Ziarul de Duminică

Tovarasii ambasadori (I)

Tovarasii ambasadori (I)
11.05.2007, 22:46 67

Romania s-a considerat in stare de razboi cu SUA, la 12 decembrie 1941. Relatiile diplomatice dintre cele doua tari au inghetat. Interesele statului roman pe pamant american au fost reprezentate de suedezi. Finalul celei de-a doua conflagratii mondiale (1945) a determinat reluarea relatiilor diplomatice dintre Romania si SUA. Schimbarile politice impuse de URSS pe scena politica romaneasca au generat insa inlocuirea diplomatilor de meserie cu tovarasi trecuti prin scoala de cadre si "cizelati" la celebra Universitate Jdanov din Sankt Petersburg (Leningrad).
Cat de bine s-au descurcat tovarasii ambasadori, care au reprezentat Romania in SUA, ramane sa deslusim analizand o serie de rapoarte diplomatice din 1953. C. Zambetti si Marin Florea Ionescu au fost trimisi la post in iulie 1953. Nu au folosit avionul. Costurile erau prea mari. In consecinta, au utilizat un vapor pe care s-au imbarcat in Franta. Desi li s-a pus in vedere de catre Directia cadre a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) "sa nu paraseasca cabina si sa nu viziteze restaurantul vaporului, pentru a nu se expune la provocari", C. Zambetti a considerat masura inoportuna, sugerand ca, in cazul unei provocari, "tovarasii ar trebui sa fie inarmati sa stie cum sa le infrunte". Ignorand "sarcinile" de serviciu, C. Zambetti, sotii Florea si Vitoria Ionescu au mancat la restaurantul vaporului. Evident, fapta nu a fost trecuta cu vederea, un "binevoitor" din delegatie informand Directia cadre a MAE despre incident.
O alta masura, impusa delegatiei romane de catre Directia cadre, a fost aceea ca tovarasii trebuia sa evite vaccinarea in momentul in care ajungeau la New York. In acest scop, le-au fost realizate la Bucuresti actele medicale care dovedeau vaccinarea. La New York insa, stupoare! Functionarii americani au ignorat insistentele tovarasilor ambasadori, care incercau sa dovedeasca faptul ca au fost vaccinati. Alternativa americanilor nu le-a lasat acestora de ales: se vaccinau si intrau pe "pamant american" sau zburau la Bucuresti. Evident, a fost aleasa prima sugestie. Tovarasii au consemnat incidentul in Nota trimisa Directiei, punandu-i insa intr-o lumina nefavorabila pe medicii din Bucuresti, care nu ar fi realizat intr-un mod profesional actele medicale. Si de aceasta data, un Raport confidential a lamurit incidentul din vama americana: familia Ionescu a uitat sa-si ia certificatele de vaccinare, iar C. Zambetti si-a luat actul in graba, uitand sa-l stampileze!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO