cumpere medicamente cumplit descumpe. In Romania, sistemul sanitar e in colaps. Am putea fitentati sa dam vina doar pe criza, insa ar fi o greseala. Ceea cese intimpla astazi in spitalele de la noi se datoreaza in maremasura lipsei de strategie si de viziune a unor directori.Deciziile lor gresite, nesanctionate, au saracit spitalele pe carele conduc cu miliarde de lei, si au provocat dezastru.
Haosul din sistemul sanitar nu a fost declansat doar de criza, cicu aportul unor directori de spitale care s-au instalat comod infotolii, pentru a-si gestiona de acolo propriile interese. Lor lise adauga manageri care au fost tinuti in functie, fara sa fietrasi la raspundere ca au pierdut, prin decizii gresite, miliardede lei. Si astfel am ajuns astazi in situatia de a privineputinciosi la prabusirea sistemului: falimente, sali de operatieinchise, medici care fug din tara, pacienti obligati sa-si cumperemedicamente.
Cel care accepta sa se opereze, in multe dintre spitale trebuiesa-si cumpere medicametele. In multe altele, pacientii nu primesctratamentul de care au nevoie. Iar medicii nu mai au nicio sperantaca vor face vreodata medicina la cel mai inalt nivel.
Sistemul sanitar din Romania n-a fost niciodata foarte sanatos.Salarii mici, lipsa de medicamente, mizerie - aceasta este imagineaspitalelor care ne urmareste de zeci de ani. E adevarat ca sistemule subfinantat, dar banii care ajung la spitale nu sunt neaparatputini. Exista directori care cu aceleasi resurse fac performantasi-au reusit sa-si transforme spitalele in centre comparabile cucele din vest. Si asta datorita unor manageri care au demonstrat capot face performanta cu bani putini, dar pricepere multa.
In spitale nu e doar lipsa de bani. Ci si de vointa, strategie sauviziune. Managerii sunt numiti pe criterii politice si nu deperformanta. Stau in functii un an sau doi si sunt schimbati. Uniipleaca asa cum au venit, altii - ceva mai bogati.
In spitalul din Ilfov de mai bine de sase luni oamenii isi cumparamedicametele. Iar pentru cei saraci de cele mai multe ori lecumpara medicii. Se intampla le fel in foarte multe locuri.Spitalul Ilfov n-a fost dintotdeauna sarac. In urma cu doi ani,avea in cont economii de 11 miliarde de lei. Le-a lasat actualuldirector al Casei de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta. Doi animai tarziu, spitalul avea datorii de 55 de miliaarde de lei vechi.Daca adunam aceasta suma cu cei 110 miliarde pe an, bugetul primitanual de spital, ajungem la concluzia ca in numai doi ani pesalarii si medicamente s-au cheltuit 6 milioane si jumatate deeuro.
O explicatie pentru cheltuirea acestor bani exista si ne-o oferamanagerul spitalului Eduard Armeanu, numit la conducerea spitaluluiin urma cu un an.
Pasionat de tehnica si de fotografie, director de cariera. A fostin conducerea colegiului medicilor, a lucrat la casa de asigurarisi la corpul de control al ministerului sanatatii. Din aceastapostura a aflat cum se scurg banii in sistem, dar... e discret. Nustie, nu se baga, nu vrea sa vorbeasca despre ce au facut cei dedinaintea lui. Recunoaste insa ca a fost nevoit sa opreasca unelescurgeri de fonduri.
Micile economii nu l-au salvat insa de marile datorii. Furnizoriide medicamente nu mai vor sa participe la licitatie pana cand nu-siplateste facturile restante. O parte le-a achitat, dar tot e peminus cu 32 de miliarde de lei vechi.
Daca ascultam vocile celor din sistem, in foarte multe spitalebanii se duc pe salarii, putine medicamente si multe comisionepentru cei care le conduc. Iar pentru asta platesc facturi in albbonavii.
Spitalul Ilfov, are pentru anul acesta un buget de 2 milioane 700de mii de euro. Salarii si medicamente. Alte fonduri, pentrureparatii si investitii vin de la Consiliul Judetean Ilfov.Spitalul n-ar trebui sa aiba lipsuri, daca managerul va gestionacorect si chibzuit acesti bani.
O dramurire corecta a banilor poate insemna pentru medicii salariimari. O dovedeste directorul Spitalului Cartias din Bucuresti,Bogdan Jansen. A ajuns la conducerea spitalului in 2005, dupa ce 10ani a lucrat in top management in sistemul de asigurari. A gasitspitalul cu datorii de 48 de miliade. Dupa un an nu numai ca aveaeconomii la buget, dar a reusit sa creasca si salariile medicilor.Intr-o periaoda in care toti managerii se plang de lipsa demedicamente, el a reusit imposibilul. Cum a facut? Stie care sunttarele sistemului si obiceiurile celor care il conduc. A scapat decapusele din sistem, a cumparat cu chibzuinta.
Spitalul a fost retrocedat fostului proprietar, asa ca suntchiriasi intr-o cladire veche si pe alocuri insalubra. Legea nu-llasa sa investeasca. In spital e curat, dar pacientii n-auconfortul pe care si l-ar dori.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate da de multe ori mai putinibani decat factureaza managerii. Fondurile sunt mai mici decatfacturile pe care le trimit casei directorii de spitale. "O maibuna dramuire a fondurilor ar insemna insanatosirea sistemuluisanitar, spune Lauentiu Duta. In acordul cu FMI, Romania se obligasa inchida 200 din cele 430 de spitale. Multe dintre ele sunttinute pentru ca oamenii care lucreaza acolo sa nu-si piardaposturile." Iar aceste spitale sunt consumatoare de fonduri mari dela buget, in conditiile in care ofera mai degraba asistenta socialadecat asistenta medicala. De exemplu Spitalul din Marila, CarasSeverin, un loc care adaposteste bolnavii cronici de TBC. In urmacu un an, intr-o zi de iarna, oamenii inghetau de frig in saloane.Se plangeau ca primesc mancare proasta si n-aveau speranta calucrurile se vor schimba. Azi, gasim aceeasi imagine dezolanta,insotita insa de un director optimist.
In acordul cu FMI se spune ca, din cele 430 de spitale cate sunt inRomania, jumatate ar trebui inchise. Consumatoare de miliade de leide la buget, acestea sunt tinute artificial in viata si servescintereselor unor medici. Din cauza lor cad intr-un con de umbrareusitele - spitale romanesti la standarde occidentale si cumanageri talentati si onesti.

Sistemul sanitar va fi intotdeauna o gaura fara fund, daca ceicare il conduc vor continua sa inchisa ochii la scurgerile de banidin sistem. Achizitii fara noima, aparate nefolositoare, sauconsumabile mai scumpe decat pe piata libera. La Iasi, spitalul decopii a cumparat pijamale de unica folosinta de doua ori mai scumpedecat cele obisnuite. Achizitia facuta la Spitalului de copii dinIasi a usurat bugetul de 190 de mii de lei noi, adica vreo 45 demii de euro. Cu siguranta spitalul avea si alte nevoi, dar cineva aconsiderat ca pijamalele de unica folosinta sunt prioritare.Pijamaua de bumbac poate fi cumparata la jumatate de pret, si dacamedicii se tem de infectii o pot arunca si in felul acesta e deunica folosinta. In felul acesta ar fi economisit jumatate de baniin vremuri in care pacientii mor in spitale pentru ca nu primesctratamentul de care au nevoie.

Afacerile cu bani publici, mai ales in sistemul sanitar, nu maisunt un secret. Zeci de aparate medicale zac in subsolurilespitalelor, nefolosite, valorand milioane de euro. Au fostcumparate, cei care le-au achizitionat cu banii statului si-au luatcomisionul, iar mai apoi au fost lasate sa se umple de praf pentruca, paradoxal, nu sunt bani pt consumabile. Ani de zile sistemulsanitar a fost prost gestionat. Directorii au cheltuit banii dupabunul plac, fara sa plateasca pentru greselile de management saupentru risipirea banilor. Azi, in Romania, spitalele isi anuntarand pe rand falimentul.

Reportaj difuzat de Protv, in emisiunea "Romania, teiubesc!"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO