Ziarul de Duminică

Ubu rege la Paris/ de Radu Constantinescu

Ubu rege la Paris/ de Radu Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu

02.11.2012, 00:06 83

Teatrul Maghiar de Stat Cluj va prezenta spectacolul Ubu rege la Paris la teatrul Athénée Théâtre Louis-Jouvet în perioada de 13 - 18 noiembrie. Spectacolul montat de regizorul francez Alain Timar, directorul artistic al teatrului Théâtre des Halles din Avignon, nu este la prima ieşire peste hotare. Ubu a mai fost prezentat cu succes la Budapesta şi la Festivalul Teatrelor Maghiare de peste hotare de la Kisvárda.

Spectacolul clujean e de un dinamism aparte. Critica de specialitate spune că "are un ritm gimnastic", atât e de încărcat vizual cu mişcare şi agitaţie permanentă ca într-un joc de copii sau de clovni puşi pe şotii. Scenografia e de o simplitate debordantă. Toată construcţia decorului şi a costumelor (aşa cum se vede din fotografiile alăturate semnate de Istvan Biro ) vine de la un sul mare de hârtie, centrat în fundal, din care actorii se înfruptă cu lăcomie, se servesc după cerinţă, modelând ad-hoc elemente necesare de recuzită, se înfăşoară simbolic, vestimentar, conferind hârtiei valoare de metaforă scenică.

Pentru a sublinia universul absurd al "regatului ubuesc" în care se mişcă personajele, trupa de actori e înzestrată cu diferite instrumente de suflat care sună dizarmonic, dogit, straniu. Zgomotele produse de acestea consonează cu stâlcirea limbajului şi căderea în ridicol a personajelor. De fapt este vorba despre un ridicol tragic, desfăşurat în atemporalitatea imediată în care logica Domnului Ubu străluceşte prin inflexibilitate.

Fotografii din spectacol de Biro Istvan

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO