Ziarul de Duminică

Ticăloşi fără glorie

Ticăloşi fără glorie
05.08.2010, 23:46 78

"Ticăloşi fără glorie" ("Inglourious Basterds"), este titlulunui film din 2009 scris si regizat de Quentin Tarantino, cu BradPitt, Christoph Walty, Eli Roth, Diane Kruger şi Melanie Laurent,care spune povestea a două comploturi simultane împotriva liderilorGermaniei naziste, unul plănuit de o tânără evreică propietară aunui cinematograf din Paris, iar un altul de un grup de soldaţiamericani evrei conduşi de locotenentul Aldo Raine (Pitt). Filmul aavut un mare succes de casă pretutindeni unde a rulat, a primitnominalizări la premii, Waltz chiar fiind onorat de mai multe ori.Scenariul a apărut de curând şi în româneşte la Editura ART*).

Cel puţin pentru două lucruri cartea acestea merită comentată.În primul rând, pentru valoarea literară a scrierii - vom reveni pelarg mai jos. În al doilea rând, pentru că este unul dintre foartepuţinele volume de pe piaţă, dacă nu singurul, din care cititoriiîşi pot da seama/pot urmări un scenariu, pentru cei care au văzutdeja filmul acesta derulându-se, fără îndoială în mintea lor, pemăsură ce înaintează în lectură.
Tarantino a lucrat mai bine de un deceniu la scriptul filmului.Două acţiuni paralele ajung să se întrepatrundă. Pe de o parte,Shoshana e singura supravieţuitoare a unei familii de evrei care seadăpostise în casa unui fermier francez după incursiunile unuicomando nazist condus de un colonel supranumit Vânătorul de evrei.Ajunsă la Paris, ea moşteneşte un cinematograf în care nemţiiplănuiesc să organizeze premiera unui film de propagandă, prilejextraordinar pentru un atentat pe care tânăra îl pregăteşteîmpreună cu proiecţionistul său negru. Pe de altă parte, un grup desoldaţi evrei americani care vânează nazişti pe care fie îi ucid,fie îi însemnează pe viaţă (le crestează pe frunte o zvastică),aranjează un atentat asupra conducerii armatei germane la premieraunui film de propagandă. Niciun grup nu ştie de celălalt. Atentatulreuşeşte, prin acţiunile independente ale ambleor grupuri, lideriiGeramniei naziste pier, dupa patru zile se pune capat războiului,cu un an mai devreme.
Scenariul, ca şi filmul, este o parodie. Chiar dacă a existat uncomando asemenea celui din film, în armata britanică. Nimeni să nuse aştepte la adevăruri istorice, va fi dezamăgit. Scenariul - şifilmul - fac trimitere la alte filme cunoscute şi amintesc defilmele clasice de propagandă ale lui Leni Riefenstahl. Scenelesunt memorabile, dialogurile - savuroase, personajele - foarte bineconstruite.
"Tarantino ne aminteşte, magistral şi emoţionant, că între un teancde foi scrise sau tipărite şi un aparat de filmat există o oarecaredeosebire. Aşa cum numai marii cineaşti o pot face, rar şimemorabil, nonconformistul Tarantino ajuns la maturitate artisticăredescoperă arta cinematografică. Fiecare minut din cele aproape150 ale filmului e o demonstraţie ataşantă, tulburătoare a ceea cepoate face imaginea cinematografică şi nu poate face cuvântul (...)Ieşind de la filmul gloriosului ticălos Tarantino, m-am simţit deparcă n-aş mai fi fost la cinema de zece ani ." (Cristian TudorPopescu, Gândul)

*)Quentin Tarantino, "Ticăloşi fără glorie", Editura ART,Traducere din limba engleză şi note de Andra Matzal. Cuvânt înaintede de Cristian Mărculescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO